Belföld

Karácsony Gergely: Követeljük vissza a tereinket!

„A bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát. Beadványunk alapján a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Követeljük vissza a tereinket!” – írta Facebook- bejegyzésében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azok után, hogy a Fővárosi Törvényszék alkotmányossági problémákat talált abban, ahogy a kormány annak idején elvette a fővárostól az említett tereket.

A három teret a kormány tavaly átadta a fideszes vezetésű V. kerületnek, így például Budapest egyik legfontosabb téli turisztikai eseményéből, a karácsonyi vásárból már nem a fővárosi önkormányzatnak volt bevétele, hiszen az V. kerület egy magáncéget bízott meg a szervezéssel. Amint az RTL riportja emlékeztetett, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy minden érv amellett szól, hogy az V. kerület legyen a terek tulajdonosa, a főváros azonban ebbe nem nyugodott bele, a Fővárosi Törvényszék hozzájuk hasonlóan látja a helyzetet..

Karácsony Gergely szerint a Széchenyi tér visszaadása különösen fontos lenne, mivel a főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér tervei, de akadályozza a munkájukat, hogy a kormány elvette azt és az V. kerületnek adta. A kerület vezetése pedig Karácsony szerint bár korábban nyitott volt az együttműködésre, adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására.

De akkor miért nyúlták le? Adják vissza és mi befejezzük a tervezést, és európai uniós forrásból felújítjuk. Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd. És sokkal olcsóbb lesz, mint ha ők csinálnák

– zárta bejegyzését a főpolgármester.

Kapcsolódó
Az Alkotmánybíróság dönthet a fővárostól elvett három tér ügyében
A bíróság szerint alaptörvény-ellenesen vették el Budapesttől a közterületeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik