Belföld

Méltatlansági eljárás, tüntetés – egyre szélesebb a felháborodás Novák Katalin kegyelmi döntése miatt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét érintő kegyelmi döntés bizonyíték arra, hogy Novák Katalinnak kettős szerepe van az Orbán-rendszerben – mondta a Népszavának Ágh Attila. A politológus szerint a köztársasági elnök nem független közjogi méltóság, egyfajta kiegyensúlyozó szerepet játszik, ezt a szerepet túljátszva Orbánék azonban most Novák Katalint azzal bízták meg, hogy

égbekiáltó módon közreműködjön egy pártbéli szövetséges kimentésében.

Szerinte az Orbán-rendszer lényege, hogy egyben tartsa a táborát, ám ehhez bizonyítania is kell, hogy

azokat, akik nekünk engedelmeskednek, kimentjük minden helyzetből.

A kegyelem híre azonban végig fog futni Európán, rongálja Novák nemzetközi elismertségét, lesznek belpolitikai következményei is. A Fidesznek széles választóréteget sikerült zavarba hoznia, a kormánypárt szavazói és a bizonytalanok körében sokan lehetnek olyanok, akik nem fogadják el az eljárást. Ágh Attila biztosra veszi, hamarosan a Fideszben is felismerik: nagyon nagy hibát követtek el.

Ez nem válasz. Ezt már Somogyi Zoltán mondta arról, hogy a Sándor-palota erre csak annyival reagált, hogy Novák elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem, de konkrét ügyben nem adható tájékoztatás. A szociológus, politikai elemző emlékeztetett tá, egy pedofil bűntársának adott  kegyelmet a köztársaság elnöke, akinek a döntésének

a következménye a köztársasági intézményre és a kegyelmi jog gyakorlására is pusztító.

Amikor tízezer börtönlakó teheti fel magának a kérdést, hogy „ha ő igen, én miért nem”, akkor sérül a köztársaság igazságosságának eszménye is, tette hozzá.

A Magyar Nemzet álhírnek nevezte, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg, amit azonban senki nem állított. A Bírósági Határozatok Gyűjteményében megtalálható dokumentum szerint a Kúria a Novák Katalin által kegyelemre méltónak talált emberről és egykori pedofil főnökéről ugyanakkor azt írta, nyilvánvaló, hogy

az elkövető személyében rejlő társadalomra veszélyesség fokozott, ha a gyermekek védelme érdekében működő intézmény, egy gyermekotthon első (az I. r. terhelt) és második számú vezetője (a II. r. terhelt) az, aki éppen az ellenkezőjét teszi, mint ami a törvényi és erkölcsi kötelezettsége, és követi el a gondozásukra bízott gyermekek sérelmére az adott bűncselekményeket, olyan (több évtizedes) hatalommal, tekintéllyel, befolyással bírva és azzal visszaélve a kiszolgáltatott gyermekekkel szemben, ami nem csupán a büntetőjog által, hanem erkölcsileg is mélyen elítélendő cselekmény.

Ellenzéki reakciók

A DK méltatlansági eljárást kezdeményez Novák Katalin ellen

A párt szerint bebizonyosodott, hogy a köztársasági elnöki székben egy „pedofilsimogató” ül. Így reagált a DK arra, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki falazott a pedofil főnökének. A DK szerint aki

egy ilyen embernek, egy pedofilnak falazó bűntársnak kegyelmet ad, az maga is pedofilsimogató és méltatlan arra, hogy Magyarország köztársasági elnöke legyen.

A Demokratikus Koalíció frakciója megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin ellen, mondván, méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra. A párt megkezdi a képviselők ötödének aláírásának összegyűjtését, ami ahhoz szükséges, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Novák Katalin ellen.

A köztársasági elnök tisztségétől valóban megfosztható, de csak akkor, ha megsérti az Alaptörvényt, bűncselekményt követ el, vagy tisztsége gyakorlása közben törvénysértést követ el. Az Alaptörvény mindhárom esetben feltételül szabja, hogy a jogsértés szándékos legyen. A köztársasági elnök felelősségre vonása képviselői kezdeményezésre indulhat el, a megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges, míg a megfosztási eljárás lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik.

Az LMP kikéri az elnöki kegyelem dokumentációját

Süveg Anna, a párt szóvivője online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az LMP kikéri a dokumentumokat, amelyek alapján Novák Katalin döntött és a bicskei gyermekotthon önmagában felháborító ügyét, még gusztustalanabbá tette. Szerinte a Sándor-palota magyarázata nem elégséges, az egyetlen helyes dolog, amit a köztársasági elnök tehetne, hogy visszavonja a gyalázatos döntést, amit azonban nem fog,

nem olyan önálló szereplő ő a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

A szóvivő  azt viszont elvárná, hogy az államfő azzal megtiszteli a közvéleményt, hogy nyilatkozzon személyesen, indokolja meg döntését. A párt, ahogy Budaházy György esetében is kikéri a dokumentumokat. Akkor megtagadták a kiadást, de azt remélik, ezúttal másként döntenek, mert egyébként  Novák Katalin immár másodszor bizonyítja, hogy a kegyelmi joggal nem él, hanem visszaél.

Donáth Anna: A propaganda eltitkolná Novák kegyelmét

A Momentum péntekre tüntetést szervez a Sándor-palota elé, hogy így tiltakozzon a Novák Katalin által egy pedofilsegítőnek adott kegyelem ellen. Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-oldalán arról ír, a propaganda próbálja eltitkolni az ügyet, az ellenzéki pártok, polgárok és a szabad nyilvánosság feladata, hogy átüssék a hallgatás falát.

Bénult némaság, teljes hírzárlat, cinikus terelés. A kormányzati propagandagépezet mindent megtesz, hogy eltitkolja Novák Katalin kegyelmét, amivel visszaengedte a társadalomba a pedofil szörnyeteg bűntársát.

Arra kéri az ellenzéki pártokat, a független sajtót, az ellenzéki polgárokat, hogy közösen adjanak hangot az áldozatok tiltakozásának, mutassák meg a rendszer romlottságát, juttassák el az emberekhez az igazságot!

Novák Katalin kegyelme a rendszer tökéletes lenyomata, ahol bármilyen gazemberség úgy megy át a Fidesz végrehajtókon, ispánokon, köztársasági elnökön keresztül, mint kés a vajon. Miközben gyerekvédelemre hivatkoznak, gond nélkül adnak kegyelmet a börtönben ülő pedofilsegítőnek. Képmutatóak és romlottak. Ne engedjük, hogy elhallgassák, mutassuk meg ezt a gyalázatos történetet az országnak, a világnak, mert ebben minden benne van arról, hogy miért veszélyes ez a hatalom mindannyiunk életére.

Párbeszéd: Törvénymódosításra és Novák Katalin távozására van szükség

A gyerekek sorsáért felelősséget érző emberek, akár szülők, akár nem, azért aggódnak, hogy hol landol majd K. Endre – mondta el sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője.

Az a családbarátnak mondott kormány, amely lépten nyomon arról beszél, hogy mennyire fontos neki a gyerekek védelme, mennyire megvédi az állandóan rettentően veszélyes, nyugatról ide beszivárgó genderideológiától, ez az állítólag családbarát kormány és annak a kormányfője és államfője, adott esetben Novák Katalin, csodálatosan közreműködik abban, hogy egy pedofilmentegetőt, egy pedofilsimogatót, egy pedofiltámogatót, egy gyermekek elleni bűncselekményben bűnrészes embert kiengedjenek. Mindezt a pápalátogatásra időzítve.

A Párbeszéd ezt elképesztőnek és elfogadhatatlannak tartja, és a párt szerint Novák Katalin egyértelműen visszaélt a kegyelem intézményének lehetőségével. Az ellenzéki párt parlamenti frakciója ezért olyan törvénymódosítást nyújt be, amely átszabná az elnöki kegyelem szabályozását és azt indítványozzák, hogy minden ilyen döntésnek átláthatónak kell lennie, kötelező indoklással, és a Magyar Közlönyben közzétéve.

Novák Katalin nem lehet tovább Magyarország köztársasági elnöke

tette hozzá Tordai Bence is, remélve, hogy vagy magától vagy társadalmi nyomásra lemond.

MSZP: Varga Judit távozzon az EP-lista éléről

Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezetője a Hírklikk megkeresésére nyilatkozva felszólította a Fideszt, hogy távolítsa el a fideszes európai parlamenti lista éléről Varga Juditot, hiszen az elnöki kegyelmet igazságügyi miniszterként ellenjegyezte, ezzel méltatlanná vált jelenlegi pozíciójára.

Méltatlan, hogy Magyarországot képviselje az Európai Parlamentben az a Varga Judit, aki ellenjegyezte Novák Katalin köztársasági elnök által aláírt kegyelmi kérvényt, amellyel felmentette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét. Az MSZP ezért azt követeli, hogy a Fidesz távolítsa el Varga Juditot az EP-listájuk éléről

nyilatkozta az MSZP frakcióvezetője.

Felháborodtak a szociális munkások, tanárok, köztisztviselők

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) megdöbbenéssel és mélységes felháborodással értesült arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét. A Meleg Sándor elnök által jegyzett közleményhez csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Álláspontjuk szerint meg kell változtatni azt a hibás gyakorlatot, hogy minden különösebb indoklás nélkül lehessen elnöki kegyelmet gyakorolni.

Mint írták, a korábban jogerősen elítélt volt igazgatóhelyettes végig tudott arról, hogy főnöke a gondjaikra bízott gyerekeket több éven keresztül szexuálisan bántalmazta, kényszerítette vágyai kielégítésére.

Eközben nemhogy nem tett eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségének és nem jelentette a bűncselekményt, de megírt egy hamis vallomást az egyik érintett gyermek nevében, a hamis vallomást pedig a saját irodájában, a pedofil igazgató jelenlétében, zsarolással kényszerítve akarta aláíratni az érintett gyerekkel! Az adott személy nem csak mulasztással, hanem tevőlegesen, foglalkozás körében segítette a gyermekek szexuális bántalmazását!

Szerintük minden, gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elkövetőit és az őket ebben bűnsegédként tevőlegesen vagy mulasztással segítő személyt felelősségre kell vonni. Különös szigort kell alkalmazni amikor gyermekvédelmi szakemberek az elkövetők, akiknek éppen a gondjaikra bízott gyerekek védelme, gondozása lenne a feladatuk abúzusok elkövetése helyett.

Az egyesület azt különösen felháborítónak tartja, hogy a kegyelemmel a foglalkozástól való eltiltás is hatályát veszítette, így a minden jogi fórum által bűnösnek ítélt férfi, akár a gyermekvédelemben is dolgozhatna, ami összeegyeztethetetlen a szociális és gyermekvédelmi szakma minden írott és íratlan alapelvével, értékével, szabályával.

Úgy vélik, az elnöki kegyelem nem egy személy, egy politikai csoport, hanem a társadalom nevében történik, hatalmas jelentősége van a társadalmi morál szempontjából. Ezúttal Novák Katalin

a pedofil bűncselekményeket és az azokhoz nyújtott segítséget relativizálta,

a köztársasági elnök a társadalmi értékekkel is szembefordult.

Novák Katalin tette illeszkedik a magyar állam évek óta jellemző működéséhez, melyben a gyermekvédelem hangsúlyozása és a pedofília elleni szigorú fellépés hangzatos emlegetésével szemben a megvalósuló intézkedések ezt a szemléletet egyáltalán nem tükrözik, hanem azzal pont ellentétesek. Évek óta a gyermekvédelem nevében, a pedofilia elleni fellépésre fogva zajlik az LMBTIA+ személyek és családok elleni kampány, a magyar állam a „genderpropagandára” hivatkozva vétóz meg gyermekvédelmi egyezményeket. A gyermekvédelemben egymást érik a botrányos események, ami ellen nem történik érdemi fellépés.

Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a kiszolgáltatott, bántalmazott emberekkel dolgozó szociális munkások és más szakemberek esetében nagyon fontos lenne a magas szintű, szakmai, jogi és etikai elvek szerinti munkát biztosító, a politikai befolyástól és összefonódásoktól mentes munkahelyi környezet, illetve arra, a gyermekvédelem mélyen alulfinanszírozott, alacsony társadalmi megbecsültségű terület.

Magyar György: Novák Katalint megvezették, vagy alkalmatlan

Az ügyvéd blogján azt írta, az Alaptörvény alapján az egyéni kegyelmezés joga kizárólag az államfőé, de azzal csak hosszas procedúra után élhet. Magyar György részletesen ismerteti, ki nyújthat be megfelelő indoklással kegyelmi kérelmet, amit a bíróság – az esetleg szükséges egyéb iratok beszerzése után – hivatalból továbbít az Igazságügyi Minisztériumnak.

Ott a kérelmet a parlamenti államtitkár közvetlen irányítása alatt működő kegyelmi főosztálynak kell elbírálnia, majd továbbítania az államfőnek. A Sándor-palota alkotmányossági és jogi igazgatóságának szintén feladata előkészíteni a köztársasági elnök kegyelmi határozatait.

A kegyelmi kérelmek tehát legalább két apparátus vizsgálódása után kerülhetnek az államfő elé.

Ez azonban mit sem ér, a végső döntés Novák Katalin diszkrecionális joga, amit indokolnia sem kell, magyarázat nélkül nélkül dönthet belátása szerint. Az államfői kegyelem akkor hatályosul, ha azt az igazságügyi miniszter ellenjegyzi. A kör itt bezárul, mert ha a tárca

támogatólag terjeszti fel egy, állítólag a Fideszhez közelálló elítélt kérelmét,

akkor a miniszter aligha fog keresztbe tenni a köztársasági elnöki határozatnak. Magyar György írása végén arra jut, hogy a családbarát államfőt vélhetően nem kellett megvezetni,

hiszen a NER hű katonájaként csak teszi a dolgát…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik