Gazdaság

Ötmilliós fizetés vigasztalja Palkovics Lászlót az állami védelmi holdingnál

Filep István / MTI
Filep István / MTI
Már most vezérigazgató, egyetemi kuratóriumi elnök és kutatóprofesszor, de felügyelőbizottsági vezető is lehet a volt miniszter, aki a többszörösét keresheti, mint kormánytagként. Palkovics László ráadásul hatalmas méretű, százmilliárdos állami cégbirodalmat irányíthat lemondása után.

Nem járt rosszul Palkovics László azzal, hogy lemondott a technológiai és ipari miniszteri posztról,

az állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként havi bruttó 5 millió forintban állapították meg az alapbérét,

vette észre a 24.hu a cég alapítói határozatában.

Ez a miniszteri csúcsfizetésnek megfelelő összeg, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nyáron azt közölte, hogy Nagy Márton és Csák János ennyiért dolgozik, a többi miniszter bérét pedig 2,6 millió forintra emelték a kormányalakítás után. Vagyis az önálló energetikai tárca létrehozása miatt a kormányból távozó Palkovics rögtön a miniszteri fizetése duplájáért talált új állami állást, olyat, amellyel ha átmenetileg is, de Orbán Viktort is lekörözi: a miniszterelnök ez idő szerint bruttó 4 millió 870 ezer forintot keres (a képviselői tiszteletdíjával együtt), igaz, jövőre 5 millió 727 ezer forintra nőhet a fizetése.

Palkovics lemondásáról november 9-én adtunk hírt, a kormány azonban csak november 14-én erősítette meg. November 16-án pedig már ki is nevezték a védelmi ipari stratégia végrehajtásáért felelős vagyonkezelő cég vezérigazgatójának, miután november 15-ével visszahívták az addigi vezetőt, Jakab Lászlót. Palkovics megbízatása öt évre, azaz 2027. november 15-éig szól, ugyanakkor az iparért felelős államtitkár, Kutnyánszky Zsolt – akinek lemondásáig Palkovics volt a főnöke – által aláírt alapszabályban az szerepel, hogy a vezérigazgatót bármikor indoklás nélkül visszahívhatják.

Ugyancsak november 16-ától lett ügyvezetője Palkovics az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nek. Ez az 52 milliárd forintból kiépített zalai tesztpálya, amihez a kormány óriási várakozásokat fűz, azt reméli, hogy az autóipari cégek itt fogják vizsgálni az új modelleket, köztük az önvezető járműveket. A vállalat korábbi ügyvezetője, Barta-Eke Gyula 2 millió 750 ezer forintot kapott havonta, Palkovics viszont a cég honlapja szerint nem részesül díjazásban.

Az már december elején kiderült, hogy Palkovics a céges pozíciók mellett megkapta a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöki posztját, továbbá ő vezetheti az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is. Az alapítvány teendői ugyanis az állami vagyonjuttatásokkal egyre gyarapodnak, az eddigiek (a Rába Nyrt. és a Győr-Pér Repülőtér Kft. részesedése) mellett további állami vagyonrészek kezelésére kell berendezkednie, olyanokra, mint az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a ZalaZONE Ipari Park Zrt., a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Techtra Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

Hogy mennyi pénzzel jár az egyetemi kuratóriumi elnökség, azt nem közölték, de korábban megírtuk, hogy kuratóriumi tagként Szijjártó Péter külügyminiszer és Dézsi Csaba győri polgármester havi bruttó 1,5 millió forintra jogosult.

Miniszteri záró vagyonnyilatkozata szerint Palkovics László mindemellett havi bruttó 900 ezer forintot kap a Széchenyi István Egyetemtől kutatóprofesszorként.

A sornak ezzel nincs vége, Palkovics hamarosan a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának az elnöke lehet. A Telex a Kisalföld híre alapján írta meg, hogy január 24-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze az N7 Holding Zrt., ahol az előterjesztés szerint visszahívják a felügyelőbizottság és az auditbizottság eddigi elnökét, Lepsényi Istvánt, és az ő helyét veszi át a volt miniszter. Ha nem változtatnak a tavaly szeptember 30-án hozott határozat szerinti tiszteletdíjon, akkor ezért a megbízásért havi 700 ezer forint illetné meg Palkovicsot.

A Rába úgy került a képbe, hogy az 54,3 százalékos többségi részvénycsomagját bevitték az N7 Holdingba apportként, ezzel 9,7 milliárd forinttal emelték az állami vagyonkezelő cég tőkéjét. A Palkovicsra bízott védelmi holding hatalmasra duzzadt, egymás után apportálták bele a cégeket, a Rábán kívül mindnek a 100 százalékát:

  • Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (6,6 milliárd forint),
  • HDT Védelmi Ipari Kft (13,7 milliárd forint),
  • Heros Zrt. (7,1 milliárd forint),
  • HM ArmCom Kommunikációtechniaki Zrt. (1,8 milliárd forint),
  • HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. (29,1 milliárd forint),
  • HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. (3,7 milliárd forint),
  • HungaroControl Zrt. (40 milliárd forint),
  • NLP Nemzeti Légiipari Projekt Kft. (6,4 milliárd forint),
  • STU Repülés-technológiai Felületkezelő Kft. (4,2 milliárd forint),
  • ZalaZONE Ipari Park Zrt. (40,4 milliárd forint)
  • Rába Járműipari Holding Nyrt. (9,7 milliárd forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik