Belföld

Nem erről volt szó – Bárándy Péter a Magyar-ügyről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szerinte az, aki az ügyészség közleményét kiadta, egy másik meghallgatáson ült.

Magyar Pétert a nyomozó főügyészség szerdára idézte be tanúként. Négy órán át tartott meghallgatása, Bárándy Péter végig vele volt. Az ügyvéd, egykori igazságügyi miniszter a Klubrádiónak azt mondta, egy kolléganőjével néhány napja vannak kapcsolatban Magyar Péterrel, aki megítélése szerint „segítségre méltó akcióba” kezdett. A tanúmeghallgatás a büntetőeljárási törvénynek megfelelő, kiegyensúlyozott hangulatú volt. Semmi olyan nem történt, ami kifogásolható lenne – tette hozzá.

Bárándy Péter a Központi Nyomozó Főügyészség később kiadott közleményéről ugyanakkor azt mondta, az az érzése, aki azt kiadta, nem ugyanott töltötte azt a négy órát, ahol ő.

Nem erről volt szó

– jelentette ki. Szerinte Magyar a sok feltételezés mellett három tényt is előadott. Megnevezte azt a kormányban dolgozó vagy ahhoz közeli személyt, aki a Völner–Schadl-ügy bűnügyi irataiból eltüntette az őt kompromittáló adatokat (Rogán Antalról van szó Magyar sajtótájékoztatója alapján). Az ügyészségről nem állított ilyet. Volt arról szó, hogy egy kormánytag (megint csak Rogán) közvetlen emberének minősíthető Schadl György, a bírósági végrehajtók bukott elnöke, illetve arról, hogy valaki (akit még nem nevezett meg) figyelmeztette Völner Pál volt miniszterhelyettest, hogy eljárás készül ellene, legyen óvatos.

Bárándy még nem látta Magyar jövő keddre ígért bizonyítékait, azt mondta, azok valószínűleg hangfelvételek és értékesek lehetnek. Jelezte, nem gondolja, hogy Magyar Péternek feljelentési kötelezettsége volt, de erről szerdán nem is volt szó, ilyen fenyegetést se hallott az ügyészségen. Ez a kötelezettség csak hivatalos személyeket terhel, de legtöbb esetben náluk is csak fegyelmi eljárással jár elmulasztása. Amikor elvállalták Magyar Péter jogi képviseletét, nem tudták, a szerdai meghallgatás milyen tárgyban történik, de Magyar tehet feljelentést azokban az ügyekben, amelyekről tud. Közben a Magyar Nemzet azt írja, hamis vád bűntett gyanúja miatt feljelentették Magyart a szerdai meghallgatása után tett kijelentései miatt.

Árulkodó Fidesz-reakció után MSZP-s kérdések

Szerdán Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető úgy reagált Magyar Péter állításaira, hogy

elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni.

 

Tóth Bertalan szerint Kocsis szavai alapján egyértelmű, hogy az Orbán-kormányok idején természetes az, ha egy kormánytag jól fizető, állami pozíciót szerez rokonainak, hozzátartozóinak, a kiválasztásnál nem szempont a rátermettség, tehetség, szorgalom. A szocialista politikus ezért Orbán Viktor kormányfőt és az összes minisztert megkérdezte:

 

1. Hány rokonát, hozzátartozóját, ismerősét juttatta munkahelyhez a kinevezése óta?

2. Milyen munkakörben helyezte el a szerencséseket az állami szervezetrendszerben?

Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter korábban, amikor Magyar Péter volt felesége távozott a tárca éléről, Varga Juditról azt mondta, hogy egy katona volt, a miniszteri poszthoz elvárható mentalitás nélkül, de reputációját Völner ügye ásta alá.

Ha nem vette észre a legközvetlenebb munkatársánál a korrupciót, ami elképzelhetetlen, akkor az a baj, ha meg észrevette, akkor az

– fogalmazott akkor.

A korrupcióval vádolt egykori fideszes államtitkár a minap azt mondta, nyugodtan megy a tárgyalásokra, mert nem követett el bűncselekményt, a tények nem támasztják alá az ellene vádiratban foglaltakat. Völner Pál szerint a hamis koncepciós nyomozati szakaszt egy rehabilitációs bírósági szakasz váltotta fel.

Kapcsolódó
Magyar Péter: Rogánék manipulálták a Völner-Schadl-ügy iratait, bizonyítékaim vannak
Magyar Pétert a nyomozó főügyészség szerdára idézte be tanúként. Négy órán át tartott a meghallgatás, három állítást tett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik