Nagyvilág

Politico: Akár a „béka segge alá” is küldhetik Orbánt, ha Brüsszelben blokkolja az ukrán pénzeket

MTI
MTI

Brüsszel azzal fenyegeti Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja „a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról szóló megállapodást a február 1-i csúcstalálkozón. Magyarország biztosan nem lesz jó helyzetben, ha megpróbálja meghiúsítani az európai vezetők terveit – írta pénteki cikkében a Politico.

A lap szerint az egyik uniós tisztviselő egy magyar mondást kölcsönözve úgy fogalmazott, ha az EU élne az úgynevezett 7. cikkelyben foglaltakkal – ami a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, és az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár –, így a lap szerint „Orbán Viktor a béka segge alá kerülne”.

Ez nagyjából összefoglalja, hogy hol tart a bizalom Orbán Viktor és más vezetők között

– fűzte hozzá a neve elhallgatását kérő politikus.

Öt európai tisztviselő és diplomata szerint a blokk többi országa kész lépést tenni Budapest ellen, ami történelmi lépés lenne a kohézióra és egyhangúságra támaszkodó vezetők számára.

Az Ukrajnának nyújtott segélyekről szóló jövő heti szavazás alapvető fontosságú mind Ukrajna számára, mind pedig ahhoz, hogy az EU ismét megüzenje Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Ukrajna továbbra is a nyugati szövetségesek egyöntetű támogatását élvezi. Orbán decemberben blokkolta a támogatást, amit mindenki úgy értelmezett, hogy Putyin felé tette a gesztust.

A Pentagon kedden jelezte, hogy az ukrán frontkatonák lőszertartalékai kifogynának az Egyesült Államok folyamatos segítsége nélkül. Donald Trump volt amerikai elnök Kreml-barát programjának esetleges visszatérése miatt Európa vezetőinek sürgős lett az ügy.

Az Európai Unió éveken keresztül próbálta kezeli a magyar demokrácia deficit ügyét azzal, hogy visszatartotta a segélyeket. Válaszul Orbán taktikai vétókat alkalmazott az európai ügyek széles skáláján.

Egyértelmű, hogy az állam- és kormányfőknek elegük van Orbánból

– mondta a lapnak Steven Van Hecke, a KU Leuven európai politika professzora hozzátéve, hogy itt az ideje, hogy Orbán ráébredjen, hogy a 7-es cikkely veszélye most létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik