Belföld

Orbán Viktor a Tranziton: Mielőtt túldicsérnénk magunkat, nagy szerencsénk volt

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor megtartotta politikai évadnyitóját pénteken este Tihanyban, a jobboldal hagyományos eseményén, a Tranziton, ahol tíz év után tartott előadást újra.

A kormányfő arról beszélt, az amatőrök oda futnak, ahol a labda van, a profik oda futnak, ahol a labda lesz, ez a mostani kormányzópárt javára a különbség az ellenzékhez képest, akik csak lecsapnak egy-egy ügyre és balhét csinálnak belőle. Ehhez képest Orbán szerint nagy nemzeti kormánypártnak távlati tervei vannak.

Négyszer jól kupán parittyáztuk őket az elmúlt időszakban, és ezt a szokásunkat szeretnénk fenntartani

– jelentette ki.

Többszörös média és pénzügyi erőfölény volt az ellenzék javára szerinte az előző választáskor, és azt a nyomást ide se számolja, amit az ország köré felépített kontextus okozott.

Mit tehetünk mi a hazánkért, tette fel ezután a kérdést a megafonos Bohár Dániel, utalva azokra is, akik a közönség soraiban élnek. Orbán szerint az a kérdés, hogy van-e hazánk. Úgy gondolkodhatunk, hogy ha valamivé születtünk, akkor bekerültünk egy flow-ba, és ha benne vagyunk, akkor meg kell érteni, hogy az micsoda, válaszolni kell, hogy szeretünk-e benne lenni.

Én szeretek a magyar flow-ban benne lenni. Ha ezt az embernek sikerül magában lezárni, akkor jön az, hogy gyűjtsünk össze mindenkit, hogy jó nagy nemzeti hadseregünk legyen szellemi és politikai értelemben. Különböző módon lehet viszonyulni a válaszhoz. Patetikusabban, vagy humorosan. Sok módon lehet magyarnak lenni, de ez nem egy véletlen, hanem egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése

– mutatott rá Orbán.

Nem tartódik fenn a nemzet, hanem fenn kell tartani azt. Egy németnek nincs ilyen küldetése, tette hozzá Orbán, de a magyarral nem ez a helyzet. Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, Kosztolányit, Babitsot, Arany Jánost olvasson és megtalálja a megfelelő ösvényt, ahhoz magyarnak kell lenni.

Van egy Kárpát-medencei terület, amit mi ezer éve művelünk. Az embernek pedig a saját földjével kapcsolatban kötelessége van, ez hozzáad az életünkhöz. Vagy ez egy rossz kötelezettség, egy marhaság, mert akkor megyünk a liberálisokhoz. Orbán úgy véli, ezt kell eldönteni, hogy melyik csoporthoz tartozunk.

A bonyolult kérdéseknek megértése, hogy ami most van, az milyen másik időszakkal hozható analógiába, ehhez tudni kell gondolkodni, mondta a kormányfő. Szokták tőle kérdezni, hogy mit tanuljanak, arra azt válaszolja, hogy majdnem mindegy. Olyan helyre kell menni, ahol egész nap sok okos ember között lehetsz. Hogy ebből milyen diploma lesz, az másodlagos, de meg kell ragadni azt a lehetőséget, hogy sok okos ember között lehetünk, magyarázta. És akkor meg lehet válaszolni, hogy milyen korábbi időszakhoz hasonlít a mai.

Az egyetemen értettem meg, hogy folyamatosan okos emberek között kell lenni. Volt egy nagy mozgolódás az egyetemi világban, az SZDSZ bizonyos részei megjelentek a nyilvánosság szélén, és későbbi MDF-nek a nagy bölényei éppen mozdultak át az irodalomból a politika irányába. Rengeteg okos ember volt akkor Magyarországon

– emlékezett vissza.

A liberálisokkal és a kommunistákkal szerinte azért van nehéz dolgunk, mert a kommunista és a liberális kiáltvány ég és föld. De a kommunista rendszer összeomlása után mindenki liberális lett. Van valami összefüggés, amiről érdemes okos emberekkel beszélgetni, hogy mi lehet az oka ennek.

A választóvonal az ember megértésénél van, magyarázza Orbán. Mitől ember az ember? A miniszterelnök szerint az 1990-es évek után létrejött balliberális progresszív filozófia szerint ez a kérdés az, ami alapján van hasonlóság a kommunisták és a liberálisok között.

Mindketten azt mondják, hogy az életben egyetlen egy fontos dolog van, az te magad vagy, ez számít. Ennek van egy nagy politikai tábora a nyugati világban. Van egy másik felfogása az embernek, nevezzük jobboldalinak, amelyik azt mondja, persze, azért vagyunk a világon, hogy boldogok vagyunk, de van néhány dolog a világban, ami fontosabb nekünk, mint mi saját magunk. Ilyen a családunk, a hazánk, az Isten és a hozzávaló kapcsolat. Ezek mind léteztek már előbb is. A nálad fontosabb dolgokat hogyan akarod szolgálni, erre a kérdésre is választ kell találni

– mondta.

Ők ugyanebben a táborban sokszínűnek, az emberből való nézet alapján vagyunk egyik vagy a másik oldalon.

A politikai témák megfogalmazásában, a nyelvi keretek kialakításában még mindig előttük járnak a liberális demokrácia erői, ezt kellene ledolgozni Orbán szerint. De stabil fölényük csak Magyarországon van. Ez azért van, mert a Góliátok a többi helyen győzni tudnak.

Németországban ha valaki megnézi, hogy mit ír a német sajtó a háborúról, mindenki ugyanazt írja, hogy Ukrajna megnyerte azt. Amerikában lehet szeretni vagy nem szeretni egy elnökjelöltet, na de üldözni? Azért nincs nemzetközileg megszervezett konzervatív előnyét, mert az ellenzék ügyesen használja ki az előnyét

– magyarázta.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországon szerinte szerencséjük volt ebből a szempontból, azt hogy felemelik a meccs végén a kezed, ahhoz két dolog kell: az egyik, hogy te jó legyél, a másik, hogy a másik nem. Oda rúgtak magunknak, utalva az ellenzékre, amit most inkább nem mondott ki. Szerinte olyat a baloldal nyugaton nem csinált, mint itthon. Ránéznek az ellenzékre és azt kérdezik: mi van?

Mielőtt túldicsérnénk magunkat, nagy szerencsénk volt. Visszafizette a jó Isten azt a negyven évet, amit elvettek tőlünk

– mondta Orbán, majd nagy tapsot kapott.

Egy hosszasabb történelmi visszatekintő után elmondta, a jobboldalnak olvasnia kell az ellenfél irodalmát, mert akkor tudnak ellen stratégiákat vagy taktikai ellenlépéseket kidolgozni.

A Fideszben 2002-ben mondták azt, hogy kormányon voltunk, de hatalmon nem. A baloldalt viszont a hatalmat csomó olyan dologra akarják használni, amit ők nem akarnak, ezért lázadni kell. És nem mellékesen még ki is fosztanak, magyarázta.

Ami az EP-választásokat illeti, Orbán mindig abban reménykedett, hogy van esély arra, hogy a balliberális, Európából birodalmat építő erőt megszorongassák. Az az ellenerő, az Európai Néppárt, nem teljesíti a küldetését. Orbán úgy véli, ezért nekik a térfél jobboldaláról kell megpróbálni meggyőzni a mérsékelt jobboldalt, hogy ne a baloldalhoz közeledjenek. Orbán szerint akkor vannak jó pályán, ha csupa rosszat írnak róluk, de ezt Európában sokan nem merik felvállalni, mert kényelmetlen.

A nagy kérdés szerint jövő júniusban az a kérdés, hogy megszületik-e a nagy jobboldali egység és sikerül-e legyőzni a baloldalt. Ő úgy látja, hogy nagyobb rá az esély, mint öt éve, és sokkal nagyobb, mint tíz éve volt.

A háborút szerinte nem lehet úgy megállítani, hogy legyen béketerv, aztán majd lesz valami. Először tűzszünet kell, azonnal, feltétel nélkül, amint lehet. A frontvonalra vezénylés után az egyik fél (orosz vagy ukrán) közlése szerint a katonáknak a túlélési esélye 4-7 nap. Ami alatt Orbán beszélt, több tucatnyian haltak meg Ukrajnában, hívta fel rá a figyelmet.

Az első európai hiba az volt, hogy ezt a háborút globalizálják. Az egyetlen ország, amelyik azt mondta a háború kitörése másnapján, hogy lokalizálni kell azt, az hazánk volt, személyesen Orbán tette meg ezt Brüsszelben. Nyugatnak az a stratégiája, hogy az ukránok harcolnak és meghalnak, mi pedig ehhez adunk pénzt, információt és fegyvereket.

Ez szerintük le fogja győzni Oroszországot. Az derült ki az elmúlt több mint egy évben, hogy ez a stratégia nem visz el minket semmilyen győzelemhez. Vagy azonnal békét kell csinálni, vagy kell egy új stratégia. De nincs. Azért, mert az ukránok élőerőben szenvednek hátrányt, ezért katonákat kellene küldeni, ezt meg senki nem akarja vagy meri. Szerintem ez egy olyan tervezési hiba az EU részéről, amiért óriási árat fizetünk mi is, meg az ukránok is. Elküldtünk eddig 70 milliárd eurónyi pénzt, aztán azt vitatjuk, hogy küldjünk-e újabb 50 milliárdnyit, miközben az EU-nak minden egyes pennyre szüksége lenne, hogy visszanyerje a versenyképességét

– mutatott rá, hozzátéve, erről tilos beszélni, mert ha ezt elmondja nyugaton, lehülyézik.

Orbán szerint azt akarják, hogy Magyarország gazdag, erős és biztonságos legyen, és akkor az egész világ adja meg nekünk a tiszteletet. Erre van terv is, állítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik