Belföld csatatér '22 - békés 4. evk

Simonka fideszes utódja egyedül több voksot kapott, mint az összes többi jelölt együtt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Több mint ötezer szavazattal, nagy fölénnyel nyert Erdős Norbert agrárállamtitkár, akit a korrupcióval vádolt Simonka György helyett indított a Fidesz Békés megye 4. számú választókerületében. A kormánypárti politikus egyedül több voksot kapott, mint az összes többi induló együtt. A korábban szoros eredményt hozó körzetben az államtitkár szerint ellenfele többek közt azért maradt alul, mert a Jobbik szavazói a Fideszhez és a Mi Hazánk Mozgalomhoz pártoltak.

A választók elkülönítették Simonka György büntetőügyét az ország jövőjének sorsától.

Ezt Erdős Norbert agrárállamtitkár mondta lapunknak, akit Békés megye 4. számú választókerületében a korrupció miatt vádlottak padjára került Simonka György helyett indított a Fidesz. A kormánypárti politikus csaknem 51 százalékkal nyerte meg az egyéni választókerületet, és nagyobb vereséget mért az ellenzéki összefogás jelöltjére, a közel 39 százalékon végzett jobbikos Szabó Ervinre, mint négy éve Simonka. Akkor az azóta már vád alá helyezett politikus 43,15 százalékkal szerzett mandátumot, Szabó pedig 39,5 százalékot kapott, és kevesebb, mint kétezer szavazattal vesztett. Ráadásul az előző országgyűlési választás annak ellenére volt szoros a körzetben, hogy nem volt ellenzéki összefogás, a szavazatok megoszlottak az ellenzéki jelöltek közt.

A 2022-es voksoláson viszont megvalósult az összefogás, ennek ellenére az ellenzék jelöltje több mint ötezer szavazattal maradt le a Fidesz jelöltjéhez képest.  

Igaz, jóval kevesebben is mentek el választani, de ez a kormánypártnak kedvezett. Míg 2018-ban több mint 49 ezren szavaztak érvényesen, idén kevesebb, mint 43 ezren. Ebből 21 767 voksot Erdős Norbertre, 16 727-et Szabó Ervinre adtak le. Érdekes körülmény, hogy az összefogás jelöltje akkor sem nyert volna, ha a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjére (Schulz Gábor 5,9 százalékot szerzett), és a még induló négy kis párt, illetve az egy független jelöltre leadott voksokat is ő kapta volna. Magyarán a Fidesz politikusa egyedül több szavazatot kapott, mint az összes többi jelölt együtt.

Erdős Norbert a 24.hu-nak azt mondta, korábban 12 éven át volt országgyűlési képviselő Békésben, és EP-képviselőként sem szakadt el a megyétől, szerinte ezt méltányolták a választók. Mint mondta, az elmúlt másfél évben sokat dolgozott ezért az eredményért.

Nem az én ügyem Simonka György ügye

– hangsúlyozta. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta, hogy ha Simonkának lesznek ötletei a választókerülethez tartozó Pusztaottlaka fejlődését illetően (ahol Simonka polgármester volt – a szerk.), akkor azt meghallgatja majd.

Erdős szerint az ellenzék kudarca azért következett be, mert négy évvel ezelőtt a Jobbik 20 százalékos párt volt, ám választóik egy része a Mi Hazánk Mozgalomhoz, másik része a Fideszhez pártolt, egy része pedig távol maradt a választástól. Megismételte, szerinte a korábban az ellenzékre leadott szavazatokat nem lehet egyszerűen matematikai alapon összeadni.

Úgy látja, az említetteken kívül azért nyert, mert az elmúlt 12 év kormányzati munkájával elégedettek az emberek, és meg akarták védeni többek közt a rezsicsökkentést, és a 13. havi nyugdíjat. Továbbá – mint mondta – az orosz-ukrán háború is hatással volt a választásra, az emberek a stabilitást választották.

Kerestük Erdős ellenfelét is, ám egyelőre Szabó Ervint nem tudtuk utolérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik