Élő Belföld

Orbán Viktor: Nincs napirenden kijevi látogatás, az iskolai testnevelés és hittanoktatás terén sikerült előrelépni a közoktatásban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Délelőtt tíz órától nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Kormányinfó keretében Orbán Viktor. A miniszterelnök értékelte az elmúlt évet, stratégiai képet vázolt fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszolt.

A Karmelitában Orbán mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is ott volt.

A legfontosabb történések:

  • Orbán szerint a Magyar Tudományos Akadémia nyíltan törvénysértésre buzdít azzal, hogy a kirúgott tanárok visszavételét kéri
  • nem tervezik az euróhoz kötni a forintárfolyamot és nincs napirenden az euró bevezetése sem
  • maradhat a babaváró hitel
  • a nyugdíjemelések esetében marad a szokásos rendszer, tehát szükség esetén jövőre is emelnek évközben
  • a kormány nem vállalt felelősséget azért, hogy novemberben az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció
  • arra kérdésre, hogy nevezzen meg két problémát a közoktatásban (a bérkérdésen kívül), Orbán nem válaszolt, de hozzátette, hogy amikor a hittan és a testnevelés oktatásával gond, ami neki fontos, akkor intézkedett
  • Orbán nem tervez Kijevbe látogatni, és úgy véli, Ukrajna nem lehet szabad és független anélkül, ha nem marad meg a területi integritása, de előbb tűzszünetre van szükség
  • a Fudan Egyetem ügye továbbra is napirenden van

30 évre emelnék az szja-mentességet a gyereket vállaló nők számára

Orbán a 2023-as célok között említette, hogy ki kell maradni a háborúból és az európai recesszióból, valamint hogy decemberre egy számjegyű legyen az infláció.

Emellett közölte, a délutáni kormányülésen döntenek arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nők számára 30 évre emeljék.

Orbán: A kerítés nem tökéletes

A kerítés nem tökéletes. De ha összevetjük a beszivárgás jelenségét azzal a képpel, amelyet mindannyian őrzünk 2015-ből, akkor a különbség nyilvánvaló. A fokozódó nyomás miatt a kerítés nem zár légmentesen.

– mondta Orbán, aláhúzva, hogy mindez nem teszi okafogyottá a határkerítést.

Hozzáteszi: ünnepeljük Horvátország schengeni tagságát, így a magyar-szerb határon lehet erősíteni a jelenlétet.

Orbán az EP-ről: A mocsarat le kell csapolni

A baloldali pártok és a baloldali média ugyanaz. Ezért az oda juttatott támogatás is politikai támogatásnak minősül

– szögezi le Orbán a közmédia kérdésére.

Az uniós korrupciós botrányról elmondja, hogy a baj személyében magyarokat nem érint, de ettől még rossz hír az összes tagállam számára. Vannak vitái a kormánynak az európai intézményekkel, de ezekhez mi is tartozunk, és mindez rombolja az EU szavahihetőségét.

Az ügy arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzeti parlamentekben erősebb ellenőrzési rendszerek működnek

– mondja Orbán, aki úgy látja, hogy a nemzeti parlamentekbe választott képviselőket kéne delegálni az EP-be.

A politikai álláspontunkat pedig nyilván ismeri: a mocsarat le kell csapolni.

– teszi hozzá.

444: Több újságírót nem engedtek be a kormányinfóra

Több újságírót nem engedtek be a kormányinfóra – írja a 444. A beszámoló szerint a hírportál hiába regisztrálta ugyanabban a levélben a riporter és a fotós kollégájukat, csak előbbit engedték be a sajtótájékoztató helyszínére, mondván, a fotóst nem találják a regisztráltak között. Ugyanígy járt még legalább 5-6 tudósító, köztük a kínai állami hírügynökség munkatársa is – tették hozzá.

Frissítés: a Magyar Hang és a Media1 újságírói is kint ragadtak. A Napunk.sk munkatársát sem akarták először beengedni, de ő végül bejutott. A Magyar Hang már évek óta nem jut be a kormányinfóra.

Orbán: Hungarofóbia van Európában

A hungarofóba ellenére sikerült megegyezni az uniós pénzekről

– jelenti ki Orbán, ami szerinte általános Európában.

Orbán kiemeli, hogy 2023-ban is „védekezni fogunk”, de stratégiai céljait a magyar kormány a várhatóan nehéz körülmények közepette sem fogja feladni.

Migráció, energiabiztonság, gazdaság

Több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg a déli határon. Az ukrajnai migrációs nyomás miatt ez nem volt egyszerű.

Ugyanazért a mennyiségű energiáért kétszer annyit kellett fizetni. Erre Magyarország képes volt. Nemcsak előteremtett négymilliárd eurót, de közben a családoknak nyújtott rezsivédelmi rendszert meg tudta őrizni

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy minden családnak 450 eurónyi támogatást tud nyújtani a kormány.

Rendkívüli teljesítmény továbbá Orbán szerint, hogy harmincéves csúcson van a foglalkoztatás, így sikerült a munkaalapú társadalmat fenntartani.

Orbán kiemeli, hogy 2018 után az idén is választási évben sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt.

Orbán: Európa nagy része már benne van a háborúban

Orbán szerint nagy teljesítmény továbbá, hogy sikerült kimaradni a háborúból.

Szerintem Európa nagy része már benne van a háborúban.

– mondja Orbán, aki szerint több száz magyar is meghalt a háborúban, hiszen az ukránok besorozták őket. A háborúnak egyelőre szerinte csak vesztese van: szankciós, háborús felárakat fizetünk.

Ez nem a mi háborúnk, de segítettünk az ukránoknak: rengeteg embert fogadtunk be, és mindenkinek ellátást biztosítottunk.

Orbán szerint az unió kormányváltást akart

Már ‘21 nyarán is megköthettük volna a szerződéseket az unióval. Azért nem kötötték meg velünk, mert kormányváltást szerettek volna Magyarországon. Ugyanez a cél most Lengyelországban is

– mondta a miniszterelnök.

„A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve”

Kezdődik év utolsó kormányinfója, amely délig fog tartani, ugyanis akkor kormányülés kezdődik. Ennek döntéseiről holnap tájékoztatják a nyilvánosságot.

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve

– jelenti ki Orbán Viktor.

Magyarország a miniszterelnök szerint ebben a nehéz helyzetben is rendkívüli teljesítményt nyújtott.

Orbán szerint a választáson meg kellett védeni Magyarország szuverenitását a nemzetközi erőktől. „Csak az eddig felszínre került tények alapján hárommilliárd forint állt szembe hárommillió szavazóval, és az utóbbiak győztek.”

Nincs még egy olyan ország az Európai Unióban, ahol 1990 óta ne tartottak volna előrehozott választásokat

– szögezi le Orbán, aki szerint ezt a hungarikumot sikerül fenntartani, az áprilisi választás eredményeként is stabil, kiszámítható kormány alakult.

Hamarosan kezdődik a kormányinfó

Orbán Viktor először évet értékel és stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, utána pedig az újságírói kérdésekre válaszol.

Olvasói sztorik