Belföld

Nyolc és fél év fegyházat kérnek Simonka Györgyre

A Magyar Narancs azt írja, az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre.

Korábban lapunk is kereste ezzel az információval Bánáti Jánost, aki Simonka György ügyvédje. A politikus védője – aki egyben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke – nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt. Mindössze annyit közölt: Simonka György az ellene indult büntetőeljárásban következetesen tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, így természetesen a bírósági szakaszban sem kíván beismerő vallomást tenni, mert ügyfelem alappal abban bízik, hogy az elfogulatlan hatóság felmenti a vádak alól.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint a fideszes politikus és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik