Belföld

Még mindig nem tudni, mikor és hogyan alakul át a budapesti ügyeleti rendszer

Kummer János
Kummer János
Azt viszont megtudtuk, hogy eddig a háziorvosok hány százaléka írt alá ügyeleti szerződést.

Szeptembertől újabb három vármegye csatlakozik az alapellátási ügyeleti rendszerhez, amelyet az Országos Mentőszolgálat szervez. A szolgálat honlapjára is kitett menetrend alapján nem nyáron, hanem szeptember 1-jén alakul át Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnokban és Veszprémben a háziorvosi ügyeleti ellátás. Bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán csúszásról beszélt, korábbi megkeresésünkre az OMSZ azt írta:

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer bevezetésének ütemtervében a nyári időszakban új vármegye csatlakozása nem szerepelt.

Varga Jennifer / 24.hu Takács Péter

Közben a mentők oldalán is megjelent a lista a menetrendről. Ez alapján a rendszer októberben és novemberben is bővül újabb 3-3 megyével, míg decemberben két, jövő januárban pedig egy megye csatlakozik. Pest vármegyében csak 2024. február 1-jén indulhat az új rendszer. A listán Budapest nem szerepel, holott korábban még úgy volt, hogy a fővárosban 2024 elején indulhat el az új ügyeleti rendszer.

A mentőszolgálatnál arra is rákérdeztünk, van-e már koncepció a fővárosi ügyeleti rendszer átalakítására, ám válaszukban csak annyit írtak:

Az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Megkaptuk azonban azt, hogy a már csatlakozott megyékben a háziorvosok hány százaléka kötött ügyeleti szerződést a mentőszolgálattal. Mint ismert, a Magyar Orvosi Kamara arra buzdította a háziorvosokat, hogy az egészségügyben életbe lépett új szabályok elleni tiltakozásként ne szerződjenek az ügyeletre.

A mentőszolgálat friss adatai szerint:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a háziorvosok 72 százaléka, a gyermek háziorvosok 80,5 százaléka írt alá eddig szerződést, de az aláírási szándék mindkét csoportban 90 százalékos.
  • Békés vármegyében a betöltött háziorvosi praxisok 90 százaléka kötött szerződést.
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében a felnőtt háziorvosok 64,5 százaléka, a gyermek háziorvosok 84,7 százaléka kötött szerződést.
  • Hajdú-Bihar vármegyében a felnőtt háziorvosok 33,33 százaléka, a gyermek orvosok 62,5 százaléka kötött szerződést.
  • Komárom-Esztergom vármegyében a felnőtt háziorvosok 64 százaléka, a gyermek háziorvosok 69 százaléka kötött szerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik