Élő Belföld

Gulyás Gergely: Nem üresedik ki a Magyar Orvosi Kamara a kötelező tagság megszüntetésével

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Faji, magyarellenes bosszúról beszélt a miniszter az Erasmusból való kizárás kapcsán. A kormány rendszeresen egyeztet a jegybankkal, de arról, hogy Matolcsy György mit mond vagy tesz, nem foglalnak állást. A kormány azt szeretné, ha 22 hónap múlva egy átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett lenne.

Véget ért a kormányinfó

Gulyás Gergely fél órával tovább maradt a tervezetnél, így az utolsó kérdéseket rövidre zárta.

Gulyás szerint az Európai Bizottság lábbal tiporja a saját eljárását

Elképzelhető-e, hogy a fideszes képviselőcsoport a kormánnyal szemben nem támogatja a NATO-bővítést?

Az elmúlt 13 évben nem emlékszem ilyenre

– válaszolja Gulyás.

Szóba kerülnek az egyetemi kuratóriumok. Gulyás szerint a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról egy törvény rendelkezik, így annak semmi akadálya, hogy meghatározza, hogy nem korlátlan a tagok megbiztatása. Sarkalatos törvénymódosítással ezt át lehet vinni. Hozzáteszi: az ügynek az uniós pénzeknek ehhez semmi köze, mégis zsarolja vele a kormányt az unió.

Hogy kerülhet szóba ez az ügy ebben az eljárásban? A Bizottság lábbal tiporja a saját eljárását

– mondja Gulyás. Ezt bizonyítéknak látja arra, hogy az unióban megszűnt a joguralom.

Márciusban szavaznak a NATO-bővítésről

Gulyás elárulta: márciusban szavaz az országgyűlés a NATO-bővítésről. Érdemi vita alakult ki a kormánypárton belül a frakcióvitában, melyet igyekeznek hamar lezárni.

Két dolog merült fel. Egy erős NATO-ban vagyunk érdekeltek, melyet két új tagállam csatlakozása szolgál. Morális érvként merült fel, hogy a tagok megszavazták Magyarország csatlakozását, így ezt a döntést nekünk is meg kell hozni.

Nem merült fel Matolcsy leváltása

Gulyás úgy látja, van egy filozófiai különbség a jegybank és a kormány között abban, hogy az inflációt külső vagy belső okokra vezetik-e vissza. Ennek ellenére Matolcsy György leváltása fel sem merült.

Szóba kerül a végrehajtói kamara átalakításának lehetősége. Gulyás szerint a jelenlegi végrehajtói rendszer sokkal jobb, mint az előző volt, mert jogi végzettséggel kell rendelkezni a feladat elvégzéséhez. A Völner-Schadl ügy a miniszter szerint nem rendszerszintű problémákra vezethető vissza.

Gulyás: Az inflációnak alapvetően külső okai vannak

Vannak-e belső okai az inflációnak?

Többnyire olyan kormányzati döntéseket látok, amik csökkentették az inflációt. Az ársapkákkal kapcsolatban vannak viták.

– mondta Gulyás, hozzátéve, hogy abban egyetértés van, hogy alapvetően az inflációnak külső okai vannak.

60-70 beteget érint a hiány egy epilepszia-gyógyszerből

Az epilepszia kezelésére használt, Sabril nevű gyógyszer hatóanyag-gyártási problémák miatt nem elérhető itthon. Gulyás elmondta, hogy külföldön azért van még belőle, mert voltak raktári készletek. Itthon 60-70 beteget érint a probléma.

Gulyás a MOK-ról: Az önkéntes tagság nem kiüresítése a szervezetnek

Gulyás úgy látja, hogy azoknak az orvosoknak lesz jobb, a kötelező kamarai tagság megszüntetése, akiket a szervezet fenyeget. Az önkéntes tagság nem kiüresítése a szervezetnek, ugyanakkor az ellátásbiztonság fenyegetése nem megengedhető.

A kamara abban az új ügyeletirendszerben résztvevő orvosokat fenyegette, melyet maga is támogatott

– mondta a miniszter.

Gulyás nem számít puccsra

A miniszter szerint döntő az ellenzéki EP-képviselők szerepe abban, hogy nem érkeznek meg az uniós források. Ha közös közleményben kérnék a források felszabadítását, azok már másnap megérkeznének.

Szóba kerül Orbán évértékelője, melyen a kormányfő azon viccelődött, hogy reméli legközelebb nem Puccinit küldenek az amerikaiak Magyarországra. Gulyás azonban úgy látja, Magyarországon az intézményrendszer stabil (bár történt befolyásolási kísérlet a választásokon), így komolyan nem fenyeget puccskísérlet.

Miért éri meg Magyarországnak akkugyártó nagyhatalommá válni?

Miért erőlteti a kormány az akkumulátorberuházásokat?

Akkumulátor nagyhatalommá válni azt jelenti, hogy a zöld gazdaságot támogatni. Magyarország az autóiparból egy jelentős részt hasított ki, ennek köszönhetően, ha valakinek érdeke az ehhez szükséges feltételek biztosítása, és ilyen az akkumulátorgyár, akkor Magyarországnak az

– véli Gulyás.

Gulyás: Donáth Anna azért dolgozik, hogy ne érkezzenek meg az uniós források

Donáth Anna a napokban arról posztolt, hogy idén már nem kapjuk meg az uniós pénzeket. Gulyás szerint

ő ezért dolgozik, és bízik benne, hogy a munkája sikeres lesz.

Gulyás szerint Magyarország azért nem kap forrásokat, mert más álláspontot képviselünk a migráció, a háború és gyermekvédelem ügyében.

Hozzáteszi: Brüsszelben úgy gondolják, hogy mindenféle legitimáció nélkül jobban tudják elkölteni az uniós pénzeket, pedig ennek nincs semmi alapja. Szerinte az uniós pénzek felhasználása bonyolult, ami lobbiérdekeket szolgálhat.

Gulyás: Ismét növekedhetnek a gázárak

Az inflációval kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy kormány és a jegybank között rendszeres a kapcsolattartás, Matolcsy és Orbán ezen a héten is találkoznak.

Szóba kerülnek a gázárak. A csökkenő árszintek tekintetében elvárható-e az élelmiszeriparban beszállítóktól, hogy ők is csökkentsék az árakat? A miniszter elismeri, hogy a gázár úgyis üdvözlendő, hogy az elmúlt tíz évnek ez a szint a kétszerese.

A baj az, hogy a mostani előrejelzések szerint ez az enyhe télnek, a magas gáztározói tartalékoknak köszönhető. Amikor ismét megkezdődik a gáztározók feltöltése, a gázárak is növekedni fognak

– mondja Gulyás, hozzátéve, hogy jövőre valóban könnyedséget jelentene, ha maradnának ezek az árak. Ennek ellenére idén még kevésbé érezhető a mérséklődő árak hatása, mert sok cég hosszabb időre köt szerződést. Így a mérséklődés lassabban tapasztalható.

A kormány amit lehet, ezen az áron fixál.

Gulyás történelmi Gyurcsány-beszédet vár

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc feleségével közösen színpadra kiállva mond beszédet március 15-én, Gulyás azt mondta, hogy

történelmi beszédre számít.

Gulyás szerint Németország nem úgy lép fel az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadás kapcsán, mint akit sokmilliárdos kár ért

Gulyás szerint pártatlan nemzetközi vizsgálatra van szükség az Északi Áramlat vezetékek felrobbantásának ügyében. Ilyen nem volt, és a német fél egyelőre nem döntötte el, hogy sérelmezi-e a cselekményt.

Németország nem úgy lép fel, mint akit sokmilliárdos kár ért, hanem mint akinek van némi lelkifurdalása amiatt, hogy az olcsó orosz energia hozzájárult a német gazdaság sikeréhez

– elemez Gulyás.

Fradi-szurkolók

Gulyás óvatos lenne a hírek azonnali kommentálásával. Úgy látja, a jogszabályok betartása mellett át lehet vizsgálni a Németországba érkező Ferencváros szurkolókat. Rossz tapasztalatok ennek ellenére vannak, miután

a 2021-es Európa bajnokságon „magyarellenes” fellépést tanúsított a rendőrség a müncheni mérkőzésre érkező szurkolókat. A miniszter bízik benne, hogy nem tanúsítanak jogellenes fellépést a Fradi-szurkolókkal szemben.

Inkább legyen magyarellenes bosszú

A HVG újságírója visszakérdezett arra, mit értett azon az imént Gulyás, hogy faji alapú bosszú az EU lépése az uniós támogatások felfüggesztése a magyar egyetemeknek. A miniszter erre némi magyarázkodás után azt mondta, hogy inkább maradjunk annál, hogy ez egy magyarellenes bosszú.

Ezt követően Orbán Viktor gázerőművek építésére vonatkozó bejelentéséről kérdezett, ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta, akkor fog tudni válaszolni, ha lesz kormányzati előterjesztés.

A kitettségünk gázban óriási, 90 százalékos, áramnál 30 százalék, amit importálunk, ezért terelünk mindenkit az áram felé. De ez nem változtat azon, hogy egy gázerőmű igenis megérné ipari parkok mellett.

A fideszes delegáció svédországi és finnországi látogatása kapcsán az újságíró arról érdeklődött, miért voltak ott EP-képviselők is, Gulyás elárulta, ő javasolta ezt. Azzal kapcsolatban, miért kötik össze az uniós és NATO-t érintő vitákat, a miniszter azt mondta, hogy szerinte ezek összeköthetők.

Faji alapú bosszú

Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú – értékelte Gulyás azt, hogy felfüggesztették az EU-s támogatásokat a magyar egyetemeknek.

Szeretnék fenntartani a rezsicsökkentést

A jövő évben is szeretnénk fenntartani a rezsicsökkentést, ennek a fedezetét meg kell találni – közölte Gulyás. Két évre vezették be az extraprofitadókat, jövőre, ahol tudják, ki fogják vezetni őket, ahol nem tudják, ott csökkenteni fogják ezek mértékét. Azért van szükség erre, hogy jelenlegi formájában megmaradhasson a rezsicsökkentést.

Rendszeresen egyeztet a jegybank és a kormány

Nem akarunk elemzésekbe belemenni, ha szükséges, megtesszük, de cselekedni kell, cselekednie kell a jegybanknak, ezt kell segítenie a kormánynak, mondta Gulyás. A jegybank és a kormány között rendszeresek az intézkedések, a héten is lesz még ilyen.

Semmihez nem hasonlítható a gyermekvédelmi törvény támogatottsága Gulyás szerint

A következő kérdező az Origo, maradna még a gyermekvédelmi törvénynél. Benyújtanak-e törvénycsomagot a belátható időben, hangzott a kérdés, nem akarnak várni a bíróság ítéletére, mondta Gulyás. „Az a 3,7 millió szavazat, ami a gyermekvédelmi törvény mögött áll, sem a NATO, sem az EU, sem a kórházi vizitdíj ügyében tartott szavazás számarányához nem hasonlítható”, indokolt.

Sértődött-e Matolcsy György?

A kormány szerint sértődött-e Matolcsy György jegybankelnök, kérdezte a Magyar Nemzet újságírója, mire Gulyás azt felelte:

mi azzal kapcsolatosan, hogy a jegybankelnök mit, miért mond vagy tesz, nem akarunk állást foglalni.

Korrekt és jó együttműködésre törekszenek a jegybankkal, húzta alá a miniszter.

Gulyás még nem értékelné a parlamenti delegációk látogatását Svédországban és Finnországban

A Magyar Nemzet a Varga Judit által benyújtott ellenkérelemről kérdezett, mire Gulyás annyit tudott mondani, hogy jövő évben van esély bírósági döntésre az ügyben. A Svédországba és Finnországba látogató parlamenti delegációk látogatásairól is kérdezett a lap, ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta, várna még a látogatások értékelésével.

Érdemi párbeszéd, vita volt ezzel kapcsolatban a frakcióban

– vallotta be Gulyás a svéd és finn NATO-csatlakozás támogatása kapcsán kialakult viták kapcsán a kormányban.

Nagy lépést terveznek tenni a pedagógusok béremelésében

Gulyás Gergely már a mondanivalója végére is ért, jöhetnek a kérdések. Az M1 a pedagógusok béremeléséről kérdezett, a miniszter azt közölte:

nagy lépést terveznek tenni.

A megállapodás világos, január elsejétől emeltek 10 százalékot a pedagógusok bérén, de szeretnék elérni, hogy a pedagógusbérek jelentősen megemelkedjenek, a diplomás átlagbér 80 százalékáig.

Azt szeretnénk, ha 22 hónap múlva egy átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett lenne.

Olvasói sztorik