Belföld europoli

Rendkívüli EU-s pénzt vár Nagy István agrárminiszter a „szankciós energiaárak” miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Rendkívüli uniós támogatásra van szükségük a gazdáknak a háború, és a szankciók miatt – közölte hétfőn Nagy István agrárminiszter az MTI-vel. A közlemény szerint a gazdálkodók így tudnák továbbra is szavatolni az élelmezésbiztonságot.

A tárcavezető a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülését követően beszélt arról: az uniós agrárminiszterek többsége kérte az Európai Bizottságtól, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot.

Az agrárminiszter szerint a „szankciók miatt megemelkedett energiaárak” olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni. A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet – áll a miniszteri közleményben.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a hétfői vitát követően az Európai Bizottság meghallja a tagállamok kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Nagy szerint a válsághelyzet leghatékonyabb kezelése azonban az ukrajnai konfliktust lezáró azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez szerinte stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, melyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt.

A szankciók az energiaárakra azonban – pláne Magyarországon – közvetlenül egyelőre nem hatnak, minthogy a nyersolaj behozatalára vonatkozó Oroszország elleni büntetőintézkedések csak december elejétől léptek életben, a finomított kőolajtermékekre vonatkozók pedig csak jövő februártól fognak. Ezek alól Magyarország azonban kivételt élvez, vagyis pont annyi olajat hozhat be, amennyit Oroszország eladni hajlandó. A nyersolaj világpiaci ára egyébként is hónapok óta folyamatosan csökken.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik