Belföld

„Maruzsa Zoltán nem mondta, hogy ez volt az utolsó egyeztetés” – Beterjesztik a parlament elé a státusztörvény tervezetét

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az Országgyűlés elé kerül a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezet, írja keddi közleményében a Belügyminisztérium.

A törvényjavaslat megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését

– fogalmaz a tárca, hozzátéve, hogy a köznevelésben a gyermek érdeke az első, az új pedagóguséletpálya-törvény tervezete is azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon.

Az Eduline emlékeztet, a státusztörvény tervezetét 2023. március 2-án tette közzé társadalmi egyeztetésre a Belügyminisztérium. Azóta többször is egyeztettek a szakszervezetekkel, a minisztérium közleménye szerint összesen húsz alkalommal. Ennek következtében olyan változtatásokat sikerült elérni, hogy a kormányzat már nem tervezi a tanárok otthoni számítógépeinek ellenőrzését, majd az is kiderült, hogy az „átvezénylésekkel” kapcsolatban nem csak a 3 éven aluli gyereket nevelő pedagógusokat nem helyezhetnék át másik köznevelési intézménybe, hanem azokat sem, akik alsó tagozatos általános iskolásokat nevelnek. Azonban a PSZ és a PDSZ szerint ezek azonban aligha engedmények, sokkal inkább látszatintézkedések, válaszul az unió felől érkező nyomásgyakorlásra.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a lapnak úgy kommentálta a fejleményeket,

május 16-án azt mondta Maruzsa Zoltán, hogy nem tudja, mikor lesz a következő egyeztetés, de nem mondta, hogy ez az utolsó.

Az éppen három héttel ezelőtti egyeztetés után a szakszervezetek még arra számítottak, a következő egyeztetésig nem fogják beterjeszteni a tervezetet.

Ez részben teljesült, hiszen azután még összehívtak egy frakcióegyeztetést, majd az oda az ellenzéki pártok által meghívott, ám szót nem kapott érdekképviseletekkel rövid határidővel egy másikat, de ezt követően a korábban megkezdett szakszervezeti egyeztetés-sorozatot már nem folytatták, hanem most az MTI híréből derült ki, hogy beterjesztik a jogállástervezetet.

Nagy azt mondja, ők is a sajtóból értesültek a hírről, velük még hivatalosan ezt nem közölték. Ráadásul most azért figyelik a parlament weboldalát a felkerülő javaslatra várva, hogy megtudják, pontosan milyen változatot nyújtanak be, mert az egyeztetéseken a szakszervezeti beszámolók alapján jellemzően szóbeli ígéretek hangzottak el egyes pontok módosítására, ám nem kapták meg összeszerkesztve, mi kerül ki és mi marad benne a törvényszövegben.

Az egyeztetéseken nem csak az hangzott el, hogy lesz majd egybeszerkesztett verzió, hanem hogy a végrehajtási rendeletet is egyeztetjük

– közölte hozzá Nagy Erzsébet, kiemelve, hogy abból derülne ki például, hogyan zajlik a pedagógusok teljesítményértékelése.

Kapcsolódó
Tizenegy pontban fogalmazta meg követeléseit a Pedagógusok Szakszervezete a kormány felé
Elmondták azt is, mit tesznek majd, ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik