Belföld

Felállt a miniszteri székből, majd tető alá hozta a tökéletes NER-üzletet Palkovics László

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Fideszes körök megszerezték, Mészáros Lőrinc bankja megfinanszírozta, Palkovicsék beköltöztek, az adófizetők pedig majd kifizetik.
  • A Palkovics László volt miniszter vezette győri Széchenyi Egyetemi Csoport augusztus végén jelentette be, hogy a budapesti Villányi Gardens irodaházba költözik.
  • A teljesen felújított, 2500 négyzetméteres épület teljes területét kibérelték a volt technológiai és ipari miniszter felügyelete alá tartozó társaságok 5+5 évre.
  • Az ingatlant egy frissen alapított cég, a Gardens Property 2023 Kft. adta bérbe, amely a szerződés megkötésekor még nem is volt tulajdonosa az irodaháznak.
  • A Gardens Property Fidesz-közeli üzleti körökből verbuválódott, felbukkan benne a Fidelitas volt alelnöke, a győri egyetem elnökének édesapja és Paár Attila korábbi közeli üzleti partnere is.
  • Az irodaház megvásárlására a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank több mint kétmilliárd forint hitelt adott.
  • A 24.hu számítása szerint a hitelt bérleti díj formájában teljes egészében kifizetik majd az adófizetők által finanszírozott társaságok.

Kivételes ingatlanügyletben találtak egymásra NER-közeli üzleti körök és a Palkovics László volt miniszter vezetése alá került Széchenyi Egyetemi Csoport – derítette ki a 24.hu.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány vezetését tavaly év végén vette át a technológiai és ipari miniszteri posztról lemondó Palkovics. A győri egyetemet fenntartó szervezet egyike annak a 35 vagyonkezelő alapítványnak, amelyeket állami feladatok kiszervezése nyomán hozott létre a kormány 2020–2021-ben, s egyúttal több ezer milliárd forintot is elhelyezett ezeknél a szervezeteknél.

Palkovics nem csupán az alapítvány vezetését vette át. Az alapítvány tulajdonába került számos olyan értékes állami vállalat is, ami korábban az ő miniszteri portfóliójába tartozott. Így a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz került például a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., amelyet korábban a Palkovics-féle tárca azzal a céllal alapított, hogy az autó- és motorsportban erősítse Magyarország pozícióját. Az alapítvány részesedést kapott olyan nagy értékű cégekben is, mint a Rába Járműipari Holding Nyrt., illetve a Győr-Pér Repülőtér Kft.

A csoport augusztus végén jelentette be, hogy az alapítvány és több cége közös, új budapesti székhelyre költözött. Az erről szóló közlemény Palkovics Lászlót idézte, aki arról beszélt, hogy a csoport budapesti campusa helyszínéül a Villányi Gardens irodaházat választotta. Mint írták, a XI. kerületben, a Dávid Ferenc utcában található irodaházba költözött be az alapítvány mellett

  • a HUMDA Zrt.,
  • a HUMDA Pro Kft.,
  • a HUMDA Lab Nonprofit Kft.,
  • a Techtra Zrt.,
  • a ZalaZone Zrt.,
  • valamint a Széchenyi Holding Zrt. is.

Ezen  kívül ez az irodaház lett a székhelye a Honvédelmi Minisztérium által felügyelt állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-nek is, amelynek vezetését lemondása után szintén Palkovics vette át havi bruttó ötmillió forintos fizetésért.

Varga Jennifer / 24.hu Palkovics László

A felsorolt társaságok a 2023 elejére teljesen felújított, 2500 négyzetméteres, ötemeletes Villányi Gardens teljes területét kibérelték. Figyelemre méltó körülmény azonban, hogy a költözésről szóló közleményt több mint öt hónappal azután adták csak ki, hogy épület főbérlője, a HUMDA Zrt. szerződést kötött az irodaház kibérlésére. Ennek oka nem ismert, de az bizonyos, hogy

az a cég, amelyikkel megállapodott a HUMDA Zrt., a szerződés aláírásakor még nem volt bejegyzett tulajdonosa az irodaháznak, és még akkor sem, amikor a költözésről szóló közlemény megjelent.

Rizikós költözés

Az Újbuda belvárosában, a Feneketlen-tó közelében álló irodaház tulajdonosa a bérleti szerződés megkötésekor a Horizon1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap volt, ami a Horizon Development cégcsoport része. Ez a társaság fejlesztette a többi közt a korábban a Magyar Nemzeti Bank által megvásárolt, majd továbbadott Eiffel Palace-t is. Ugyanakkor a HUMDA Zrt. nem a Horizon-csoporttal kötött szerződést, hanem egy frissen alakult társasággal, amelyik meg akarta vásárolni az ingatlant.

Szajki Bálint / 24.hu A Villányi Gardens irodaház épülete.

Az idén februárban alakult Gardens Property 2023 Kft. tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme márciusban került rá az irodaház tulajdoni lapjára, ám még az idén szeptember elején sem jegyezték be a társaság tulajdonjogát. A HUMDA Zrt. márciusban kötött bérleti szerződést a Gardens Property 2023 Kft.-vel, ám hiába kértük ki a bérleti szerződés másolatát, azt nem kaptuk meg a cégtől. A HUMDA annak ellenére tartja vissza a megállapodást, hogy a Széchenyi István Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány és a tulajdonában álló cégek – így a HUMDA – költségvetését is az adófizetők állják közpénzből.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány viszont többszöri kérésünkre végül elküldte azt a bérleti szerződést, amit albérlőként kötött a HUMDA Zrt.-vel. Ebből kiderült a többi közt az, hogy az egyetemi csoport költözése nem volt kockázatmentes. A szerződés szerint ugyanis „abban a nem várt esetben”, ha a Gardens Property 2023 Kft. az idén december 31-ig nem tudja megszerezni az irodaház tulajdonjogát, akkor a felek elállhatnak a szerződéstől, ami akár azt is jelentheti, hogy ki kell költözniük az ingatlanból. Erre viszonylag sokáig kellett várni, mert még a szeptember 5-én lekért tulajdoni lapon is csak a Gardens Property 2023 Kft. tulajdonjog bejegyzése iránti kérelme szerepelt. Ám a cégnek végül sikerült megvásárolnia az ingatlant.

Ismerős arcok

Az irodaházat megvásárló Gardens Property 2023 Kft.-t az idén február közepén alapították hárommillió forint tőkével. A társaság Fidesz-közeli üzleti körökből verbuválódott. A cég főtulajdonosa az Ideona Zrt., amelyről nemrég megírtuk, hogy közvetetten a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat forrásaiból is részesült. A több milliárdos vagyont kezelő társaság irányításában a veszprémi Fidelitashoz és Navracsics Tibor miniszterhez köthető emberek vesznek részt. Az Ideona Zrt. egyik vezetője Mihalovics Péter volt Fidelitas-alelnök, aki Navracsicsnak és Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszternek is a kabinetfőnöke volt.

Mohai Balázs / MTI Mihalovics Péter

A Gardens Property 2023 Kft. egyik ügyvezetője, Vermes Gábor, aki korábban a Fidelitas veszprémi alelnöke volt. A másik ügyvezető Pápai Csaba, aki a Paár Attila vállalkozó érdekeltségében álló West Hungária Bau (WHB) munkatársaként 2019 óta irányítja azt a céget, amely a fővárosi Andrássy úti Alice Hotel vagyonkezelője, és amelynek korábban Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István is tulajdonosa volt.

NER-kiáltvány: jólét generációkon át

Az említett főtulajdonos, az Ideona Zrt. idén került a Márvány Vagyonkezelő Alapítvány százszázalékos tulajdonába. Az alapítványt a már említett Mihalovics Péteren és Vermes Gáboron kívül egy harmadik fidelitasos, Tóth Gábor Szilárd vezeti. Az alapítvány célja a vagyon kezelése, annak gyarapítása, értékének hosszú távú megőrzése, és az alapítvány mindenkori vagyonából a kedvezményezett(ek) javára történő vagyoni juttatás. Cél továbbá a kedvezményezett(ek) anyagi jólétének, vagyoni biztonságának a hosszú távú, generációkon átívelő biztosítása, és az erre alapozott magas színvonalú életvitel biztosítása, ideértve különösen az alábbi szolgáltatásokat:

  • egészségügyi szolgáltatások,
  • kulturális programokon való részvétel,
  • utazások, étkezések,
  • ruházat, divat,
  • eszközök és berendezési tárgyak,
  • közlekedés, járművek,
  • egyéb életszínvonalat biztosító illetve növelő vásárlások és szolgáltatások.

A Gardens Property két kisebbségi tulajdonosa közül az egyik az Excidit Befektetési Kft. A cég tulajdonosa Khaut András, aki a WHB-val együttműködő Fertődi Építő Zrt.-ben is érdekelt. Khauté a Tiborcz István kezében is megfordult bodajki kastély is. A társaságot a luxemburgi ügyvéd és adótanácsadó, Kacsóh Gábor alapította, aki Borkai Zsolt volt győri polgármesterhez köthető ügyletekben is felbukkant, valamint Semjén Zsolt vadásztársának üzleteiben is megjelent.

A másik kisebbségi tulajdonos egy nyíregyházi egyetemi tanár, Filep Gyula cége, a Trifi EU21 Tanácsadó Kft. Filep Gyula Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnökének édesapja – vagyis az egyetem fenntartója beköltözik abba az irodaházba, amelynek résztulajdonosa az egyetem elnökének édesapja.

Szajki Bálint / 24.hu A Villányi Gardens irodaház épülete.

„Erkölcsi akadályait nem láttuk”

A győri egyetem elnöke írásban azt közölte:

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő gazdasági társaságok, technológiai vállalkozások budapesti, illetve zalaegerszegi székhelyeken működnek. A cégcsoport hatékony működése és a tulajdonosi jogok gyakorlásának elősegítése érdekében elengedhetetlen, hogy a cégcsoport tagjai, azok leányvállalatai budapesti telephellyel fizikailag is egymáshoz közel helyezkedjenek el. A csoporthoz tartozó HUMDA Zrt. ezért keresett olyan campusjellegű, kiváló elhelyezkedésű fővárosi épületegyüttest, melyhez parkolók is tartoznak, és amelyben a csoport más cégei is önállóan kaphatnak elhelyezést. A HUMDA a megfelelő ingatlan megtalálásához számos piaci alapú ajánlatot kért be, és ezek alapján döntött a Villányi Gardens Irodaház mellett.

Hozzátette, a létrejött bérleti konstrukció mindenben megfelel a jogszabályoknak. A bérleti jogviszonnyal összefüggésben összeférhetetlenség nem merült fel. A piackutatási, értékelési és döntési folyamatban a Széchenyi István Egyetem vezetői, munkatársai nem vettek részt. Az irodaházban az egyetem nem bérel ingatlanrészt.

Az egyetem elnökét telefonon is utolértük. Szóban elmondta azt is, hogy ő javasolta jó adottságai miatt a Villányi Gardens irodaház megtekintését az egyetemet fenntartó alapítvány számára. Szerinte a döntés mindentől függetlenül esett az irodaházra, ahogy fogalmazott etikai, erkölcsi akadályait nem látták.

Ismerős volt a tulajdonosi kör

– mondta. Kérdésünkre nem árult el részleteket arról, hogy az édesapján kívül, a többi tulajdonost honnan ismerte.

Krizsán Csaba / MTI Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

Mészáros meghitelezi, közpénzből kifizetik

Mint említettük, a Gardens Property 2023 Kft. tulajdonjog bejegyzése iránti kérelme márciusban került a Villányi Gardens irodaház telekkönyvére, ám csak valamikor szeptemberben jegyezték be – visszamenőleg – tulajdonosnak a céget. A Villányi Gardens vételára nem ismert, és ezt a társaság sem árulta el megkeresésünkre.

Mihalovics Péter a céget birtokló főtulajdonos képviselője megkeresésünkre úgy fogalmazott:

Az Ideona csoport évek óta az alapításkor felállított stratégia mentén hozza meg üzleti döntéseit, melynek egyik fő célja az ingatlan portfólió folyamatos optimalizálása, organikus fejlesztése. Ennek mentén döntött a zrt. igazgatósága a befektetés mellett, melynek részletei – valamennyi piaci akvizícióhoz hasonlóan a világban – üzleti titok részét képezik.

Az viszont látszik, hogy a vásárláshoz, a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank adott hitelt. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint a mindössze hárommillió forintos tőkével indított Gardens Property 2023 Kft.

több mint hatmillió euró, a felvétel idején 2,3 milliárd forint körüli hitelt kapott a vásárlásra.

Ezzel a hitelintézet nem csak jelzálogjogot, de elővásárlási jogot is bejegyeztetett az irodaházra. Az viszont nem látszik, hogy a vásárláshoz mekkora önrészt tettek be a tulajdonosok.

Az épületet hét társaság bérli. A főbérlő a HUMDA Zrt., albérlők pedig a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány és annak cégei, valamint a Palkovics László vezette N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. A társaságok mindegyikétől kikértük a bérleti szerződést, de csupán az alapítvány és az N7 Holding adta ki, utóbbi honvédelmi okokra hivatkozva számos adatot kitakarva küldte el a megállapodást. Igaz, a társaságok többsége annyit elárult, hogy mekkora négyzetméterár mellett mekkora területet bérel.

A megkapott bérleti szerződésekből látszik, hogy 5+5 éves szerződést kötöttek a bérlőkkel.

  • Az albérlők négyzetméterenként 18,87 euró, azaz körülbelül 7340 forint bérleti díjat fizetnek, míg a főbérlő HUMDA Zrt. 18,5 eurót, vagyis körülbelül 7200 forintot havonta.
  • Ezen felül üzemeltetési díjat is fizetni kell, ami az albérlők esetében jellemzően valamivel több mint 14 eurót, vagyis 5500 forint körüli összeget jelent havonta.
  • Továbbá a parkolókért is fizetni kell, darabonként 102 eurót, azaz csaknem 40 ezer forintot havonta. Parkolóból 91 van, csak ez havi szinten több mint 3,6 millió forint bevétel, tízéves távlatban pedig 436 millió forint.

Mivel az N7 Holding kitakarta a szerződésből, mekkora területet bérel, esetében csak becsülni tudjuk az adatokat részint a cég által használt parkolók számából, részint pedig a többi cég által kibérelt terület és az épület méretének különbségéből.

Mindezek alapján a 24.hu számításai szerint ha végig fut az 5+5 éves szerződés a fenti bérlőkkel,

akkor csupán a bérleti díjak fedezik azt a 2,3 milliárd forintos hitelt, amit az ingatlan megvásárlására felvettek.     

Szajki Bálint / 24.hu A Villányi Gardens irodaház épülete.

Ingatlanbérleti díjakból becsléseink szerint legalább kétmilliárd forint folyhat be 10 év alatt, amihez hozzáadódik, az a 436 milliós összeg, ami a parkolók kiadásának díja. Az üzemeltetési díj pedig további másfél milliárd forint lehet.

Ráadásul számításaink esetében nem vettük figyelembe a szerződésben rögzített indexálási kikötéseket. Tehát azokat az értékkövetési feltételeket, amelyek alapján a szerződésben foglalt bérleti díj meghatározott mértékkel, a szerződés írásbeli módosítása nélkül egyoldalúan módosítható.

Mindezek alapján úgy látszik, az ügylet képlete az lehet, hogy egy frissen alapított, NER-közeli cég részben a Mészáros-féle óriásbank hiteléből megvette az ingatlant, amit jellemzően az adófizetők törlesztenek majd vissza, bérleti díj formájában: az említett, Palkovics László vezette alapítványt és a beköltözött cégeket közpénzből finanszírozzák, így az irodabérlésüket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik