Belföld

Véget ért az ellenzék obstrukciója a parlamentben, közel tizennyolc óráig tartott a vita

Csütörtök délelőtt 10 óra után véget ért az ellenzék obstrukciója a parlamentben. Az ellenzéki képviselők szerda este kezdtek obstrukcióba, hogy így tiltakozzanak az új egészségügyi törvény ellen. Az obstruálás egész éjszaka tartott, és a kora reggeli órákban folytatódott, így összesen

csaknem tizennyolc óráig tartott a vita. Az új egészségügyi törvény az egészségügyi ellátórendszer szinte minden szegmensét érinti. A Magyar Orvosi Kamara korábban közölte: nem támogatja a törvénycsomag benyújtását, melynek értelmében

  • a tartós ápolási feladatok és az ott dolgozók is átkerülnek a szociális ellátórendszerbe,
  • átalakítják az alapellátást és az ügyeleti rendszert,
  • megtörténik a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja: az előbbiek a megyei kórházak irányítása alá kerülnek, éppúgy, mint a védőnők.

A késő esti órákban Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, hogy az Eurostat adatai szerint Magyarország 2010-ben a GDP-jének öt százalékát költötte egészségügyre, míg Ausztria 7,9 százalékát. Hozzátette: 2019-ben Magyarország a GDP-je 4,5, míg Ausztria 8,3 százalékát fordította a területre. A politikus kijelentette, hogy 2020-ban a lélegeztetőgépek megvásárlása miatt emelkedett 6,4 százalékra a GDP-arányos költés, ugyanis ezekért az eszközökért mintegy háromszázmilliárd forintot fizetett az állam.

Sebián-Petrovszki László (DK) arról beszélt, az elmúlt tíz évben is rosszabbodott az emberek egészségügyi állapota és az ellátás színvonala. A születéskor várható élettartam 5 évvel az európai átlag alatt van, és nemcsak a nyugat-európai országoktól, a visegrádi négyek mindegyikétől is elmarad Magyarország. A 15 évnél idősebb lakosságnak pedig majdnem kétharmada szenved valamilyen betegségben. Az egyre több beteg ellátásához az egészségügy egyre nagyobb finanszírozására volna szükség, ehhez képest míg a Gyurcsány-kormány idején 15, addig jelenleg a költségvetés 13 százalékát költi a kormány az egészségügyre – mondta a politikus, hozzátéve: a lakosság azon része, amely megteheti, a magánegészségügyben kénytelen finanszírozni saját ellátását, miközben ugyanúgy befizeti a tb-t.

Komáromi Zoltán (DK) kiemelte: a bértábla sajátosságai miatt csak negyven év felett érdemes háziorvosnak lenni, ráadásul mára már nincsen presztízse ennek a szakmának, ezért a fiatalok legfeljebb helyettesítést vállalnak ezen a területen.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára arra a kérdésre, mitől lesz jobb a szolgáltatás attól, hogy a mentőszolgálat látja el az ügyeletet, úgy válaszolt: amíg korábban nem lépték át a szolgáltatók az ügyeleti körzethatárokat, addig a mentőszolgálat szervezésében a mentőnek kötelessége lesz, hogy a beteghez legközelebbi egységet riassza, akár a szomszédos járásból is, ha fizikailag az van közelebb. Az elhangzottakra reagálva tévedésnek nevezte, hogy délután négy óra után nem lesz normál háziorvosi rendelés.

Jámbor András (Párbeszéd) az egészségügyben dolgozók kiégésének, mentális terhelésének problémájára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy sok mentősnek és egészségügyi szakdolgozónak másodállást kell vállalnia a megélhetéshez.

Tóth Endre (Momentum) szerint az Orbán-kormány egyetlen bejáratot eszköze a központosítás. Az önkormányzatoktól elvették az iskolákat, a kórházakat, most a háziorvosi praxisokat akarják, és előkészítik a szakrendelők államosítását – vélekedett. A közoktatás államosítása olyan sikertörténet lenne, hogy utánozni kellene? – tette fel a kérdést, hozzátéve, a kormány szike helyett ismét baltával akar operálni.

Lukács László (Jobbik) a fogorvosi ellátást és a kórházi parkolókat példának hozva arról beszélt: aki ma beteszi a lábát az egészségügybe, az így vagy úgy, de fizet. Szerinte az embereknek nem is azzal van gondjuk, hogy az egészségügyre költeni kell, hiszen ezért fizetnek járulékokat, adókat, de lenne, aki kiegészítő biztosítást is fizetne. Úgy vélte: a kormányoldal továbbra is arról a hazugságról próbálja meggyőzni az embereket, hogy mindent ingyen meg lehet szerezni, holott az lenne a cél, hogy jól vonjanak be forrásokat az ágazatba.

Az ellenzék korábban a szociális törvény módosítása miatt is élt az obstrukcióval, akkor 22 óra elteltével ért véget a vita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik