Belföld

Az Alkotmánybíróság dönthet a fővárostól elvett három tér ügyében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Fővárosi Törvényszék eljáró bírói tanácsa az Alkotmánybírósághoz fordult a három államosított budapesti közterület ügyében – szúrta ki az Index.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kormány államosított három kiemelt budapesti közterületet:

  • a Podmaniczky Frigyes tér,
  • a Vörösmarty tér
  • és a Széchenyi István tér

tavaly nyáron egy friss törvénnyel került át a Fővárosi Önkormányzattól a magyar állam tulajdonába – anyagi ellentételezés nélkül –, majd a négy helyrejzi számon nyilvántartott három közterületet az állam – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül – az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adta át.

A fővárosi emiatt beperelte az államot, egyúttal Karácsony Gergely főpolgármester az Alkotmánybírósághoz is fordult az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt.

Az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék most azt állítja, hogy az ügyben alaptörvény-ellenes jogszabályt kellene alkalmaznia – írja az Index. A háromtagú bírói tanács 2023 júniusában a peres eljárást felfüggesztette, és egyedi normakontroll iránti indítványt terjesztett az Alkotmánybíróság elé, amely július 18-án  érkezett meg a Donáti utcába. A bírói kezdeményezés szerint a felperes által sérelmezett jogszabályi rendelkezések „a Fővárosi Önkormányzat tulajdonhoz való jogának olyan fokú sérelmével járnak, amely már átlép a jogalkotó számára biztosított autonómia-korlátozás keretein, és sérti a felperes Alaptörvényben garantált, az önkormányzati autonómia védett hatáskörcsoportjait, valamint tulajdonhoz való jogát.”

Vagyis az ügyben eljáró bírók a támadott törvény egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, valamint a perben való alkalmazhatóságuk kizárását kérték az Alkotmánybíróságtól – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik