Belföld

Direkt36: a budapesti Fashion Streeten volt a bejelentett lakcíme az orosz kémfőnök fiának

HERBERT OCZERET / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
HERBERT OCZERET / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Még néhány hónappal ezelőtt is a Fashion Street egyik saroképületében, egy elegáns Bécsi utcai ház egyik lakásában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme, számolt be róla a Direkt36.

A Telexen megjelent cikk szerint ezt egy, a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amihez egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar jutott hozzá.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Nariskin család tagjai letelepedési engedélyhez jutottak Magyarországon a nemzetbiztonsági és pénzügyi okokból egyaránt aggályos letelepedési kötvényprogram keretében, de mostanra kiderült, hol volt a bejelentett lakcímük.

A Molfar tavasszal egy kérelmet is beadott a magyar hatóságokhoz. Ebben kikérték Szergej Nariskinnek és egy másik orosz nemzetbiztonsági vezetőnek, valamint a családtagjaiknak esetleges magyarországi állami nyilvántartásokban szereplő adatait. A kormányhivatal elfogadta a kérelmet, de a keresett személyek közül egyedül Andrej Nariskin Bécsi utcai lakcíme szerepel magyar nyilvántartásokban, amit 2008-ban vásárolt meg Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember.

Utóbbiról több lap is megírta, hogy üzleti szálakon kötődött a letelepedési kötvényprogramhoz, valamint közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal, illetve a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Direkt36 megkeresésére ugyan arra nem válaszolt, hogy Rogán rendelkezett-e információkkal barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról, azt viszont közölték, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt az AH már 2020-ban visszavonta, ám ez a döntés még nem végleges, mert Nariskinék fellebbeztek ellene, és a bíróság még nem határozott az ügyben.

A Kabinetiroda azt is állítja, hogy az orosz kémfőnök fiának családja a letelepedési engedély megszerzése után nem tartózkodott állandó jelleggel Magyarországon. Előbb azt írták, évente csupán néhány alkalommal, pár hétig tartózkodtak az országban, majd később ezt úgy pontosították, hogy Andrej Nariskin 2019 óta nem járt hazánkban.

A minisztérium szerint Andrej Nariskin 2014-ben először befektetési célú tartózkodási engedélyt, majd nemzetgazdasági célú letelepedési kérelmet nyújtott be családjával együtt. 2015-ben Andrej Nariskin és családja megkapta a letelepedési engedélyt, mert velük szemben semmilyen nemzetbiztonsági kockázat nem merült fel. A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy Andrej Nariskin édesapja ebben az évben nem volt semmilyen külföldi hírszerző szolgálat vezetője, mivel csak 2016-ban nevezte ki Putyin az orosz hírszerzés főnökének.

A Direkt36 ugyanakkor megjegyzi, Szergej Nariskin azonban már 2016 előtt is Putyin hatalmi gépezetének fontos szereplője volt, és az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok már a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása után szankció alá vette őt több más orosz vezető mellett.

Andrej Nariskint egyelőre nem sújtják olyan nemzetközi büntetőintézkedések, mint apját, de az ő neve is megtalálható abban a hivatalos ukrán adatbázisban, mely a szankciókra javasolt hatalom közeli oroszok neveit tartalmazza. Apjához hasonló politikai szerepet ugyan nem vállalt, de karrierje szorosan az orosz államhoz kötődik. A Kabinetiroda azt írta, hogy mivel Andrej Nariskin jelenleg nem szerepel EU-s szankciós listán, ezért vele szemben a szankciós intézkedések alapján nem lehet eljárni.

Kiemelt képünkön Szergej Nariskin látható.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik