Nagyvilág europoli

Financial Times: végleg megvonhatnak minden uniós támogatást Magyarországtól, ha Orbán újból megvétózza Ukrajna támogatását

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP

A költségvetés módosításáról és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról döntenek az Európai Unió állam- és kormányfői a február 1-jei csúcstalálkozón. Pénteken a Politico írta meg, hogy Magyarország nem lesz jó helyzetben, ha Orbán Viktor ismét megpróbálja meghiúsítani az európai vezetők terveit. Brüsszel ebben az esetben kizárhatja hazánkat az uniós szavazási folyamatból. Vasárnap a Financial Times arról írt, hogy egy újabb Orbán-vétó esetén

végleg megvonhatják az összes uniós támogatást Magyarországtól.

A brit gazdasági lap által megismert dokumentumban az EU-s diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, mely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést.

Ha Orbán nem hátrál meg, akkor az állítólagos uniós stratégia szerint az EU-s vezetőknek nyilvánosan kell kiállniuk amellett, hogy végleg zárják el a Magyarországnak járó összes uniós támogatást, annak érdekében, hogy megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezzék a forintot és felsrófolják a hitelfelvételi költségeket. „Európa ezzel azt mondja Orbán Viktornak, hogy »elég volt, itt az idő beállni a sorba«. Lehet, hogy nálatok pisztoly van, de nálunk páncélököl” – értékelte az uniós stratégiát Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég európai igazgatója az FT-nek.

Bóka János magyar uniós miniszter az FT-nek azt mondta:

Budapest nem tudott a pénzügyi fenyegetésről, de országa „nem enged a nyomásnak”.

Megismételte: a magyar kormány nem köti össze a befagyasztott uniós források és Ukrajna támogatásának ügyét. „Magyarország konstruktívan vett részt a tárgyalásokon, és továbbra is így kíván tenni” – vélekedett Bóka.

A FT Magyarországra nehezedő nyomás jeleként értékelte Bóka azon nyilatkozatát, miszerint szombaton a magyar kormány újabb javaslatot küldött Brüsszelnek Ukrajna támogatásáról, amely egy későbbi időpontban még lehetőséget biztosítana Orbánnak a vétóra. Bóka azt is elmondta, hogy folyamatos és erős a politikai nyomás a magyar kormányon, de ennek ellenére kitartanak.

A kiszivárgott dokumentumban, amelyet az FT szerint az Európai Tanács egyik tisztviselője jegyez, sorra veszik a magyar gazdaság gyenge pontjait, így a magas államháztartási hiányt, a magas inflációt, a gyenge nemzeti valutát és az uniós szinten a GDP-hez viszonyított legmagasabb adósságszintet. A munkahelyteremtés és a növekedés nagyban függ a tengerentúli hitelezőktől, ám ez a fajta finanszírozás az uniós pénzeken nyugszik – olvasható a jelentésben, amelyet nem kívánt kommentálni az Európai Tanács szóvivője.

Három uniós diplomata az FT-nek elmondta, hogy számos ország támogatja a tervet. „A hangulat egyre keményebb” – mondta az egyikük, megjegyezve, hogy

Miféle unió a miénk, ha megengedjük ezt a fajta viselkedést?

Uniós tisztségviselő: A kiszivárgott európai tanácsi dokumentum nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet

A kiszivárgott és a médiában is hozzáférhető európai tanácsi dokumentum nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, és nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem – közölte egy magas rangú uniós tisztségviselő hétfőn az MTI-vel.

 

A meg nem nevezett személy közölte: a Financial Times cikkében hivatkozott dokumentum az Európai Tanács titkársága által saját használatra írt háttéranyag, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét ismerteti. Az említett irat egy tényanyag, amely nem tükrözi a többéves pénzügyi keretről folyó tárgyalások helyzetét a tagállami és uniós tárgyalók között, sem az uniós vezetők szintjén. A feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, és nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem.

 

A többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások folyamatban vannak, és mindig is a 27 EU-tagállam számára elfogadható kompromisszum megtalálására irányulnak. A tagállami és uniós tárgyalók és az EU vezetői közötti tárgyalások a párbeszéd, a konzultáció és a kompromisszum elvein alapulnak, mindenki érdekében – tette hozzá.

Kapcsolódó
CNN: Sokan további „orbáni húzásokra” számítanak
Hétfőn fény derülhet arra, eláll-e az Ukrajnának szánt uniós támogatás vétójától Magyarország.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik