Belföld

A Borkai-ügy luxemburgi szereplője: Kacsóh Gábor

Egyre több nagy NER-es üzletben tűnik fel ugyanaz a luxemburgi ügyvéd és adótanácsadó, a magyar származású Kacsóh Gábor. Ilyen a győri Audi-telkek eladása, egy milliárdos mélygarázsos mutyi, a Semjén-vadászatot finanszírozó vállalkozó pénzügyei, illetve a Borkai fiának egymilliós apanázst fizető cég

– így kezdődik az Index portréja, amelyben a Borkai-ügyben is érintett intézőembert mutatják be. Hivatalos munkája a „nemzetközi bizalmi adótervezés”, ami praktikusan annyit jelent, hogy a leggazdagabb embereknek segít a vagyon elrendezésében.

Kacsóh a portál szerint a győri orgia résztvevőinek fontos üzleti partnere. A lap sorolja a különös ügyleteket:

Jól dokumentált lenyúlás volt a Kagemi luxemburgi cég ügye, amely az állam által megvásárolt Pollack Mihály téri mélygarázs milliárdos hasznát megszerezte, ebben a sztoriban a szintén győri Paár Attila (Tiborcz István köre) üzletelt a győri körrel.

Az újság szerint Kacsóh nagyon drágán szolgáltat, de az ügyfeleknek garantálja, hogy minden jogszabályt betart, legálisan segít luxemburgi struktúrákat kiépíteni. A férfi 45 éves, magyar származású, német anyanyelvű, ügyvéd. Bécsben szerezte a diplomáját, mint az elmúlt évtizedek során sokszor, félig Luxemburgban, félig Budapesten dolgozik.

Éppen ahhoz ért a legjobban, amire Luxemburg a legalkalmasabb: az ország euróövezeti államként nyújt legális, de mégis nagyon kedvező, adóparadicsomi adótervezést, vagyonkezelést.

Az Index szerint idehaza mindig is „berepülő pilóta” volt: kéthavonta eljött Magyarországra, végighaknizta a potenciális gazdag kiszemelteket, emellett nemzetközi ügyvédi irodákat, adótanácsadókat, privátbankárokat, nevesebb könyvelőket keresett fel. Mindenhol elmondta, mihez ért, miben tud segíteni.

Minthogy Magyarországon az utóbbi évtizedben a NER-ben keletkeznek hirtelen, minimum a szürke zónában hatalmas vagyonok, nem meglepő, hogy ügyfélköre e társaságból szerveződik. Ugyanakkor a lap tudomása szerint a Borkai-botrány miatt Kacsóh immár azt tervezi, visszafogja magyarországi aktivitását, és inkább Nyugat-Európára koncentrál.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik