Élő Belföld

Gulyás Gergely: Nem üresedik ki a Magyar Orvosi Kamara a kötelező tagság megszüntetésével

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Faji, magyarellenes bosszúról beszélt a miniszter az Erasmusból való kizárás kapcsán. A kormány rendszeresen egyeztet a jegybankkal, de arról, hogy Matolcsy György mit mond vagy tesz, nem foglalnak állást. A kormány azt szeretné, ha 22 hónap múlva egy átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett lenne.

Szükség van a gyermekvédelmi törvényre

Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be a gyermekvédelmi törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárásban, emlékeztetett Gulyás, majd ezzel kapcsolatban jelezte, hogy kitartanak amellett, hogy a gyermekek neveléséről dönteni a szülők jogosultsága.

A kormány meggyőződése, hogy európai szintéren is érdemes ezt a vitát megvívni

– vélekedett a miniszter, majd leszögezte: „szükség van a gyermekvédelmi törvényre és az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás áttekintésére”.

Emelték a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét

A kormány döntése értelmében az eddigi 300 milliárdról 1000 milliárdra emelték a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét, jelentette be Gulyás. Azt remélik, hogy a kormány intézkedései révén egy nehéz időszakot átvészelhetővé tudnak tenni, illetve az inflációt is le tudják törni.

Gulyás szerint fontos intézkedés volt az árstopok bevezetése

Gulyás hosszan sorolta a kormány utóbbi időben tett intézkedéseit, majd kitért az árstopra, és azt mondta, habár sok vitát okozott az árstopok bevezetése, de egy ilyen helyzetben a legszegényebbek számára fontos ez a lépés a kormány részéről, értékelt.

Két feladat van

Gulyás szerint két feladata van most a kormánynak:

  • olyan döntéseket hozni, amelyek csökkentik az inflációt, mert továbbra is az a szándék a kormány részéről, hogy az év utolsó hónapjára 10 százalék alatti infláció legyen Magyarországon,
  • egy ilyen időszakban a családokat, nyugdíjasokat, illetve kis. és középvállalkozásokat megvédeni.

Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján

Egy ideje átlagot is meghaladó a pénzromlás mértéke Magyaországon, jelezte Gulyás, aki szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország kitettsége az energiaforrások területén lényegesen nagyobb, és közel vagyunk a háborúhoz. Majd hangsúlyozta:

az első kedvező jel, hogy talán túl vagyunk az infláció csúcspontján.

A belpolitikai viszonyok a régiek

Gulyás Gergely szerint látni kell, hogy Ukrajna nemcsak katonai értelemben szorult támogatásra az elmúlt időszakban, hanem segélyekre, jelentős anyagi támogatásra volt szükség, amit hitel formájában kap meg az ország.

A belpolitikai viszonyok nem változtak meg

– tért át a miniszter az itthoni helyzetre, majd azt ismételte el újra, hogy a baloldal még mindig támogatja a szankciókat.

Elhúzódó háborúra kell felkészülni

A kormány hosszú ülést tartott tegnap, a háborús helyzetet és ennek hatásait, következményeit értékelték elsőként, mondta Gulyás Gergely. A kormány támogatja azt, a kormánypárti frakciók által benyújtott javaslatot, ami világossá teszi a magyar álláspontot a háború ügyében.

Elhúzódó háborúra kell felkészülni

– értékelt a miniszter, aki hozzátette, hogy „ha ezt a gazdaságpolitikára is gyakorolt negatív tendenciát meg akarjuk állítani, akkor mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásra van szükség”.

Olvasói sztorik