Belföld

Schadl György édesanyja betört a felszámolói piacra

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A végrehajtói kar volt elnökének édesanyja a semmiből jelent meg a kormány által 2021-ben újraosztott felszámolói piacon. A nyugdíjkorhatár előtt álló asszonynak korábban semmilyen üzleti érdekeltsége nem volt, azóta viszont két felszámoló cégben tulajdonos. Az egyik az állami felszámolói pályázat leadási határidejének napján jött létre, és a fia érdekeltségében álló városmajori irodaházában székel. A társaságok felbukkannak a Schadl-ügy nyomozati iratai között is, a nyomok pedig arról árulkodnak, hogy a végrehajtók volt elnökének bőven volt kapcsolata velük.

Az eddig feltérképezettnél is jóval szorosabb szálak fűzik Schadl Györgyöt a kormány által 2021-ben újraosztott, évi 3–6 milliárd forintosra becsült felszámolói piachoz, a 24.hu ugyanis a végrehajtók volt elnökének 64 éves édesanyját azonosította két felszámoló cég tulajdonosaként.

A több mint másfél éve letartóztatásban lévő Schadl és az államtól kiszervezett felszámolói szektor kapcsolatáról két ízben is írtunk:

  • a feltárt mozaikdarabok alapján a korrupcióval vádolt volt fővégrehajtó a „felszámolók királyaként” emlegetett – és az Orbán családdal is üzletelő – állami felszámolóbiztossal is együtt mozgott.
  • Kiderítettük azt is, hogy a Schadl és a szintén vádlott felesége érdekeltségében álló Városmajor utcai irodaházban egy olyan felszámoló cég is székel, ami éppen az állami felszámolói pályázat leadási határidejének napján jött létre.

Hétfőn megjelent cikkünk írásakor még nem tudtuk, de

a Schadlékhoz köthető irodaházba bejegyzett ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft. 50 százalékos tulajdonosa, Hazai Edit Rozália nem más, mint Schadl György édesanyja.

A családi kapcsolat eddig nem volt nyilvánvaló, ugyanis a 64 éves asszony nem a leánykori nevén szerepel a cégnyilvántartásban. Ugyanakkor a földhivatali adatokból látható, hogy a leánykori neve Pozsár Edit Rozália, ami megegyezik Schadl György édesanyjának – a cégadatok közt fellelhető – nevével.

Mohos Márton / 24.hu A Schadlékhoz köthető irodaház a Városmajor utcában.

Ráadásul nem ez az egyetlen felszámoló cég, amiben Schadl anyja tulajdonos: 50 százalékos üzletrésze van a Paladino Felszámoló Kft.-ben is. E cég társasági szerződését Garabits Márton ügyvéd jegyezte ellen, aki Schadl céges ügyeiben is eljárt, és akit „Marciként” emleget a végrehajtók volt elnöke a nyomozati dokumentumokban. Ezek az iratok tartalmazzák Schadl határidőnaplójának bejegyzéseit is, melyekről többször részletesen írtunk. A Schadl sofőrje és személyi asszisztense által vezetett naplóban szerepel egy 2021. májusi feljegyzés, ami Schadlt még közelebb hozza a már említett, papíron az édesanyja tulajdonában álló vállalkozásokhoz:

Garabits Marcinak 2m Ft vinni + paladino, protrust aláíratva + 66 mFt.

Bár a naplóbejegyzésből a 2 és 66 millió forintos pénzmozgás okáról nehéz volna pontos következtetéseket levonni, annyi elmondható, hogy a végrehajtói kar elnöke szorosan rajta tartotta a kezét a felszámoló cégeken.

Schadl György édesanyjának az Opten cégnyilvántartási adatai szerint a két felszámoló társaság 2020-as megalapítása előtt semmilyen gazdasági érdekeltsége nem volt. A nyugdíjkorhatár előtt álló asszony 61 éves volt, amikor úgy döntött, hogy vállalkozni fog, és belevág a felszámolói üzletbe, aminek piaci viszonyait épp átrendezni készült a kormányzat Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter közreműködésével. Közösségi oldalán a nyilvános bejegyzések között egyébként semmi sem árulkodik arról, hogy üzletasszony lett.

Érdekes mellékszál, hogy egyik cége, a Paladino Felszámoló Kft. központi ügyintézésének helyszíne a ferencvárosi Páva utcában van, egy olyan épületben, ahova további öt – egymástól elvileg független, ám személyi összetételében átfedéseket mutató – felszámoló cég van bejegyezve. Ezek egyike a Pre-Holding Kft., ami Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő büntetőügyében is felbukkant. Ez a cég végezte a politikushoz köthető Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását, a társaság képviselői a bíróság előtt beismerték, hogy megvesztegették őket az eljárás során.

A felszámolói piacot két éve osztotta újra a kormány. 2021 márciusában jelent meg a közlemény arról, hogy megvannak a nyertesei annak az állami pályázatnak, amely meghatározta, a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását. A kormányzat 130-ról 90-re csökkentette e cégek számát, ráadásul 51 új vállalkozás került be a nyertesek közé; a győztesek nevét tartalmazó lista alapján ezek csaknem felének van kormánypárti kötődése.

A 24.hu összesítése szerint ráadásul az újonnan alapított cégek legalább felét a felszámolói pályázatok leadási határideje előtt néhány héttel vagy néhány nappal hozták létre. Ezek között is kirívó az egyik olyan felszámoló cég, ami Schadl György édesanyja tulajdonában áll. A ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft.-t ugyanis a felszámolói pályázatok leadási határidejének napján alapították, a társaság hivatalos cégbírósági bejegyzése pedig csak egy hónappal a leadási határidő után történt meg. A cég bejegyzési illetékét Marton Adorján fizette meg, akinek a neve többször feltűnik Schadl György és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár korrupciós ügyének nyomozati irataiban. Martont egyébként Schadl tanúként idéztetné a bíróságra.

Szajki Bálint / 24.hu Schadl György a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 13-án.

Mivel a ProTrust Kft. sem adószámmal, sem cégjegyzékszámmal nem rendelkezett a pályázat leadásakor, megkerestük a területet jelenleg felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, érdeklődve a többi közt arról, hogy a kötelező elemek hiánya hatással volt-e a pályázatok elbírálására. Az állami szervezet érdemben nem válaszolt kérdéseinkre. Pedig miközben Schadl édesanyjának cége ezek híján is nyerni tudott, volt olyan évtizedek óta működő felszámoló cég, amelytől – mint megírtuk – azért vontak le pontot a pályáztatás során, mert „nem volt elég részletes az irodai berendezés leírása”.

Kapcsolódó
Egy másik állami bombaüzletre is kilátás nyílik Schadl György főhadiszállásáról
A kormány 2021-ben újraosztotta a felszámolói piacot, számos, kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező személyt hozva helyzetbe. A Schadl Györgyék irodaházába bejelentett felszámoló cég éppen az állami pályázat leadási határidejének napján jött létre.
Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik