Belföld

Kizárt kormánypárti képviselő: Lehet, hogy a Fidesz győri polgármesterjelöltje Borkai Zsolt lesz

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Hajtó Péter győri fideszes önkormányzati képviselőt az ország akkor ismerte meg jobban, amikor a város díszpolgárának jelölte a 2019-ben a szexbotránya után lemondott Borkai Zsoltot, Győr korábbi polgármesterét. Amikor pedig Borkait nemrég a Győri Atlétikai Club elnökévé választották, Hajtó gratulált neki. A renitens képviselőt nem sokkal ezután kizárták a Borkai utódja, Dézsi Csaba András polgármester által vezetett önkormányzat Fidesz-frakciójából, ami után a pártból maga Hajtó lépett ki. A képviselővel ezután készítettünk interjút, amelyből kiderül, szerinte miért indult ellene karaktergyilkosság a helyi Fideszen belül, és mit szóltak döntéséhez a párt országos vezetői. A jövő évi önkormányzati választáson függetlenként indulni akaró Hajtó Pétertől azt is megkérdeztük, lát-e korrupciót a Fideszben, tényleg együtt indul-e Borkaival a választáson, és miért gondolja úgy, hogy a Győrt 13 éven át vezető olimpiai bajnok akár újra a Fidesz polgármesterjelöltje lehet. A beszélgetésben még Hajtó tetoválása is szóba került, és arról is faggattuk: kell-e akkugyár Győrbe?

Váratlanul érte, hogy kizárták a győri Fidesz-frakcióból? Vagy készült rá, érezte, hogy van a pártban önnel szemben ellenérzés, bizalmatlanság?

Abszolút nem ért váratlanul, voltak már előtte belső feszültségek. Dézsi Csaba András polgármester, illetve a Fidesz régióvezetője, Molnár Ágnes is közölte velem: bár a munkámmal nincs baj, mégsem szeretnék, hogy a párt színeiben induljak jövőre az önkormányzati választáson. Valószínűleg ennek személyes okai vannak. Így várható volt, hogy ez megtörténik, hiszen innentől kezdve nem egy csapatban játszunk, és elmondtam nekik: mivel én ezt szeretem csinálni, és úgy érzem, a választók számítanak rám, függetlenként mindenképp el fogok indulni. Ezt követően a kizárás részükről egy logikus lépés volt, kértem a többi képviselőt, hogy támogassák ezt, ami így amolyan közös megegyezéssel való távozás volt inkább.

Mi volt az oka annak, hogy a Fidesz helyi vezetése nem akarta indítani?

Egyes emberek irigysége végül egy a helyi pártszervezeten belüli karaktergyilkossághoz vezetett ellenem.

De nem bánom, hogy így alakult, mert nem tudok olyan emberekkel dolgozni, akik irigyek mások eredményeire, ahelyett, hogy hasznát vennék a másik ember sikereinek a saját munkájukban. Én a tisztességesen elvégzett munkában hiszek, ha nekik ez nem fér bele, akkor el tudom fogadni ezt, még ha megérteni nem is fogom.

Szajki Bálint / 24.hu

Mire voltak irigyek önre a pártban?

Mondjuk arra, hogy tudatosan használtam képviselőként azokat az eszközöket, amik a munkám, a rendezvényszervezői tudásom révén megvoltak. Emiatt rendszeresen értek kritikák. A Mátyás téren szervezett rendezvénynél, a Gyárvárosi Nyárbúcsúztatón vagy a Mikulás-csomagok, a karácsonyfák osztásakor nem használtam fel közpénzt, saját erőből csináltam ezeket, és nem kértem érte senkitől semmit, csupán ezzel szerettem volna köszönetet mondani a választóknak. Egyes városvezetők úgy érezték, hogy nekik erre nincs lehetőségük, és emiatt irigyek voltak. Pedig egy ilyen rendezvény a közösségépítésről szól. Ha pék lennék, akkor kenyeret sütnék, de rendezvényszervező vagyok.

Az volt a problémájuk, hogy közpénz nélkül csinálta azt, ami másoknak csak közpénzből ment (volna)?

Mindig azt mondták, hogy én vagyok az egyik legjobb képviselő, de a politikához nem értek. Amire mindig azt válaszoltam, hogy az önkormányzati képviselőnek elsősorban a lakosságot kell képviselnie, azokat a jelzéseket kell továbbítania a döntéshozók felé, amiket kap, és nem feltétlenül kell hagyományos vagy országos értelemben vett politikusnak lennie. Nekünk nem ez a feladatunk. Persze a városvezetés is a mi felelősségünk, ott ülünk a közgyűlésben, és tesszük a dolgunk, de én szeretem meghallani az emberek hangját. Kaptam 240 aláírást a körzetemben lévő gyárvárosi óvodabezárás ellen, bevittem az önkormányzathoz, hogy ne zárjuk be az óvodát. 400 horgásztól jött olyan panasz, hogy a kikötőnél nem veszik figyelembe a kéréseiket, felvetettem ezt a közgyűlésen, de nem kaptam rá választ. Pedig nekem ezek fontosak, úgy érzem, választ kell adnom ezeknek az embereknek a kérdéseire.

És a győri Fideszben rossz néven vették, hogy felvetette ezeket?

Mint a helyzet mutatja, az biztos, hogy nem vették jó néven.

Volt ennél súlyosabbnak tűnő ügy is, amit felvetett. A győri önkormányzat tulajdonában lévő Győr-Szol Zrt. 2,2 milliárd forint értékű, városüzemeltetési feladatokra kiírt közbeszerzésével kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg. Mit kifogásol ebben a közbeszerzésben?

Nincs azzal gond, hogy közbeszerzést írnak ki. Még azzal sem lenne probléma, hogy bizonyos feladatokat kiszerveznek, hiszen ekkora településnél, mint Győr, nem lehet a városüzemeltetést alvállalkozók bevonása nélkül csinálni. Két területet nem érint a közbeszerzés: a Belvárost és Gyárvárost, utóbbinak én vagyok a képviselője. Ez azt jelenti, hogy a Győr-Szolnak annyi belső kapacitása van, hogy ezt a két városrészt teljesen ellássa, a többire lehetséges, hogy nincs. Gyárváros képviselőjeként örülök, hogy az általam képviselt területet el tudják látni, de annak még jobban örülnék, ha inkább fejlesztenék a céget, és az alvállalkozói kör részvételét 20–30 százalékra le tudnánk szorítani.

Szajki Bálint / 24.hu

Jelenleg a városüzemeltetés hány százalékát végzik alvállalkozók?

Megkérdeztem, de nem kaptam választ, így a pontos számot nem tudom.

De akkor 20–30 százaléknál nagyobb arányban?

Úgy gondolom, hogy igen. 1,2 milliárd forintot költünk most városüzemeltetésre a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésén elhangzottak alapján. Azt gondolom, hogy ennél többet nem is szabad költenünk, ebből kell gazdálkodnunk. Ha ezt most kiszervezzük, rögtön ott lesz a vállalkozói haszon, illetve létrejön egy függőség az alvállalkozótól. Az én olvasatomban ez nem fejlesztés, csak toldozgatás-foltozgatás. Sokkal jobban tudnék hinni a saját fejlesztésben, ezért kérdeztem rá, hogy miért nem fejlesztjük a Győr-Szol gépparkját, a vállalkozó által elvitt hasznot miért nem költjük fejlesztésre? Miért nem minimalizáljuk az alvállalkozói hálózatot, és az így megmaradt pénzt miért nem költjük az alkalmazottak fizetésére? Nem kaptam választ ezekre, pedig a szóbeli egyeztetésekre is nyitott voltam, csak azt kértem, hogy először válaszolják meg írásban. Tisztán szerettem volna látni a terveket. Radnóti Ákos alpolgármester azonban nem tudott válaszolni egyetlen kérdésre sem, hárított mindenféle okra hivatkozva.

Korábban megjelent az Ugytudjuk.hu cikkében, hogy Szabó Jenő fideszes önkormányzati képviselő egyik rokonának is jutott a Győr-Szol megbízásaiból. Hogy a belső kapacitásfejlesztés helyett inkább alvállalkozóknak szerveznék ki a munkákat, annak az is oka lehet, hogy más, az önkormányzathoz közel álló emberek is akarnak ilyen megbízásokat?

Oknyomozó munkát nem végeztem, hogy melyik alvállalkozó kivel van kapcsolatban. De nem is ez a lényeg, hanem hogy elvi síkon önellentmondás van. A Győr-Szol egyrészt növeli az önkormányzati tulajdont azzal, hogy a kezében lévő piacvezető temetkezési cég, a Jószív konkurensét, a Mementót is felvásárolja, a másik oldalon viszont magánvállalkozóknak kiszervezi a városüzemeltetést, amelyből az alvállalkozók részesedése biztosan több lesz, mint 50–60 százalék. Mindkét elv lehet helyes. De akkor miért nem csinálunk egy hosszútávú koncepciót arra vonatkozóan, hogy mit fejlesztünk? Ezekre kérdeztem rá. Függetlenül attól, hogy nem válaszoltak, gyorsan ki fog derülni a válasz, ha befut a nyertes ajánlat, és eltelik pár hónap. Egyértelmű lesz, mennyibe kerül most egy fűnyírás, mennyibe került volna, ha a belső gépparkot fejlesztjük, akár hitelből, és mennyibe fog kerülni az alvállalkozó. Szerintem az utóbbi lesz a legdrágább. De nézzük meg a számokat egy fél év múlva.

Országos médiafigyelmet keltett, amikor Borkai Zsoltot jelölte a város díszpolgárának. Ön szerint ki a jobb polgármester: Borkai Zsolt vagy Dézsi Csaba András?

Ez is egy főbűn volt a helyi Fidesz szemében, hogy Borkai Zsoltot jelöltem díszpolgárnak. De éppen arra akartam rávilágítani, hogy ez miről szól, és szerintem sikerült is, mert az emberek nagyobbik része megértette, hogy ez egy szakmai jelölés, amivel az elvégzett munkát értékeljük. Szerintem odaadható lett volna, mert tizenhárom évnyi polgármesteri munka, az elismerésre méltó dolog. És a sportolói, sportvezetői életpályája is olyan, hogy ez járhat neki. A két korszakot, illetve a két városvezetőt nem akarom összehasonlítani, ezt majd a választók megteszik 2024 júniusában.

Szajki Bálint / 24.hu

Dézsi Csaba Andrással miért lettek konfliktusai?

Nyilván a Borkai-jelölés egy óriási konfliktus volt házon belül. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy Győrön belül. Mert fentről, a Fidesz országos vezetése részéről soha nem kaptam bírálatot. Senki nem szólt le hozzám föntről, hogy ezt ne. Amúgy nem én hoztam vissza Borkai Zsoltot a közéletbe, hanem Radnóti Ákos alpolgármester. Akinek a GYAC, a Győri Atlétikai Club élére való jelölése olyan kedvezőtlen fogadtatással járt, hogy a tagság inkább Borkait kérte fel elnöknek.

Mert azt gondolták, Borkai mégiscsak jobban ért a sporthoz, mint Radnóti Ákos?

Borkait a szakosztályvezetők kérték fel az elnökségre. Tudomásom szerint a megválasztása előtt elmondta, milyen negatív hatásai lehetnek ennek, az esetleges kirúgásokkal való fenyegetést is beleértve, de a szakosztályvezetők kitartottak mellette.

Azt is szememre vetették, főleg Radnóti Ákos, hogy miért tartottam fontosnak, hogy gratuláljak Zsoltnak. A Magyar Olimpiai Bizottság volt elnökéről beszélünk, aki az ország sportját irányította hét éven át. Valószínűleg a győri sporttal is el fog boldogulni. Szigorúan sportszakmai döntés született, nem politikai. Radnóti Ákos viszont nem alkalmas erre a pozícióra, ahogy például én sem.

Aki elhagy egy politikai közösséget, főleg egy hatalmon lévő pártot, annál rögtön felmerül, hogy milyen árat fizet majd ezért. Lesz-e egzisztenciális retorzió, fenyegetés az egykori politikustársak részéről, akik árulónak tartják? Tapasztalt ilyet a kizárása óta, voltak olyan üzengetések hogy ha elindul függetlenként, akkor ebből baja lesz?

Itt ülünk a házamban, aki körülnéz, láthatja, hogy eddig sem a nettó 137 ezer forintos képviselői juttatásra alapoztam az egzisztenciámat. De persze voltak ilyen üzengetések. Helyben ez egy komoly csata lesz. Elő fogják szedni azokat a dolgokat, amiket elő lehet szedni rólam. Gazdasági ügyekkel fognak támadni. Ugyanazt fogja elmondani rólam a városvezetés, amit az ellenzék már elmondott a legutóbbi kampány idején.

Akikkel korrekt a kapcsolatom hosszú évek óta a Fidesz országos vezetői közül, azokkal a mai napig jóban vagyok. Országosan nem változott a megítélésem, de helyben nyilván változni fog.

Szajki Bálint / 24.hu

A cégeinél keresnek majd támadási felületet?

A munkámról kell véleményt mondani, nem a múltamról. A múltamat nem is akarom letagadni. Van egy tetoválásom: Everyone has a story – Mindenkinek van egy története. De ez a történet nem rólam szól. Ez Dézsi Csaba András és Borkai Zsolt csatája lesz. Már ha Dézsi Csaba András lesz a Fidesz győri polgármester-jelöltje. Ebben még egyáltalán nem vagyok biztos.

Politikai elemzők azt szokták mondani: a Fideszt nem érdeklik az ellenzék hívei, vagy akár a bizonytalanok. Csak az a fontos, hogy az a tábor, amivel négyszer szereztek kétharmadot, egyben maradjon. A Fidesz legnagyobb félelme ezért az, hogy a saját szimpatizánsai idegedenek el tőle. A győri Fideszben érezhető ilyen félelem Borkai polgármesteri jelöltsége vagy az ön függetlenként való indulása miatt?

Minden párt úgy működik, hogy a saját táborát egyben akarja tartani, különben nem tudna működni. Tehát ebben nem látok gondot, hogy akár a baloldal, akár a jobboldal, akár a zöldek, a liberálisok vagy a civilek a saját táborukat egyben próbálják tartani. Azt viszont

ne gondolja senki, hogy a jelenlegi fideszes győri önkormányzati képviselők egy jó része nem hívta fel az elmúlt három évben havonta, mostanában pedig akár hetente is Borkai Zsoltot.

Mert az emberi kapcsolat ugyanúgy megvan. A városházán vagy a frakcióban dolgozó emberek 80 százaléka az elmúlt négy évben is rendszeresen beszélt Borkaival. Az, hogy ők ezt nem teszik ki a Facebookra, vagy nem gratulálnak neki nyíltan, az nem azt jelenti, hogy ilyen nincs. Nagyon sok fideszes képviselő kért tanácsot Zsolttól az elmúlt három évben is.

Szajki Bálint / 24.hu

Ha Borkai Zsolt elindul független vagy valakik által támogatott polgármesterjelöltként, ön pedig elindul független képviselőként, lesz együttműködés? Akarnak közösen indulni valamilyen egyesület vagy támogatói kör színeiben?

Nincs még ez eldöntve, de természetesen beszélgetünk már erről. Hallom a híreket, hogy Borkai és Hajtó összeállt, együtt indulnak. Annyit tudok mondani: nagy megtiszteltetésnek fogom venni, ha ismét Borkai Zsolt csapatában indulhatok.

A háttérben arról beszélnek: a győri városházán pozícióban lévő Fidesz mindent megtesz majd azért, hogy Borkai Zsolt ne induljon el, tehát próbálnak rá nyomást gyakorolni. És nyilván akkor önre is. Tudnak olyan nyomást kifejteni akár Borkaira, akár önre, hogy ne induljanak el?

A 2019-es eset után nyomást gyakorolni Borkai Zsoltra? Nehezen tudom elképzelni, hogy hatása lenne. Ha Borkai Zsolt vagy bárki más elindul a választáson, annak nem fogják a városháza kulcsát ingyen odaadni. Ez egy választás, aminek a végeredményét az embereknek kell eldönteni. És mindenki meg fogja tenni a magáét. Nagyon remélem, hogy nem lesz mocskos kampány.

A Győri Ipari Park bővítése, illetve egy akkumulátorgyár esetleges jövőbeli odatelepülése kapcsán kritikusabb véleményt fejtett ki, mint a Fidesz vagy a polgármester. A Győrszentivánon szerveződő tiltakozásról mi a véleménye? Jó ötlet az, hogy egy akkumulátorgyár jönne Győrbe, illetve hogy ilyen módon bővítenék az ipari parkot?

Az ipari park bővítésére szükség van, ez nem kérdés. Aki ez ellen ágál, a saját jövője ellen ágál. Én jobban örülnék Győrszentiván határa mellett egy üvegháznak vagy bárminek, ami csendes, és a szentivániaknak is kedves. És 6000 ember véleményét nem szabadna figyelmen kívül hagyni. Nincs arról tudomásom egyébként, hogy itt tervben lenne akkumulátorgyár, erről a helyi képviselők nem kaptak egyelőre tájékoztatást. Hogyha lehetne egy kérésem a Volkswagen-konszern felé, biztos azt mondanám, hogy válasszanak minket, mert adóbevételben egyébként ez jó.

De ne tegyék oda az akkumulátorgyárat közvetlenül Győrszentiván mellé.

Távolabb lenne jó?

Nagyon sok szentiváni is elmondta, nem azzal van a baj, hogy jön egy akkumulátorgyár. Ez nemzetgazdasági érdek. Ha Németország, Franciaország és még jó pár ország versenyez ezért, akkor nyilván nekünk is be kell szállnunk, mert ez a jövő. Tehát a szentivániaknak sem az a baja, hogy fejlesztjük az ipari parkot, vagy akár hogy akkumulátorgyárról beszélünk, hanem azt kérik, hogy ne oda tegyék.

Szajki Bálint / 24.hu

Tehát egy másik helyszín kellene?

A Tesla sem véletlenül a sivatagban épít akkumulátorgyárat. Lázár János döntése erre a jó példa. Elment Egerbe, ahol azt mondták neki a helyiek: az elkerülő út ne bent a városban menjen, hanem kívül. Mire ő azt felelte, hogy meghallgattuk az emberek szavát, így ugyan drágább, de kívül fog menni, ezért nem érdemes népszavazást tartani. Kérdés, hogy győri városvezetés elment-e tárgyalni azért, hogy a tiltakozó aláírásoknak érvényt szerezzen. Ha itt a Volkswagen-konszern, akkor városvezetőként adok-e alternatívákat, hogy ne ide, hanem oda tegyék az akkugyárat. Ott van, mondjuk, a gönyűi kikötő, ahol megvan minden infrastruktúra. Nem gondolom, hogy a fejlődés elé kell állni, de meg kell hallani az emberek hangját. Ezt az egyensúlyt kell megtalálni. Ha ez nem megy, akkor támogatom a népszavazást, meg kell hallgatni az emberek véleményét.

A csokonyavisontai fürdő

Személyes és politikai támadást emlegetett Szászfalvi László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ön tulajdonában lévő csokonyavisontai termálfürdő ügye kapcsán, melyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség. Ön is úgy látja, hogy ez politikai támadás? Köze lehet ennek az eljárásnak az ön politikai szerepéhez?

 

Szó nincs erről. A nyomozás 2022 elején indult, és nem vagyok érintett benne, de ezt korábban tisztáztuk már. A fürdőbe a vendégek már kezdenek visszatérni, és szerencsére elégedettek. Hamarosan megnyitja kapuit a Thermal Falu, 150 házat építünk, idősek költözhetnek majd be, akik gyönyörű környezetben, a fürdő minden szolgáltatását élvezhetik majd, és pár hónap múlva már kapható lesz a Csokonya gyógyiszap is. Szóval a fürdő szépen fejlődik.

A Fidesz országos vezetésében hogyan kommentálták, hogy kizárták a frakcióból, illetve hogy kilépett a pártból?

Akikkel beszéltem, illetve akikkel együtt dolgozunk, azt mondták, hogy engem szeretnek, nem a tagságomat. Ráadásul az én szívem jobboldali. Nem változtam meg attól, hogy kiléptem a pártból, és csupán azért léptem ki, mert a szabályzat alapján, ha kizárnak, akkor nincs visszaút. Amennyiben viszont én lépek ki, akkor adott esetben egyszer majd lehet arról tárgyalni, hogy visszalépek a Fideszbe, ha esetleg mégis az ő támogatásukkal indulok. Ehhez azonban biztos, hogy személyi változások kellenek a helyi Fideszben. Vannak ott olyan emberek, akikkel nem szeretnék együtt dolgozni, és amíg ők itt vannak, addig biztos nem lépek vissza.

Kik ők?

Most még nem mondanám el, korai lenne.

Az, ami a kizárásához vezetett, illetve a kilépésre ösztönözte, csak helyi probléma? Vagy az országos Fidesz-vezetés, a kormány, tehát a jelenleg hatalmon lévő országos politikusok működésében is lát olyan tendenciákat, amelyek ön szerint nem jók?

Ez egy helyi történet, és nem is akarom az országos politika szintjére emelni. Van véleményem arról is, ami az országban történik. De továbbra is jobboldali érzelmű vagyok, és hiszek abban a politikában, amit Orbán Viktor képvisel, nekem ő Magyarország miniszterelnöke mindaddig, amíg vállalja ezt az óriási feladatot.

Mindig elsősorban a hatalmon lévő pártnak van lehetősége korrumpálódni. A Fidesszel szemben gyakran felvetődik az ellenzék, civil szervezetek és a sajtó részéről a korrupció vádja. Belülről nézve ezekben a kritikákban mennyi az igazság?

Ha a hatalom korrumpál, akkor ilyen alapon Horn Gyula vagy Gyurcsány Ferenc kormánya is korrupt volt?

Nem azt állítottam, hogy minden hatalmon lévő politikus korrupt lesz. De az nem igaz, hogy minél nagyobb többséggel és minél hosszabb ideje van valaki hatalmon, annál nagyobb a kísértés a bűnbe esésre?

Én egyetlen cégemet sem hoztam be a városházára, nem helyeztem előtérbe senkit politikai okokból. Önkormányzati képviselőként a saját városrészem ügyeivel foglalkozom, a szerződések kötése a cégvezetők jogköre és felelőssége. Nekik kell egyeztetni a város vezetésével. Szerintem fontos, hogy versenyhelyzet legyen az állami és önkormányzati megbízásokra pályázó cégek között, ha valami nem a jogszabályoknak megfelelően történik, az a hatóságok dolga.

A győri Fideszben milyen arányban vannak azok a párttagok, illetve politikusok, aki önhöz hasonlóan gondolkodnak, tehát kritikusak a jelenlegi városvezetéssel szemben?

Másoknál a városvezetéssel való szembe kerülés ennyire direkt módon nem történt meg, mint nálam. De a háttérben azért vannak elégedetlenkedők, ez a 15 fős frakción belül olyan 6–8 emberre tehető. Ez az önkormányzati választáson egyértelműen meg fog látszani, hiszen jó néhány választókerületben nem indulnak azok a fideszes képviselők, akik 2019-ben mandátumot nyertek.

Szajki Bálint / 24.hu

Gyakorlatilag a frakció fele lecserélődik?

Igen. Nekem legalábbis ez az információm.

Ennek az is oka, hogy ezek a képviselők inkább Borkai emberei, még az előző polgármester idején indult a politikai karrierjük, és Dézsi Csaba András vezetési stílusával nem értenek egyet?

Ennek szerintem különböző okai vannak az egyes politikusoknál, nem lehet általánosítani. De erről azokat kell megkérdezni, akik nem indulnak 2024-ben. Helyettük nem nyilatkoznék.

Ön szerint Borkai Zsolt megbűnhődött már azért, amit tett, és rászolgált a politikai rehabilitációra?

Szerintem ha a felesége megbocsátott Borkai Zsoltnak, akkor a többi embernek sem kéne már pálcát törni felette. Ez az ő magánügyük.

Ha Borkai elindul polgármesterjelöltként, ön pedig képviselőjelöltként, a Fidesz nem vádolhatja-e önöket joggal azzal, hogy megosztják a kormánypárti szavazótábort, és így az esetleg nevető harmadikként győzelmet arató ellenzéki jelöltet segítik?

Hogy a helyi Fidesz megosztott, az nem jövő idő, ez már megtörtént. Rólam azt mondták, hogy az egyik legjobban teljesítő önkormányzati képviselő vagyok. Mindenképpen folytatni szeretném ezt a munkát. Hogy azt a régi csapaton belül vagy azon kívül csinálom, ezt eldöntötte két ember, a polgármester és a régióvezető, akik közölték: nem akarják, hogy Fidesz-színekben újra elinduljak. Ha a jobboldal ezáltal megosztott lehet, akkor az az ő döntésük következménye. De ki tudja, lehet, hogy a Fidesz győri polgármester-jelöltje Borkai Zsolt lesz. Egyelőre nincs meg a hivatalos jelölt. A megyei jogú városok polgármesterjelötjeiről Orbán Viktor dönt.

Elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán, illetve a Fidesz vezetése Borkait támogatja majd polgármesterjelöltként, és önt képviselőjelöltként?

Borkai Zsolt és én jobboldali érzelmű emberek vagyunk. Ha valahová tartozunk, akkor az a Fidesz. Vannak véleménykülönbségek, de alapvetően ugyanazt az értékrendet valljuk, mint a kormánypárt. Miért ne támogathatna a Fidesz független jelölteket? Ezt tette legutóbb Gödön is.

Szajki Bálint / 24.hu

Egyesek szerint más városok korábbi fideszes polgármesterei azért neheztelnek Borkai Zsoltra, mert azt mondják, a 2019-es szexbotrány más városokba továbbgyűrűző hatása miatt győzött az ellenzék Budapesten és néhány addig kormánypárti vezetésű kerületben, megyeszékhelyen. És ezek a politikusok meg akarnák fúrni Borkai jelölését, ha ez komolyan felvetődne. Van ennek alapja?

Ne felejtsük el, Borkai Zsolt, akit ez a botrány a legjobban sújtott, megnyerte a választást 2019-ben. Borkai maga nyilatkozta erről, hogy ha másnak könnyebb a lelke úgy, hogy a saját kudarcát más vállára teszi, akkor ő ezt a terhet elviseli. A szexbotrányba keveredett Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester is megnyerte a választást, és ő még le sem mondott utána. Az ugyancsak szextémájú ügyben emlegetett Gréczy Zsolt ma is a DK elnökségi tagja, és országgyűlési képviselő. Miért Borkai legyen az, akit kitiltunk a politikából, ha más politikusok, akik hasonló ügyben voltak érintettek, azóta is tisztséget viselnek? Ez minimum kettős a mérce, ha nem több.

Mit gondol, lehetséges, hogy a Borkai-ügyet a párton belülről robbantották ki?

Nem tudok erről többet, mint amit a hivatalos nyomozást feltárt. De azt gondolom, ez már nem is lényeges. Ha Borkai Zsolt ezt az ügyet lezártnak tekinti, akkor legfőbb ideje, hogy mi is lezárjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik