Belföld

Rossz gazda szerintük a főváros, einstandolná az V. kerület a belvárosi tereket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kosz és mocsok van a Vörosmartyn, Podmaniczkyn, Széchenyin, ezért lenne jó ötlet pár tér államosítása a fideszes vezetésű kerület szerint.

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről. Belváros önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amiben a főpolgármester kifogásolta azt a tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének.

A hvg.hu írta meg, hogy állami tulajdonba kerülhet a főváros tulajdonában álló Podmaniczky Frigyes tér, Vörösmarty tér és Széchenyi István tér, amiket ezután az állam az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adna. Karácsony szerdán reagált a hírre, alkotmányellenesnek nevezve a három tér ellentételezés nélküli államosítását. Közölte, ha ilyen törvényt elfogadnak, a főváros pert indít. Karácsony így fogalmazott:

Mégis miért? Mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal? Tiborcz István üzlettársának Széchenyi téri szállodafejlesztését akarják kiszolgálni? Vagy megpumpolni a Vörösmarty téri árusokat? Vagy egyszerűen csak azt akarják mutatni, hogy mindent megtehetnek, és még a tulajdonhoz való jog sem tartja vissza őket ettől? Mégis, mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?

Az V. kerület közleményében kiemelték, a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg.

A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek.

Hozzátették, Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását. Megjegyezték, a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta “jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták”, miközben a terek hasznosításából – így például a karácsonyi vásárból – származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik