Belföld

Cáfolták, hogy a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Archívum kivonulna Budapestről

A sajtóban megjelent hírektől eltérően a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nevű szervezet nem távozik Európából, és bár valóban radikális stratégiai irányváltás van készülőben, kivonulásra a CEU Budapesten maradt részlegével kapcsolatban nem kell számítani – egyebek mellett ezt válaszolta a Népszava megkeresésére Rév István, a Közép-európai Egyetemen (CEU) működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója, miután hétfőn olyan hírek jelentek meg, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai kivonulnak az Európai Unióból.

Mint arról lapunk is beszámolt, a hírek szerint múlt pénteken levelet kapott minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros által alapított OSF támogatásából. A levélben állítólag arról informálták az érintetteket, hogy döntés született arról, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének „nagy része” megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mindezt azzal indokolták, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, melyeken az OSF is aktív. Éppen ezért az OSF a jövőben Európára csak a „nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” összpontosítana a tervek szerint.

Az OSF egyik külföldi szóvivője ezzel együtt cáfolta a lapnak, hogy a szervezet kivonulna Európából, a válaszában ő úgy fogalmazott, hogy Az Európai Unióban végzett munka újrakalibrálása része a szervezet szélesebb körű változásának. Az új működési modell magában foglalja a demokrácia, az emberi jogok és az éghajlati igazságosság támogatása érdekében végzett tevékenységük globális áttekintését. Ez azt jelenti, hogy a jövőben is fognak egyebek mellett civil társadalmi csoportokat finanszírozni szerte Európában, beleértve azokat is, amelyek az EU külügyeivel foglalkoznak, de fenntartják a roma közösségek számára nyújtott támogatásokat is.

A stratégiai átalakítás összefüggésben van azzal, hogy Soros György a közelmúltban átadta az OSF vezetését egyik fiának, Alexander Sorosnak. Most már az ő koncepciója érvényesül, ennek körvonalai azonban egyelőre kevésbé látszanak, erre utal legalábbis, hogy a Népszava három olyan  magyarországi szerveződést is megkeresett, amit az OSF támogat, mindhárom helyről olyan válaszok jöttek, hogy sok még a kérdőjel, és egyelőre ők sem rendelkeznek több információval annál, ami a sajtóban megjelent. A budapesti CEU-n működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója viszont elmondta, hogy az OSF kivonulása a CEU Budapesten maradt részlegét és az archívumot semmilyen formában nem érinti. Az archívum mintegy 7500 folyóméternyi iratot, 11 000 óra audiovizuális felvételt és 12 terabájtnyi digitális adatot tesz ki, a hidegháború, a Szabad Európa Rádió és a szamizdat témakörében az egyik legnagyobb gyűjtemény a világon.

A lap információi szerint a Nyílt Társadalmi Alapítványok jelenlegi magyarországi költségvetési kerete kevesebb a korábbinál, évi 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg. Ebből mintegy 15-20 szervezet kap támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik