Belföld

Végigbeszéli az országot, de az nem derül ki, hogyan bontaná le az Orbán-rendszert – Magyar Péter politikai arcéle

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Hogy nézhet ki Magyar Péter programja, ha az általa elmondott konkrétumok irányából közelítünk, és mi látszik belőle, ha nem a szónokot, hanem a politikust keressük?

Három és fél hónapja kavarta fel a magyar belpolitikát Magyar Péter az első interjújával, hogy aztán nem sokkal később átvegye a Tisza Pártot, és viharos sebességgel maga mögé utasítsa a teljes ellenzéket. Magyar előbb volt kiábrándult fideszesbe oltott szivárogtató, mintsem politikus: a rá irányuló hatalmas figyelmet a feltűnésekor elsősorban azért kapta, mert a több botrányban megmártózó és a kegyelmi ügybe belebukó volt igazságügyi miniszter, Varga Judit férje volt. A kettőjük közti veszekedések híre és a kapcsolati szennyes kiteregetése még a bulvárigényeket is kielégítette.

Mostani, feltűnően sikeres országjárásakor azonban már politikus Magyar Péter, és bár csak másfél hét van hátra a június 9-ei választásig – amelyen pártja fővárosi és európai parlamenti listáját is ő vezeti –, még mindig nincs egyértelmű tudásunk arról, hogy egyes ügyekben mit képvisel.

Nem tudni egyértelműen, milyen nézetei vannak, hova sorolható be a hazai politikai térképen, mennyire mélyen gondolkozik az egyes alrendszerekről, az ország legfőbb problémáiról, és azokra milyen válaszokat adna, és legfőképpen: miképp építené le a 2010 óta mélyre betonozott NER-t – egyáltalán le akarja-e bontani, vagy csak a vadhajtásokat vágná le róla.

Mohos Márton / 24.hu

Ez a cikk egy kísérlet, hogy elhelyezzük Magyar Pétert egy képzeletbeli politikai térképen, és választ próbáljunk adni a fenti kérdésekre. Az elmúlt hetek interjúi, nyilatkozatai, beszédei alapján próbáltuk megrajzolni Magyar politikai arcélét, regisztrálni a konkrét ígéreteit, és arra is szentelünk figyelmet, hogy leltárba vegyük, miről nem beszél, mert ez ugyanolyan fontos, mint az, amiről igen. Előrebocsátva, hogy igazságtalan lenne egy alig néhány hónapja színre lépő politikustól minden egyes kérdésre mély és konzisztens választ várni, az viszont jogos igény, hogy képet alkossunk arról, a Fidesz lehetséges kihívója hová helyezi a hangsúlyokat.

Így dolgoztunk

Magyar Péter első interjúiban elsősorban a NER belső ügyeiről és ezzel kapcsolatos értesüléseiről, tapasztalatairól és kritikáiról beszélt. Valójában csak márciusban kezdett politizálni, az első tüntetésén, március 15-én pedig már szólt arról is, milyen konkrét, közpolitikai lépéseket kellene tenni. Az egyes javaslatok, elképzelések ezt követően kezdtek el szaporodni, hol interjúkban, hol tüntetéseken, hol az országjáráson. Közzétette a pontokba szedett céljait, ígéreteit is. Ebben a cikkben a lehető legtöbb konkrét vállalását gyűjtöttük egybe, megengedve, hogy hiányos lehet a lista, hiszen mondhatott olyat számtalan vidéki fóruma egyikén, másikán, ami elkerülte a figyelmünket.

NER-cölöpök és szimbolikus ügyek: amikről eddig szinte nem beszélt Magyar

Azzal kezdünk, amiről nem vagy alig beszél Magyar Péter: a NER alapjairól, az Orbán-rendszer cölöpjeiről. Menjünk szép sorban!

  • Az egyfordulós választási rendszert nem feltétlenül akarja megváltoztatni, mondta Magyar az egyik vidéki fórumán. Ez azért érdekes, mert a jelenlegi politikai rendszer az egy nagy tömb dominanciáját szolgálja, Magyar viszont az első nyilatkozatai közt jelezte, hogy koalíciókényszert akar előállítani. Csakhogy az egyfordulós választási rendszer nem ebbe az irányba tereli az erőviszonyokat, éppen ellenkezőleg. Ehhez kapcsolódó téma a hazai kampányfinanszírozás évtizedes visszásságai – ezek reformjáról sem beszélt eddig, bár azt leszögezte, külföldről nem fogadna el támogatást.
  • Az egykulcsos adórendszer akár maradhat, mondta Magyar, aki progresszív adórendszerről eddig egyáltalán nem beszélt. De az ágazati különadókról, a tao-támogatások reformjáról, esetleges eltörléséről sem. Azt viszont jelezte, hogy a katás adózást visszaállítaná.
  • Az Alaptörvény egyes szakaszainak módosításáról ugyan tett említést, de arra nem utalt, hogy az egész alkotmánnyal úgy általában problémája lenne.
  • Az eddigiekből úgy tűnik, nem nyúlna hozzá a közbeszerzésekből, illetve közpénzből felhizlalt NER-közeli cégekhez sem, nem indítana „felcsúti pert” – hogy a 2022-es ellenzéki kampány témáit idézzük –, de arról sem beszélt, hogy a NER-közelbe kiszervezett koncessziókat (autópálya, kaszinó) visszavetetné, módosítaná.
  • A magánalapítványokba szervezett egyetemeket azonban visszahozná állami fenntartásba.
  • A CEU-t ugyanakkor, amelyet az Orbán-kormány elüldözött Budapestről, nem hívná vissza.
  • Egyelőre nem tudni, Magyar Péter mit gondol a magyar gazdaság állapotáról, a magas hiányt, a tartósan magasnak ígérkező inflációt milyen gazdaságpolitikával törné le. Ahogy a nagyobb forrásátcsoportosításokat sem említette, azaz azt, hogy hol csökkentené a kiadásokat, hova tenne többet, honnan, kiktől szedne be több pénzt.
  • Nem tudni, hogyan közelít a hajléktalanság kérdéséhez, a közmunkaprogramhoz, a szakszervezetekhez, a munkavállalói jogokhoz – az utóbbiakat bővítené-e vagy sem.
  • Nem beszélt eddig érdemben a Paks2-ről, a Budapest–Belgrád vasúti beruházásról, a rezsicsökkentés módosításról, esetleges energiapolitikai irányváltásról. Az akkugyárak létesítéséhez – az ellenzék egy részével ellentétben – nem áll elutasítóan, de körültekintőbb lenne, mint a kormány, és nem adná ki az engedélyeket olyan könnyen.
  • Nem beszélt eddig különösebben a klímapolitikáról sem.
  • Nem tett említést eddig az egyházak, illetve az egyházi iskolák kivételezett helyzetéről.
  • Nem beszélt a közpénzen szított kultúrharcról, illetve annak visszafogásáról sem.
  • Ahogy nem beszélt eddig drogpolitikáról vagy éppen LMBTQ-ügyekről sem pró, sem kontra, annyit mondott ezt a témát érintve, hogy a Pride nem az ő világa.

Konkrétumok, amikről korábban az ellenzék is beszélt

Jöjjenek azok a pontok, amelyeket Magyar Péter többször is hangoztatott, vagy akár írásba is adott. Ezek közt van bőven olyan elképzelés, amelyet az MSZP, illetve az LMP benyújtott a parlamentben, csak a kormánypárti többség elutasította. És van olyan is, amit a 2022-es ellenzéki kampányban hallhattunk.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik