Belföld

Bár nyolc év börtön fenyegeti, indul a polgármester-választáson Simonka György

Adrián Zoltán / 24.hu
Simonka György a korrupcióval vádolt volt fideszes országgyűlési képviselő büntetőpere 2024. március 11-én.
Adrián Zoltán / 24.hu
Simonka György a korrupcióval vádolt volt fideszes országgyűlési képviselő büntetőpere 2024. március 11-én.

Visszatér a politikába Simonka György: a korábbi fideszes politikus bejelentette, hogy indulni kíván faluja polgármester-választásán, Pusztaottlakán és ennek érdekében létrehozott egy mozgalmat, Újítsuk Meg Pusztaottlakát néven. A társai képviselőjelöltként vesznek részt a választáson, így sikeres szereplés esetén elfoglalhatják az egész önkormányzatot.

„Közös célunk, hogy rázzuk fel a közösségi életet Pusztaottlakán és tegyük élhetőbbé, szebbé szülőfalunkat!” – írta Facebook-bejegyzésében Simonka, amit a Magyar Narancs szúrt ki.

Március végén, a legutóbbi bírósági tárgyalásán a 24.hu kérdésére nem cáfolta ebbéli terveit: akkor csak annyit mondott, hogy még ezt nem döntötte el, de ha elindul, akkor független jelöltként teszi.

Indulása azért különösen érdekes, mert zajlik a büntetőügye, amelyben az ügyészség nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg ellene: bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják, amelyek miatt és nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kiszabását indítványozták. Ha a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítéli, akkor hiába nyerne Simonka, elvesztené a polgármesteri tisztségét. Jelenleg az elsőfokú bíróságon zajlik az ügy az érdemi tanúk meghallgatásával, de a másodfokkal együtt még akár évekig elhúzódhat az eljárás.

Simonkát a büntetőügye miatt ejtette a pártja, a Fidesz, 2022-ben már nem őt indították a választókerületében. Korábban, 2006 és 2014 között volt már Pusztaottlaka polgármestere.

Kapcsolódó
„Nem volt szokás az alattvalói környezetben ellentmondani egy országgyűlési képviselőnek” – mondta a Simonka-per tanúja
A korrupcióval vádolt volt fideszes képviselő büntetőperében egy fontos tanú lépett színre, aki elmondta, hogyan működött a túlárazás és az uniós pénzek megszerzése Simonka György irányításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik