Belföld europoli

Orbán Viktor: Létezik a Magyarország elleni pénzügyi blokád forgatókönyve

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar álláspont továbbra is egyértelmű: ahogy telik az idő, továbbra is úgy gondoljuk, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása. Sajnos a 26 másik fél még mindig úgy gondolja, hogy van katonai megoldás. Az ő javaslatuk a katonai megoldás irányába mutat, amit én nem támogatok. És a magyaroknak sem tetszik. Mi úgy gondoljuk, hogy az egyetlen megoldás a diplomáciai megoldás. Ez tűzszünetet és béketárgyalásokat jelent.

Erről beszélt Orbán Viktor a Le Point című francia lapnak.

A miniszterelnök a honlapján magyarul is olvasható interjúban azt mondta, az EU arra kéri Magyarországot, hogy négy év alatt 50 milliárd eurót adjunk Ukrajnának. „Mivel számunkra nem tetszik a háború eszkalálódása, és nem gondoljuk, hogy a megoldás a csatatéren születik, nem tetszik nekünk ez a javaslat. Jogunk van nem egyetérteni, mert van egy költségvetésünk az Európai Unióban, ami három évvel ezelőtt lett elfogadva a többi országgal együtt, beleértve Magyarországot.”

A kormányfő közölte, úgy döntöttek hogy egy kompromisszumos ajánlatot tesznek: „rendben, nem értünk egyet a költségvetés módosításával. Nem értünk egyet azzal, hogy 50 milliárd eurót kelljen adnunk, ami egy óriási összeg. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt négy évre kellene biztosítanunk, és így tovább. De legyen, Magyarország kész részt venni a huszonhetek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntünk arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt vagy sem. És ennek az évenkénti döntésnek ugyanolyan jogalapja kell, hogy legyen, mint ma: egyhangúnak kell lennie.”

Szerinte sajnos ezt az álláspontot egyes országok úgy értik vagy értelmezik, mint egy eszközt arra, hogy minden évben megzsarolják őket.

A Financial Times-ban megjelent cikket, amelyben a szerzők azt állították, hogy az EU vétó esetén büntetné a magyar gazdaságot, Orbán Viktor zsarolói kézikönyvnek nevezte.

Röviden összefoglalva azt mondják, hogy ha szuverén országként viselkedünk, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal. A kettőnek semmi köze egymáshoz! Hogy akkor Magyarországon Armageddon lenne. Ez áll az FT által közzétett dokumentumban. A dokumentum hitelességében nem kételkedem. Brüsszelt ismerve, képesek rá

– közölte.

Orbán úgy folytatta, „mindannyiunknak van némi tapasztalatunk a nemzetközi politikában. Nem az óvodából jöttünk ki. Ha a Financial Times közöl egy dokumentumot, amiben részletesen leírják a Magyarország elleni pénzügyi blokád és a velünk szembeni zsarolás forgatókönyvét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen.”

Megérti, hogy ezt a többieknek milyen nehéz elfogadni, hiszen az Európai Unió az elmúlt években egyre inkább imperialista irányba mozdult el, különösen az Egyesült Királyság kilépése után.

Egyre kevésbé szuverén államok közösségéről van szó. Egyre többször, függetlenül attól, hogy milyen jogaid vannak a Szerződések alapján, milyen ésszerű érvet hozol fel nekik, olyasmire próbálnak rákényszeríteni, amit nem akarsz. Még konkrétabban: Brüsszel az elmúlt években ideológiai háborút vív Magyarország ellen, és folyamatosan zsarolni próbál bennünket. Még a Bizottság elnöke is nyilvánosan kijelentette a legutóbbi parlamenti ülésen, hogy Magyarország addig nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, amíg nem hajlandó változtatni a migrációval és a genderrel kapcsolatos álláspontján. Szóval mi ez, ha nem zsarolás? Mi magyarok hosszú évek óta ilyen körülmények között élünk

– tette hozzá.

Szerinte komolyan kell venni azt az érvet, hogy egy évente jóváhagyott éves terv nem teszi lehetővé Ukrajnának, hogy 4 évre tervezze kiadásait, de nem fogadja el azt. „Először is, nem tudjuk, mi lesz a következő három-négy hónapban Ukrajnában. Hát még négy év múlva… Másodszor, senki sem tudja, hogy az amerikaiak részt vesznek-e a játékban, akár most, akár a novemberi amerikai választások után. Harmadszor, ki végezte el az összeadást, ki számolt? Miért pont 50 milliárd euró? Nem tudjuk pontosan, hogy ez az összeg minek felel meg. És végül a fő érv, legalábbis egy demokrata számára, hogy öt hónap múlva választások lesznek Európában. Teljesen figyelmen kívül hagynánk az európaiak véleményét, ha ma olyan döntést hoznánk, amely négy évre lekötné Európát, és egy óriási összegre vonatkozik. Mintha nem lenne jelentősége az emberek véleményének, bármi legyen is a júniusi európai parlamenti választás eredménye. Ha Európa jogállamiságon alapuló demokratikus közösségként kíván viselkedni, egyszerűen nem hozhatunk ilyen döntést.”

Megérti ugyanakkor az ukránokat, akik szeretnék egy hatalmas összeg garanciáját a lehető leghosszabb ideig, de ez nem európai érdek.

Orbánnak személyes meggyőződése továbbra is az, hogy ha 2022 februárjában az amerikai elnököt Donald Trumpnak hívták volna, már nem lenne háború Európában. Ma nem lát rajta kívül senkit sem Európában, sem Amerikában, aki elég erős vezető lenne ahhoz, hogy megállítsa a háborút. „A békének van neve, Donald Trumpé” – mondta.

Kapcsolódó
Politico: Frontális támadás készül Orbán ellen az EU-ban
Ismét szóba kerülhet Magyarország szavazati jogának felfüggesztése.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik