Belföld

Karácsony: Először a magyar kormány kerítette el a biciklisávokat

Találós kérdést tett fel csütörtöki Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, amelyre rögtön választ is adott:

Találjátok ki, ki építette az első pollerekkel védett kerékpársávot, egyébként épp az Üllői úton! Megmondom: a kormány.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala – Fotó: Sebők Máté

A főpolgármester által közzétett fotón az látható, hogy az MVM Dome építésekor új kerékpársávokat hoztak létre mindkét oldalon, amelyeket műanyag terelőbójákkal védtek – Karácsony szerint nagyon helyesen. „Sajnos az elmúlt években ezek eléggé elhasználódtak, a kép korábban készült és a kormány által elfogadott Nemzeti Kerékpáros Stratégiából való. Amely stratégia egyébként szintén a kerékpársávok fizikai elválasztását szorgalmazza!”

Karácsony a friss bejegyzésével arra a polémiára reagált, amely azután robbant ki, hogy az M3-as metró felújítása után a pótlóbuszok számára kialakított buszsávokat nem adták vissza az autósoknak, hanem védett biciklisávokat alakítottak ki rajtuk, azaz úgynevezett pollerekkel választották el a biciklisávokat az úttesttől. Ezt a megoldást többen is bírálták, így például taxisok és a mentősök is, mondván, szerintük ezzel nehezebbé és balesetveszélyesebbé vált a budapesti közlekedés. A vitában elhangzott, hogy a városvezetés újító megoldásáról van szó.

Karácsony Gergely a mai posztjával erre reflektált, szerinte a módszert már korábban is alkalmazták, és épp egy állami beruházás szereplői.

Akkor legyen világos: a kerékpársávokat, ahogyan a járdákat is, az autósávoktól elválasztani jó dolog. Segíti az autósokat a szabályok egyértelműsítésével, és védi a védtelen közlekedőket. Életeket menthet. Nemcsak a főváros, de a kormány szerint is, hiszen az általa elfogadott stratégiában is ez szerepel. Az embereket hergelni, a politikai ellenfeleket – ha van rajta sapka, ha nincs alapon – hazug módon gyalázni, a sajátjainkat meg mindenből kimagyarázni, rossz dolog. Nagyon rossz

– zárja bejegyzését a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik