Belföld

Megszüntették a nyomozást a Hajtó Péternek több lépcsőben eladott somogyi termálfürdő ügyében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A rendőrség másodszor sem talált bűncselekményt a hűtlen kezelés gyanújával, egy feljelentés alapján indult ügyben.

Bűncselekmény hiányában másodszor is megszüntette a nyomozást a rendőrség a csokonyavisontai termálfürdő eladásának ügyében. Az intézmény még 2022-ben, több lépcsőben került az azóta országosan is ismertté vált győri önkormányzati képviselő, Hajtó Péter családi cégének tulajdonába. A 24.hu korábban több cikkben is beszámolt arról, hogy a Somogy megyei termálfürdőt üzemeltető céget

  • az önkormányzat először 2021-ben egy magánszemélynek, Kuti Balázsnak próbálta eladni jóval becsértéke alatt, ám a tranzakciót a Somogy Megyei Kormányhivatal pályáztatás hiányában, jogsértésre hivatkozva semmisnek nyilvánította.
  • Az önkormányzat 2022 októberében ezután pályázat útján másodszor is nekifutott a fürdőeladásnak, ekkor egy barcsi építési vállalkozó, Zömbik Imre cége, a Bau-Lizéna Kft. vette meg a céget, ám
  • az alig több, mint egy hónap leforgása alatt két részletben tovább is passzolta a fürdőt az azóta a Fideszből kilépett Hajtó Péter családi cégének, a Hafe-Hungary Kft.-nek.

A fürdő eladásának ügyében először egy helyi vállalkozó, Katz Zoltán tett feljelentést a rendőrségen, mert úgy ítélte meg, hogy az első tranzakció kimerítheti a hűtlen kezelés tényállását. A rendőrség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Szajki Bálint / 24.hu Hajtó Péter, a Fidesz-KDNP volt győri önkormányzati képviselője

Idén januárban az ügyről szóló második cikkünk nyomán Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez. Az ellenzéki politikus azt firtatta, folytat-e vizsgálatot az ügyészség a gyógyfürdő eladásával kapcsolatban, melynek során a rossz állapotú, de így is százmilliókat érő létesítményt üzemeltető cég több lépcsőben, rendkívül előnyös konstrukcióban, áron alul vándorolt a győri, akkor még fideszes színekben politizáló önkormányzati képviselő cégéhez.

Az, hogy a nyomozást a rendőrség újraindította, Polt Péter válaszából derült ki.

A lapunk birtokába került friss megszüntető határozat szerint első körben azt az ügyletet vizsgálták, amikor az értékbecslés szerint 380 millió forintot érő fürdő 57 millió forint megfizetésével és közel 103 milliós tartozásállomány átvállalásával került Hajtó Péter barátja, Kuti Balázs tulajdonába. Vadai Ágnes január 13-án benyújtott kérdése alapján aztán – amint a friss rendőrségi határozatból kiderült – a Bau-Lizéna Kft. tulajdonszerzését, illetve a Hajtó Péter családi vállalkozásának való továbbértékesítést is az eljáráshoz csatolták.

Mohos Márton / 24.hu Vadai Ágnes

A rendőrség az első eladási kísérlettel kapcsolatban nem állapított meg kötelességszegést. A nyomozóhatóság szerint azzal, hogy a fürdő kikerül az önkormányzati finanszírozás köréből, a helyhatóság egyrészt bevételre tesz szert mind a vételár útján, mind a tartozás átvállalásával. Másrészt az eladást követően keletkező fenntartási költségek sem az önkormányzat költségvetését terhelik a továbbiakban, a fürdő fejlesztése pedig kedvezőbb gazdasági környezetet eredményez a településnek. A nyomozást megszüntető határozat megállapította azt is, hogy bár az értékesítést megelőzően elmaradt pályáztatás kapcsán jogszabálysértés történt, ez önmagában nem eredményezi bűncselekmény elkövetését.

A határozatból kiderül, hogy a második körben nyertes építési vállalkozó, Zömbik Imre már egy hónappal az adásvételi szerződés aláírása előtt – mint befektetőtársát – mutatta be az önkormányzatnak Hajtó Pétert.

Farkas Norbert / 24.hu Csokonyavisontai fürdő bejárata 2022 április 20-án,

Zömbik, miután megkötötte a szerződést az önkormányzattal a fürdőt üzemeltető cég megvásárlásáról, 2022. október 3-án, nyolc nap múltán tovább is adta először a nyolcvan, majd a maradék húsz százalékát a győri fideszes képviselő családi cégének. A komplexum az építési vállalkozóhoz egy bonyolult konstrukció keretében került volna több részlet kifizetése után. Eszerint a 440 millió forintos vételárból 300 millió forint a vevőnél maradt volna, amiből a felújítást kezdte volna meg.

Az üzletember a rendőrségi határozat szerint  az önkormányzattal folytatott egyeztetés időszakában még látta a fürdő üzemeltetésében rejlő lehetőségeket, de ahogy ügyvezetése alatt „egyre jobban belelátott a fürdő helyzetébe”, egyre terhesebbnek ítélte azt. A vállalkozó ennek felismeréséig a lapunk által megismert iratok alapján 2022 októbere és novembere között juthatott el. Hajtó a fürdőt az építési vállalkozótól a fentiekben már ismertetett konstrukcióhoz hasonló feltételekkel vette át.

Látta, hogy a pályázatban írtakhoz képest lényegesen rosszabb a fürdő helyzete, és egészségi állapotában is nagymértékű romlás következett be, ezért úgy érezte, hogy meghaladja erejét a fürdő vezetése

– írta Zömbik Imre döntésének motivációiról a rendőrségi határozat, s bár ezt az irat konkrétan nem tartalmazza, ez vezethetett ahhoz a döntéséhez, hogy a fürdőt alig több mint egy hónap alatt teljes egészében átpasszolja a győri képviselőnek.

Farkas Norbert / 24.hu Csokonyavisontai termálfürdő területe 2022 április 20-án.

„A hűtlen kezelés tekintetében a törvény eltulajdonítást nem tartalmaz, csupán a vagyonkezelői kötelezettség szándékos megszegését” – indokolta a rendőrség, miért nem történt bűncselekmény a fürdő továbbadásakor.

A csokonyavisontai fürdőt családi vállalkozásán keresztül ma is tulajdonló Hajtó Pétert az ország akkor ismerte meg jobban, amikor idén februárban a város díszpolgárának jelölte a 2019-ben a szexbotránya után lemondott Borkai Zsoltot, Győr korábbi polgármesterét. Amikor pedig Borkait nemrég a Győri Atlétikai Club elnökévé választották, Hajtó gratulált neki. A renitens képviselőt nem sokkal ezután kizárták az önkormányzat Fidesz-frakciójából, ami után Hajtó a pártból is kilépett. A képviselő nem sokkal később azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy idén augusztus 20-án mezítláb, ittasan állt színpadra, és trágár szavakkal igyekezett meggyőzni a közönségét politikai érdemeiről. A képviselővel a Fideszből való kilépése után interjút is készítettünk:

Kapcsolódó
Kizárt kormánypárti képviselő: Lehet, hogy a Fidesz győri polgármesterjelöltje Borkai Zsolt lesz
Hajtó Péter győri fideszes önkormányzati képviselő díszpolgárnak jelölte a 2019-ben a szexbotránya után lemondó Borkai Zsoltot. A renitens képviselőt nem sokkal ezután kizárták a helyi Fidesz-frakcióból, és a pártból is távozott. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik