Belföld

Vasárnaptól újra járhatók a budapesti alsó rakpartok

A római parti árvíz / Varga Jennifer
A római parti árvíz / Varga Jennifer

Már takarítja az FKF a budai és pesti alsó rakpartot – derül ki Karácsony Gergely főpolgármester pénteki Facebook-bejegyzéséből. „A BKM (Budapesti Közművek) műszakonként tervezetten több mint 40 kézi takarítóval, és több mint 30 takarító-, rakodó- és szállítógéppel fogja a hordalékot és az iszapot eltávolítani, majd magasnyomású mosóberendezéssel a szennyezett felületeket megtisztítani. A munkálatok várhatóan két műszakot vesznek igénybe, azok elvégzése után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat. Ezt követően december 31-én reggeltől újra járható lesz mindkét alsó rakpart a gépjárművek számára” – írta a városvezető.

„A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.. és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) munkatársai jelenleg is dolgoznak azon, hogy a 2-es villamos lánchídi aluljárójából a vizet kiszivattyúzzák, ennek befejezését követően a 2-es villamos vonalán közlekedő járművek újra a teljes útvonalon járhatnak. Arra kérjük a budapestieket, hogy az árvíz visszavonulása után, a takarítás befejezéséig lehetőség szerint kerüljék el az alsó rakpartokat, mivel a hordalék és az iszap azokat csúszóssá teszi, illetve fertőzésveszély is fennállhat.”

Karácsony: A Római természetes ártér

A főpolgármester az óbudai gátrendszernek is külön bejegyzést szentelt, amelyben a római parti ingatlantulajdonosoknak is üzent. „Bár Budapestet a 2013-as rekord árvíz óta nem érte jelentősebb árhullám, a Fővárosi Önkormányzat szakemberei azóta is folyamatosan dolgoznak a város árvízvédelmének megerősítésén. Ne csapjon be minket a sok aszályos év, hiszen a klímaválság okozta egyre szélsőségesebb időjárás árvizeket hozhat. Több új gátszakasz is elkészült az elmúlt években, így most sokkal nyugodtabban várhattuk a szokatlan időpontban érkező – és szerencsére a korábbi csúcsoktól messze elmaradó – árhullámot.

A III. kerület és egyben az egész főváros árvízvédelmének egyik leggyengébb szakasza a Pók utcai lakóteleptől délre elhaladó Aranyhegyi-patak menti gát volt. Az egész Csillaghegyi-öblözet védelmében fontos szerepet játszó védmű idén ősszel elkészült. Befejeztük a pünkösdfürdői gát megerősítését is, amelyet még az előző városvezetés indított el. Emellett az Országos Vízügyi Főigazgatóság projektjeként északról a Barát-patak torkolati védművének kiépítése tette biztonságosabbá a Békásmegyertől a Pók utcai lakótelepig húzódó területet. Újpest árvízvédelmét is sikerült javítanunk: szintén az idén ősszel készült el ott is egy új védvonalszakasz.

Budapest árvízvédelme azonban csak a Római part védelmével lehet teljes. Több éves társadalmi egyeztetési folyamattal készítettük elő a Római-parti gát építését: közösségi tervezéssel készítettük el a Római-part jövőképét, majd a lehetséges gát nyomvonalverziók részletes megvalósíthatósági vizsgálata után döntöttünk arról, hogy az új védművet a jelenlegi árvízvédelmi fővédvonalon, a Nánási út – Királyok útján építjük majd ki, amint az ehhez szükséges EU-s források rendelkezésre állnak. Ezzel tudjuk megvédeni a Római part természeti értékeit és nagyobb biztonságot nyújtani a több tízezer érintett családnak.

A Rómait épp azért szeretik a budapestiek, mert egy természetes ártér. Amit áradás idején bizony visszafoglal a Duna.

Jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy a hullámtérre épített ingatlanokat a főváros nem köteles megvédeni. Azt pedig a választók mondták ki 2019-ben, hogy a természet tönkretétele árán ne is tegye. Az ártérben építkezők örüljenek, hogy a Budapest egyik legszebb helyén van az ingatlanjuk. Cserébe fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik