Belföld

Magyar Péter nyilvánosságra hozza a vagyonnyilatkozatát – Átnéztük, miként változott Varga Judit vagyoni helyzete a miniszterségétől a válásáig

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
A volt igazságügyi miniszter és fideszes parlamenti képviselő egy interjúban azt állította: a válásakor anyagilag is borzasztóan rosszul járt. Megnéztük, hogy alátámasztják-e ezt az eddigi vagyonnyilatkozatai. Magyar Péter ugyanakkor azt állítja: a vagyonmegosztásról szóló megállapodás aláírása után Varga Judit megköszönte neki a rugalmasságát. Lapunknak azt is elárulta, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a saját vagyonnyilatkozatát.

Egyezséggel váltunk. Minden feladtam! Anyagilag is borzasztó rosszul jártam, de egy bugyiban eljöttem volna igazság szerint. Meg lehet nézni a nyilvános vagyonnyilatkozatomat, hogy én hogy jártam a válással

– ezt mondta a Hajdú Péternek adott interjújában a minap Varga Judit, akinek a válása nem csak magánéleti, de belpolitikai vihart is kavart. Miután Varga februárban a kegyelmi botrány kirobbanását követően bejelentette, hogy lemond a parlamenti mandátumáról, és visszavonul a közélettől, volt férje, Magyar Péter ugyancsak lemondott a Magyar Közútnál és a Volánbusznál betöltött pozícióiról. Magyar ezután politikai hadjáratba kezdett, és a Partizánnak adott első interjúját követően bő egy hónappal eljutott a pártalapítás gondolatáig.

Magyar kezdetben a volt feleségével kapcsolatban barátságos, már-már védelmező hangnemet ütött meg (főleg a kegyelmi ügy vonatkozásában), Varga pedig nem szólalt meg, ám az utóbbi pár hétben igen elmérgesedett a nyilvánosság előtt folytatott párbeszédük. Varga Judit párkapcsolati erőszakkal vádolta meg volt férjét, Magyar pedig hazugságnak nevezte ezt. A történet kicsúcsosodása volt a Hajdú Péter YouTube-csatornáján leadott interjú, amelyben Varga azt állította, az erőszakos férjétől való elválása nem csak érzelmi, de anyagi terhet is rótt rá. Cikkünkben a volt igazságügyi miniszter felszólítását követve a vagyonnyilatkozatai alapján nézzük meg, mire utalhatott.

A csokos balatoni ház

Varga Juditot 2019 júniusában jelölte igazságügyi miniszternek Orbán Viktor, előtte egy évig európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárként dolgozott a Miniszterelnökségen. A miniszteri kinevezésekor leadott vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy akkor három, Balatonhenyén található ingatlant a férjével együtt felesben birtokoltak:

  • egy 2144 négyzetméteres telken található 195 négyzetméteres családi házat,
  • illetve egy 7926 négyzetméteres
  • és egy 8018 négyzetméteres telket.

A házat a csok igénybevételével újították fel, ez némi politikai botrányt is okozott, bár a támogatást később Varga visszafizette.

Marjai János / 24.hu A Balatonhenyén található nyaraló 2021-ben.

A 2019-es vagyonnyilatkozatában a nagy értékű ingóságok között egy előző évben vásárolt Volvo XC60 Momentum típusú autó is szerepelt – szintén Magyarral közösen. A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét (2019-ben közel 6 millió forintot) meghaladó ingóságoknál ajándékként

  • egy mesterhegedűt,
  • egy Szász Endre-rézkarcot,
  • egy 12 személyes Zsolnay étkészletet írtak be,
  • illetve egy Yamaha pianínót, amelyet 2017-ben vásároltak.

Varga Juditnak ezen felül a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó készpénze is volt:

  • másfél millió forintja,
  • 7000 eurója,
  • valamint 5000 euró pénzintézeti számlakövetelése.

Ugyanakkor egyetemleges adóstárs volt a Magyar Péter nevére felvett hitelből még fennálló, 9,4 millió forintos tartozásban. Vargához és Magyarhoz befolyt még bruttó 4 millió forint rövid távú lakáskiadásból, ami egy Magyar tulajdonában álló lakást érintett.

Megszaporodó ingatlanok

A 2020. januári vagyonnyilatkozatban nagyobb változás nem történt, azonban pár nappal a 2021-es vagyonnyilatkozat közzététele előtt kiderült, hogy a házaspár 200 millió forintért vásárolt ingatlanokat Budapesten, a XII. kerületben. Az Igazságügyi Minisztérium akkor azt közölte, hogy a tárcavezető és férje öt különböző helyrajzi számon – a valóságban egy társasházban – lévő két lakást vettek azért, hogy később majd egybenyissák azokat. A lakásokat plusz egy garázst 2019 decemberében vásárolták, de az átfutási idő miatt csak 2020 februárjában, a nyilatkozat leadása után váltak bejegyzett tulajdonosokká.

A vagyonnyilatkozatába Varga azt írta, hogy a 200 millió forintos vételárat 8 millió forint önerőből és 192 millió forintos hitelből fizették ki. Ez annyiban meglepő, hogy a négyszázalékos önerő szokatlanul alacsonynak számít, a bankok akkoriban alapesetben legalább 20 százalékot kértek.

A viszonylag alacsony önerőt az tette lehetővé, hogy pótfedezetként bevontuk férjem Budapest, V. kerületi tehermentes ingatlanát

– írta akkor magyarázatként a miniszter. A 192 millió forintos hitelből 2020 decemberében 93 millió forintot előtörlesztettek – részben megtakarítás felhasználásával, részben pedig úgy, hogy eladták a pótfedezetként használt V. kerületi lakást, amelyet a bank azzal a feltétellel engedett ki a jelzálog alól, hogy annak teljes vételárát a hitel előtörlesztésére fordítják. Így maradt egy 99 millió forintos tartozás, illetve egy másik, 8,7 millió forintos hitel.

A 2022-ben leadott vagyonnyilatkozatban ismét csak kisebb változások történtek – eltűnt a Szász Endre-rézkarc és a Zsolnay-készlet, és Varga már nem tüntetett fel a képviselői tiszteletdíj hathavi összegét meghaladó készpénzt és hitelintézeti számlakövetelést –, míg 2023-ban a két korábbi hiteltartozás összege 93,7 millió, illetve 7,8 millió forintra csökkent.

Szigetváry Zsolt / MTI Varga Judit a kinevezési okmányának átvételén a Sándor-palotában 2019. július 11-én.

Eltűnt vagyonelemek

Varga tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában szembetűnő a változás az ingatlantulajdonnál: Varga egyedüli tulajdonosa lett a balatonhenyei háznak és a 8018 négyzetméteres teleknek, a 7926 négyzetméteres telek azonban már nem szerepel a dokumentumban, és szintén eltűntek a nyilatkozatból a 2019 decemberében vásárolt budai ingatlanok is. A Volvo sincs már benne a vagyonnyilatkozatban, és az egyéb ingóságok között is már csak a mesterhegedű szerepel, a Yamaha pianínó nem. A fideszes politikus a lemondásáig a Közép-európai Akadémián végzett tudományos-kutatási és oktatói tevékenységéért kapott havi díjazást (a pontos összeg nem szerepel, de bruttó 1 és 5 millió forint közé esik) a bruttó 2,6 millió forintos képviselői jövedelme mellé, ám semmilyen megtakarítást nem tüntetett fel. Van viszont 60 millió forint jelzáloghitele a balatonhenyei házon, 2023. április 20-án pedig 5 millió forintos kölcsönt kapott a családjától, amelyet 2033-ig kell visszafizetnie.

A tényekhez tartozik, hogy Magyar Péternek – mivel nem töltött be politikai tisztségeket – korábban nem kellett nyilvános vagyonnyilatkozatokat tennie, ám a politikus felesége miatt készítenie kellett ilyen dokumentumokat – ám ezeknek a nyilvánosságra hozásáról saját maga dönthetett. Eddig a Magyar-féle vagyonnyilatkozatok nem voltak nyilvánosak.

Két kérdést tettünk föl Magyar Péternek: a fejlemények tükrében tervezi-e a vagyonnyilatkozata nyilvánossá tételét, illetve mit szól Varga Juditnak a vagyonmegosztásról szóló állításaihoz.

Előbbivel kapcsolatban Magyar úgy nyilatkozott: az európai parlamenti választások hivatalos kampányának kezdetéig

nyilvánosságra fogja hozni a vagyonnyilatkozatát.

A vagyonmegosztásról pedig a következőket írta:

Közös megegyezéssel váltunk, ingatlanbecslőket vettünk igénybe, és ügyvéd számolta ki, hogy mindenki azonos módon járjon a vagyonmegosztással. A volt feleségem a megállapodás aláírása után megköszönte a rugalmasságomat. Az más kérdés, hogy a vagyonmegosztás egyes pontjait azóta sem tartja be.

A kérdéseinket Varga Juditnak is elküldtük arra az email címre, ahonnan januárban Varga titkárságának nevében küldtek közleményt. Tőle is szerettünk volna pontosabb információkat kérni a vagyonmegosztással kapcsolatban, például, hogy milyen feltételekkel kerültek az egyes vagyonelemek a felekhez, ám innen nem kaptunk választ.

Kapcsolódó
Politikai hiszti, erős páros, gondoskodó kormány – Varga Judit korábbi nyilatkozatai a házasságáról, a kapcsolati erőszakról és a családvédelemről
A volt igazságügyi miniszter az elmúlt években – amikor a friss nyilatkozatai szerint rendszeresen házastársi erőszak áldozata volt – többször is az Orbán-kormány családvédelmi és áldozatsegítési tevékenységét dicsérte. Cikkünkben ezek közül szemléztünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik