Belföld

„Ha Zsoltot kóstolgatják a túloldalról, mi is ott leszünk” – reagált a Magyar Nemzet a Bayer nagyapjának nyilas és besúgó múltjáról szóló hírekre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Miért is kellene egy 1963-ban született unokát összekötni régi ügyekkel? Van bármiféle köze Bayernek ahhoz, amit a nagyapja tett vagy nem tett? Nyilvánvalóan semmi

írja a Magyar Nemzet oldalán Szentesi Zöldi László azzal kapcsolatban, hogy Ungváry Krisztián történész eddig nem ismert részleteket közölt a kormánypárti lap újságírójának, Bayer Zsoltnak a nagyapjáról. E szerint Gyimes Károly már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a helyi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt. Bayer ezen tények egy részét korábban elismerte, de például azt állította, hogy nagyapja gettóorvosként „embereket mentett”.

A Fidesz-tag publicista ezidáig nem reagált Ungváry videójára és írására, megtette viszont kollégája. Szentesi Zöldi László egyrészt megemlíti, hogy a baloldali sajtó „olyan izgatottan tálalja” az információt, mintha „akkoriban nem sok millió ember életéről, haláláról, hanem

alkalmi hüvelyvizsgálatokról

szólt volna a nagyhatalmi játszma.”

Kitér arra is, „alapos érvek szólnak amellett, hogy

dr. Gyimes Károly nem követett el olyasmit, amiért nyolcvan év távlatából ne menthetnénk fel.

A nyilas pártból vélhetően már 1940-ben kilépett, a háborúban végig harcolt, semmilyen törvénytelenség nem fűződik a nevéhez. 1947-ben fel is mentették a vádak alól, ami azért is figyelemreméltó, mert ekkoriban önkényesen kivégeztek embereket, az igazolóbizottságok pedig egy életre megnyomorítottak ártatlanokat is.”

Szentesi Zöldi hangsúlyozza, tévedés azt gondolni, „hogy Bayernek mondania kellene valamit a történtekről, mert lebukott, lelepleződött, vagy valami ilyesmi.”

Majd megjegyzi: a nagyapja, Apró Antal miatt támadott DK-s Dobrev Klárának „nem jár ugyanaz a feloldozás, ami Bayernek (…), Dobrev ugyanis politikus, bejelentkezett ennek az országnak a vezetésére. Alkotmányos felelőssége van, részt követel a közhatalomból, felelősséggel tartozik a tetteiért, szavaiért, még a családi előéletéért is. Bayer Zsolt azonban publicista. Semmiféle politikai vagy erkölcsi kötelezettsége nincs, nem kér részt a közhatalomból, ahogyan politikai felelőssége sem létezik. (…) Nem kormánypárti politikus, és amennyire tudom, nem is óhajt az lenni” – írja az elkötelezett, 1988 óta Fidesz-tag újságíróról.

Ugyanakkor megállapítja, hogy Bayer „a nemzeti oldal emblematikus figurája. Százezrek, milliók figyelik, követik, olvassák, hallgatják. (…) Soha nem engedjük meg, hogy Ungváry-féle alakok ócska hazugságokkal megpróbálják kikezdeni az erkölcsi hitelét. Hűségesek vagyunk a magyar ügyhöz, de egymásra is figyelünk, nem hagyjuk magára azt, akiket mocskos rágalmakkal gyaláznak. Az olvasónak tudnia kell, hogy Bayer Zsolt nélkül a magyar nemzeti oldal nem tartana ott, ahol most tart. Ha tehát őt támadják, minket támadnak.

És ha Zsoltot kóstolgatják a túloldalról, ígérem, mi is ott leszünk.

Végezetül Szentesi Zöldi megjegyzi, hogy Ungváry egy korábbi interjújában azt mondta: „Apámnak, anyámnak és nagyapámnak is volt dolga az állambiztonsággal”. „Utánanézünk a történteknek, és – kölcsönösségi alapon – Ungváry Krisztián szűkebb rokonságáról, az állambiztonsággal kapcsolatot tartó apáról, anyáról és nagyapáról mesélünk egy kicsit” – vetítette előre a választ Magyar Nemzet publicistája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik