Belföld

Rejtélyes luxemburgi szálak kötik össze Semjén Zsolt és Tiborcz István körét

Ugyanazzal a luxemburgi adótanácsadóval került bizalmi kapcsolatba Semjén Zsolt vadásztársa, mint akivel Tiborcz István köre is üzletel – tudta meg a 24.hu. Farkas József vállalkozó – aki éveken át fizette Semjén skandináviai vadászatait – a luxemburgi adóparadicsomba bejegyzett családi cégének ügyeit bízta Kacsóh Gábor adótanácsadóra. A birtokunkba került levelezés szerint Farkas kérésére 2012-ben személyesen Kacsóh utalta át az abban az évben megtartott rénszarvasvadászat költségeit a szervezőknek.

Kicsi a világ, ugyanis Kacsóh Gábor ugyanaz az adótanácsadó, aki összefüggésbe hozható:

  • Paár Attilával, ő Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa volt,
  • Tiborcz korábbi cégével, az Elios Zrt.-vel, vagyis a közvilágítási tenderek nagy nyertesével,
  • továbbá számos hazai állami nagyberuházással.

Kacsóh rejtélyes üzletember, akinek a neve leginkább a nyilvánosan elérhető adatbázisokban bukkan fel, ugyanakkor nem ismeretlen szereplője a magyar gazdaságnak. A német anyanyelvű adótanácsadó, jogász a luxembourgi Deynecourt Ügyvédi Iroda egyik vezetője. De számos hazai gazdasági társaságban is jelen van tulajdonosként vagy egyéb tisztségviselőként.

Paár Attila
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Figyelemre méltó, hogy a Heti Válasz korábbi cikkében

a Deynecourt Ügyvédi Iroda legfontosabb magyarországi ügyfeleként azonosította a Fidesz-időszak egyik legfontosabb udvari építőcégét, a West Hungária Bau (WHB) Kft.-t, amelynek tulajdonosa a Tiborcz üzlettársaként is emlegetett Paár Attila.

Más nyomok is vezetnek az adótanácsadótól a kormányközeli építőipari vállalkozóhoz: egy időben Kacsóh érdekeltségébe tartozott a Fertődi Építő Zrt., a cég biatorbágyi fióktelepének címe pedig megegyezik a Paár-féle WHB székhelyével. (Sőt ide jegyezték be két még nagyobb potentát, Mészáros Lőrinc és Szíjj László közös klímás cégét, a CLH Klímaszervíz Kft.-t is.) A Fertődi Építő legutóbb a vizes világbajnokság kapcsán került be a hírekbe, részt vett a csaknem négymilliárd forint állami pénzből felújított budapesti Császári-Komjádi Sportuszoda felújításában.

Akkor is felbukkant Kacsóh neve, amikor Hadházy Ákos még az LMP társelnökeként kinyomozta, hogy egy, az adótanácsadóhoz köthető cég beszállt a vérplazmagyűjtő bizniszbe is.

Utóbbi társaság pedig a korábban Tiborcz István tulajdonában álló közvilágítási cégtől, az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ből igazolt ügyvezető igazgatót. 

Nem személyesen a Tiborcz-kör milliárdosa csinál üzletet a magyar vérből
Építőiparral foglalkozom, nem vérplazmával! – üzente az 55. leggazdagabb magyar, és szokatlan módon a luxemburgi adótanácsadójával magyarázta ki magát.

Az, hogy Kacsóh Gábor feltűnt Farkas József mellett is azért is érdekes, mert nemrég számoltunk be arról, egyre gyengébb lábakon áll Semjén Zsolt magyarázkodása arról, hogy barátja, Farkas milyen formában finanszírozta a politikus svédországi vadászatait. Az adótanácsadó felbukkanása pedig tovább gyengíti Semjénék állításait, miszerint Farkas magánpénzből fizette az éveken át megrendezett svédországi rénszarvas vadászatokat.

Ennek azért van jelentősége, mert ha nem magánszemély, hanem gazdasági társaság állta az ajándékba kapott vadásztúrákat, akkor Semjénnek fel kellett volna tüntetnie vagyonnyilatkozatában, és személyi jövedelemadót, valamint közterheket kellett volna fizetnie.

Márpedig az adótanácsadó a luxemburgi cégadatbázis szerint

Farkas családi cégének, vagyis a Life Tree Holding s.a.r.l.-nak az ügyeit intézte a törpeállamban.

Ez pedig nem éppen arra utal, hogy Farkas a magánpénzéből utaltatta volna át Kacsóh Gáborral 2012-ben az az évi vadászat költségeit, amit egyébként az adótanácsadó levele szerint egy frissen nyitott svéd korona alapú alszámláról utalt át a vadászatszervezőknek.

Azóta kiderült, hogy Semjén Kanadában is járt luxusvadászaton. A 444.hu írta meg, hogy a miniszterelnök-helyettes bölényre, farkasra, jávorszarvasra, vapitire és rénszarvasra is vadászott. Azonban a kanadai utak finanszírozását sem igyekszik tisztázni Orbán Viktor helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik