Belföld

Hack Péter: Novák Katalin kegyelme végleges

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az alkotmányjogász szerint az nem visszavonható. A politikai felelősség a kormányé.

Hack Péter szerint jogilag egyértelmű helyzetet eredményezett, hogy Novák Katalin eljárási kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét. Ez a kegyelem nem visszavonható, végleges, sem az államfő, sem későbbi elnökök, sem az Országgyűlés nem írhatja felül, mert ez sértené a jogbiztonságotot, idézte a Blikk az alkotmányjogászt. Szerinte jogos felvetés, hogy a kegyelmi döntéssel sérülhetnek a bicskei gyermekotthonban történt szexuális visszaélések áldozatainak, az esetleges későbbi potenciális áldozatoknak a személyiségi jogai azzal, hogy mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól a bűncselekmények eltussolásában segédkező egykori intézményvezető-helyettes.

Általában a kegyelmi döntés nem arról szól, hogy a köztársasági elnök felülbírálja a bíróság jogerős határozatát, amely egyébként már másodfokon is is megszületett, és helybenhagyta az elsőfokú határozatot is. Egy jogállamban a bíróság dönti el, hogy valaki bűnös, vagy nem.

Hack Péter kiemelte, az államfői kegyelem szuverén döntés, de az elvi politikai felelősséget a kormány, konkrétan az igazságügyi miniszter viseli, aki felterjeszti, majd ellenjegyzi azt. (Ez a döntés idején Varga Judit volt.) Az ATV Start című műsorában azt mondta: a kegyelem felülírja a törvényt és az igazságosságot is, hiszen azzal nem felmentést ad az államfő, hanem mentesíti bűncselekménye következményei alól.

Az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékét vezető egyetemi tanár szerint az elnöki kegyelemnek egyfajta társadalmi, erkölcsi véleményt kellene tükröznie, amellyel felülírja a bírósági döntést, a kegyelem nem támadható meg, a bíróság által szentesített döntés a kegyelmi határozattal semmissé vált. Minden kegyelmi döntés arról szól, hogy az állam megszegi a bűncselekmények áldozatainak tett ígéretét, hogy megtorolja a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket, tette hozzá. K. Endre tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat, mentül az eltiltások alól, nyugodtan praktizálhat és dolgozhat gyerekek között is. Hack Péter szerint a hivatalos nyilvántartásokban nem, de rendőrségi aktákban szerepel a büntetése, így ha újra a bűn útjára lép, már visszaesőként áll a bíróság elé.

A Novák Katalinnal szembeni esetleges megfosztási eljárás indoklásáról Hack Péter azt mondta: minden elnöki kegyelem sért valamilyen alaptörvényi rendelkezést, a kegyelmi jog eltörlésével az objektív igazságnak megfelelőbb helyzet jönne létre, de az egyéni körülmények mérlegelésére kevésbé lenne lehetőség. Nem szerencsés, hogy a jog a  mindenkori elnököt belekényszeríti abba, hogy nem tudja magát megvédeni, mert bizonyos körülményeket nem hozhat nyilvánosságra. Bár jogilag egyikük sem köteles magyarázatot adni, mind Varga Judit egykori miniszter, mind Novák Katalin köztársasági elnök súlyos politikai árat fizet azért, hogy nincs megnyugtató magyarázat a történtekre, tette hozzá Hack Péter.

A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk törvénymódosítással érné, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

Kapcsolódó
K. Endre és Novák Katalin miatt több törvényt módosítanának
A törvényjavaslat szigorítaná a pedofilok bűntársainak büntetését. Az államfő nem adhatna kegyelmet nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik