Belföld

Lemondott Schadl György és a végrehajtói kar elnöksége

Horváth Csaba László / 24.hu
Horváth Csaba László / 24.hu

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke csütörtökön kézhez kapta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségének tagjai 2023. április 27. napján lemondtak tisztségükről – olvasható az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

A távozó elnökségbe a másfél éve börtönben ülő Schadl György elnök is beletartozik, aki szintén távozik posztjáról. Ezt Morvai Attila, Schadl ügyvédje erősítette meg a 24.hu-nak.

Az elnök mellett távozik posztjáról Lukács Tamás alelnök, Kovássy Szabolcs, elnökségi titkár valamint, Jeney Orsolya Pálma és Papp Gábor elnökségi tagok. Az SZTFH azt írja a körülményeket figyelembe véve, az MBVK új elnökségének megválasztása érdekében a Hatóság elnöke a bírósági végrehajtásról szóló törvényben foglalt jogkörével élve intézkedett a Kar rendkívüli közgyűlésének összehívásáról.

Schadl Györgyről 2021. decemberében írta meg a 24.hu, hogy teljes hírzárlat mellett letartóztatták. Nem sokkal később Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió – összesen 83 millió – forint kenőpénzt kapott.

Schadl és Völner, valamint további 20 társuk ellen tavaly októberben emeltek vádat korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt. A vádirat lényege szerint Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt legalább 83 millió forintot adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

A vádhatóság szerint Schadl vezetői pozíciójából, valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vád szerint Schadl 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében már előkészítő ülést tartott a bíróság, ami május 4-én zárul. Schadl György és Völner Pál ártatlannak vallotta magát, azonban a 22 vádlott közül tízen – köztük hat önálló bírósági végrehajtó – beismerte bűnösségét, amivel jelentősen gyengítették a fővádlottak pozícióját a bíróság előtt.

A 24.hu az ügyben készült vádiratot cikksorozatban mutatta be. Ebből kiderült, hogy

  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kitelefonált a börtönből, hogy felesége és apja béreljenek széfet, és rejtsék el azt a csaknem 110 millió forint értékű luxusórát és ékszert, amit addig nem foglaltak le a hatóságok. Ezért Schadl György apját és feleségét is pénzmosással vádolják.
  • A vádiratból tudható az is, hogy vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl bizalmasa, aki Excel-táblában vezette a kenőpénzek kifizetését, így a Völner Pálnak juttatott összegeket is.
  • Továbbá leltároztuk a Völner családnál lefoglalt vagyontárgyakat, köztük a volt államtitkár fiának tűzpiros Porschéját.
  • Beszámoltunk arról is, hogy a vádirat szerint az ügy harmadrendű vádlottja – Schadl György barátja – kicsalt 200 ezer amerikai dollárt egy oktatási intézmény képviselőjétől azt állítva, hogy csecsen emberrablók tartják fogva.

Ezenkívül bemutattuk a nyomozati iratok azon érdekes szálait is, amelyekről nem esik szó a vádiratban. Ezek között volt, hogy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik