Közélet

Főtanácsadók és volt fidelitasosok is feltűnnek az EKF-pénzek körül

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat forrásaiból részesült a lebonyolításért felelős társaság két főtanácsadójának cége, számos egykori volt fidelitasos érdekeltsége – egyikük egy sushi bár létrehozására kapott támogatást –, továbbá csaknem egymilliárd forint jutott két alapítványnak, amelyeket egy kormánypárti újságíró hozott létre.

Több százmillió forintnyi megrendelést kaptak a nemrég indult Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat főtanácsadójának és feleségének érdekeltségei – tudta meg a 24.hu.

Mészáros Zoltán jelenlegi vezérigazgatói főtanácsadó 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek. A társaság pályázati nyilvántartásai szerint Mészáros és felesége érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Igaz, több esetben olyan rendezvények lebonyolítására, amiket korábban is a főtanácsadó és neje cégei szerveztek. 2021-ben és 2022-ben ezek közt volt a

  • VeszprémFeszt, amelynek megrendezésére három pályázaton 250 millió forintot kaptak.
  • A Rozé, Rizling és Jazz Napokra összesen 15 millió forintot nyertek el.
  • A BWG Balaton Wine and Gourmet Fesztiválra 200 millió forintban részesültek.

Ezenkívül 288 millió forintot kapott a Mészáros többségi tulajdonában álló veszprémi Oliva Hotel, amiről korábban az Átlátszó már beszámolt.

Kovács Anikó / MTI Mészáros Zoltán, a VeszprémFest 2023 programbejelentő sajtótájékoztatóján a Budapest Music Centerben 2022. december 1-jén.

Mészáros Zoltán a támogatásokkal kapcsolatban lapunkkal közölte, hogy nincs összeférhetetlenség, mivel 2020 márciusa óta nem vezető tisztségviselője az EKF-et menedzselő cégnek, és az említett pályázatok elbírálásában és a döntéshozatalban sem vett részt. Hangsúlyozta azt is, hogy a legtöbb említett rendezvényt maga találta ki, és bonyolította le korábban is.

Mint írta, nincs olyan jelentős szereplője a veszprémi kulturális életnek, aki hozzá hasonlóan valamilyen szinten ne lett volna vagy ne lenne benne – akár munkaszerződéssel – az EKF előkészítésében és lebonyolításában, és projektjei ne kapnának, „nagyon is helyesen”, támogatást a programban. Hozzátette, számára is kikerülhetetlen volt az EKF-ben való részvétel.

Mészáros kérdésünkre elárulta, hogy a főtanácsadói posztján havonta nettó 560 ezer forint fizetést kap.

Nem Mészáros az egyetlen főtanácsadó, akinek érdekeltsége támogatásban részesült. 2022-ben a Can Togay János művészeti és kreatív főtanácsadó résztulajdonában álló társaság, a BuildingScape Hungary Művészeti és Kommunikációs Kft. 58 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Céges tulajdonrészétől idén februárban vált meg a főtanácsadó, aki lapunkkal közölte, csupán 5 százaléknyi tulajdonrésze volt. Mint írta, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. döntéshozatalában nem vett részt, immáron volt cége pályázata esetében sem. Az említett BuildingScape Kft. főtulajdonosa Somogyi Zoltán érdekeltsége, aki a Political Capital elemző, kutatóintézet egyik alapítója.

Egymilliárd a kormánypárti újságíró alapította szervezeteknek

Összesen kilenc pályázaton csaknem egymilliárd forintot nyert el két alapítvány, amelyeket egyaránt a Fidesz-közeli Blogstar alapítója, Csúri Ákos hozott létre. A Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány öt, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány négy pályázaton volt sikeres. Ezek közül a legjelentősebb az a 451 millió forint, amit a salföldi multifunkcionális kulturális rendezvényközpont, közösségi és alkotó bázis felújítása, építése, berendezése infrastrukturális beruházása címen nyertek el, valamint az a 174 millió forint, amit a Káli-medence magyarországi folklórközpontjára kaptak.

Tiszta Balaton, tiszta művészet címen két pályázaton összesen 270 millió forint támogatást nyert el 2022-ben a Hybrid Cycle Kft., amely már 2021-ben is nyert 60 millió forintot. A cég főtulajdonosa az Ideona Zrt., amelynek vezetőségében ott van Tóth Gábor Szilárd volt Fidelitas-tag, aki 2015-ben kisebbségi tulajdonosként beszállt a kormányközeli Pesti Srácok akkori kiadójába. Tóth a Fidelitasból indult többek közt Ovádi Péter országgyűlési képviselővel, a Fidesz frakcióvezető-helyettesével, valamint Mihalovics Péter volt Fidelitas-alelnökkel, aki Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke volt, és tavaly tavasz óta ő is igazgatósági tag az Ideona Zrt.-ben.

A milliárdos vagyonnal rendelkező és évente több százmillió forint nyereséget termelő Ideona Zrt. tulajdonosa a veszprémi Ihász Attila Zsolt. Egy 2008-as veszprémi újságcikk szerint ő is a Fidesz ifjúsági szervezetéből indulhatott, ugyanis a Vehir írása szerint egy Trianon-megemlékezésen

 a Fidelitas nevében Ovádi Péter és Ihász Attila helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Egy másik korábbi veszprémi fidelitasos vezetőnek, Szalay Zsoltnak két cége is részesült az EKF forrásaiból. A Saiko Sushi és Bár Kft. 66 millió forintot kapott egy sushi bár, az Óváros Bisztró Kft. pedig 69 milliót egy közösségi tér létrehozására. Szalayról korábban megírtuk, hogy Veszprémben a polgármesteri kabinetirodán a választókerületi referensi posztot töltötte be, illetve hogy a Fidelitas veszprémi szervezetének alelnöke volt akkor, amikor még Navracsics Tibor képviselte a térséget az Országgyűlésben.

Szalay cége, az Óváros Bisztró Kft. telephelye és az EKF programsorozatot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. székhelye egyaránt Veszprémben az Óváros tér 26. alatt található. Az ingatlan a már említett Ideona Zrt. tulajdona, ahol tavaly lett igazgatósági tag Navracsics volt kabinetfőnöke, Mihalovics. Többek közt erről érdeklődve is kerestük a területfejlesztési minisztert – aki egyben az Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos – sajtóosztályán keresztül, ám azt nem árulták el, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. esetében mik voltak a székhely kiválasztásának szempontjai. Azt viszont közölték, hogy az ingatlant havonta 1,7 millió forintért bérlik.

Marjai János / 24.hu Kapucsengő az Óváros tér 26. alatt található ingatlannál.

Navracsicsék tájékoztatása szerint egyébként nem állt fenn összeférhetetlenség sem a Mészáros Zoltán, sem a Can Togay János érdekeltségeit érintő pályázatok esetén sem, mert a főtanácsadók a döntések előkészítésében vagy meghozatalában nem vettek részt.

Korábban – mint megírtukFabó Péter balatonalmádi polgármester esetében sem látott összeférhetetlenséget Navracsics Tibor, pedig a városvezető cége többször is nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzési pályázatain, miközben az önkormányzat tulajdonosa is a pályázatokat kiíró társaságnak.

Kapcsolódó
EKF: Balatonalmádi polgármesterének cége százmilliókat nyert a program pályázatain
Miközben a közbeszerzéseket kiíró cégben a fideszes vezetésű balatoni település is tulajdonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik