Belföld

Bárándy Péter Varga Juditról: egy katona volt, a miniszteri poszthoz elvárható mentalitás nélkül

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

„Talán elfogult vagyok a szakmámmal, de az igazságügyi miniszteri poszt a többi tárcához képest irányzatok és kormányok felett álló, önállóbb szerepkör, jóval erősebb erkölcsi elköteleződést igényel” – fogalmazott a Népszavának Bárándy Péter azzal kapcsolatban, hogy Varga Judit távozott az Igazságügyi Miniszterérium éléről és az Európai Parlamentbe (EP) ejtőernyőzhet, hiszen ő lesz a Fidesz listavezetője a 2024-es EP-választáson.

Az egykori igazságügyi miniszter szerint Varga Juditnak

soha nem volt meg a tárcához szükséges mentalitása,

nem mutatott érdeklődést a jogdogmatikai elvek gyakorlati érvényesülése vagy a magyar jog európai jogon belüli elhelyezkedése iránt. Nem vállalta azt a feladatot sem – folytatta Bárándy Péter –, hogy a „kormány jogászaként” a kabinet elképzeléseit hozzáigazítsa a joghoz és jogszerűséghez.

Varga Judit gyakorlatilag egy katona volt – foglalta össze a most leköszönt tárcavezetőről szavait Bárándy. A volt miniszter egyébként úgy vélte, Vargának már rég le kellett volna mondania, a reputációját végül a Völner-ügy ásta alá. „Ha nem vette észre a legközvetlenebb munkatársánál a korrupciót, ami elképzelhetetlen, akkor az a baj, ha meg észrevette, akkor az” – fogalmazott.

Varga Judit egyébként a Medián márciusi felmérése szerint a harmadik legnépszerűbb női politikus itthon. A miniszter idén a Schadl-ügy miatt került kereszttűzbe, de magánéletéről is cikkezett a sajtó, miután elváltak férjével.

A szerdán megnevezett utódról, Tuzson Bencéről Bárándy Péter – akit egyébként a Momentum jelölt alkotmánybírónak, de esélye nem sok van, mivel a személyekről kétharmados többséggel dönt a parlament – úgy vélte: a joghoz való kötődése jóval erősebb kell, hogy legyen, hiszen csaknem tíz éven át praktizált ügyvédként. Ugyanakkor az egykori tárcavezető hangsúlyozta: „kis esélyét látom annak, hogy az Igazságügyi Minisztérium vezetője önálló szereplő lehet, akár szembe menve a Fideszen belüli akarattal.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik