Belföld

Mennyi rezsit fizet? – tették fel a kérdést a parlamentben a miniszterelnöknek

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Mennyi rezsit fizet Orbán Viktor a XII. kerületi villájában, a felcsúti házában és a hatvanpusztai luxusbirtokán idén, és mennyibe került mindez egy évvel ezelőtt?

– tette fel az azonnali kérdést csütörtökön Bedő Dávid momentumos képviselő a miniszterelnöknek, aki azt válaszolta:

A feleségem írásban fog válaszolni.

A képviselő nem volt elégedett a válasszal, szerinte ez a szokásos mellébeszélés a kormányfőtől. Orbán Viktor viszonválaszában azzal érvelt, nem tartja fontosnak, hogy személyes kérdésekről beszéljenek az Országgyűlésben, de felhívta a figyelmet arra, hogy a törvények szerint miniszterelnöki rezidenciában is lakhatna.

Én nem lakom. Magánlakásban lakom, ahol úgy élek, ahogy akarok. A feleségem válaszolni fog a kérdésre

– ígérte meg ismét Orbán a Momentum képviselőjének.

A miniszterelnököt a Magyar Posta leépítéséről is kérdezték. A jobbikos Dudás Róbert kérdésére Orbán azt mondta, a posta veszteséges.

A postát belül át kell alakítani, ha ez nem történik meg, akkor tovább fog hanyatlani a postai szolgáltatás

– válaszolt a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt 12 év gazdaságpolitikája sikeres volt, ezért nem változtatni kell rajta, hanem folytatni. Egymillió új munkahely jött létre, érvelt Orbán.

Beszélt a rezsicsökkentésről is, ami szerinte jó politika. Azt látom, hogy az átlagfogyasztásig minden családot meg tudunk védeni, tette hozzá.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról kérdezte Orbán Viktort, hogy miért az uniós pénzekre várnak a pedagógusbérek rendezésével, miért nem fizetik ki a béremelést abból a 2590 milliárd plusz adóbevételből, ami az államkincstárhoz idén beérkezett. Orbán erre azt mondta, hogy minden pluszbevétel a rezsivédelmi alapba megy. Hozzátette, ezzel a pedagógusok családjai is jól járnak, hiszen így ők is 181 ezer forinttal kevesebbet fizetnek havonta a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

A DK-s Kordás László azt sürgette, hogy a minimálbér meghatározását igazítsák az átlagbér vagy a mediánbér alakulásához, szerinte ez 30 ezer forintos minimálbér-emelést jelentene. Orbán azzal válaszolt, hogy a Gyurcsány-kormány idején az átlagbér volt annyi, mint amennyi most a minimálbér.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője emlékeztetett: a kormány a múlt héten nyújtotta be a „lex megdöglesz” törvényjavaslatot, vagyis a szociális törvény módosítását, amely „kimondja, hogy aki szegény, az dögöljön meg”.

A jelenleg hatályos törvényben az áll, hogy a szociális ellátás biztosítása az állam feladata, ezzel szemben a módosításban az szerepel, hogy innentől kezdve a szociális ellátás elsősorban az egyén saját feladata, másodsorban a hozzátartozóké, harmadsorban az önkormányzatoké, negyedsorban a karitatív szervezeteké és csak ötödik helyen az államé. Ezzel az állam kivonul a szociális ellátásból.

Mint mondta a javaslat 22 órás vitájában az ellenzéki képviselők nem kaptak választ a kérdéseikre, ezért a miniszterelnöknek tette fel a kérdést, hogy miről szól valójában a törvény? Illetve, jól gondolják-e, hogy a gyakorlatban a törvénymódosítással fizetőssé kívánják tenni a kórházi idősgondozást.

Orbán Viktor válaszában kiemelte: ilyen tervek a Gyurcsány-kormány programjában voltak, majd javasolta a képviselőnek, hogy ha emberekről, különösen, ha beteg, ellátásra szoruló emberekről beszél, mellőzze a „dögöljön meg” kifejezést, mert az visszatetsző. Jelezte, a kormány elsődleges célja, hogy munkához segítse az embereket, így ma Magyarországon 4 millió 700 ezer ember dolgozik, és egymillióval több munkahely van Magyarországon, mint a baloldal kormányzása alatt volt.

Emlékeztetett arra is, hogy a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra – amelyek együtt szerepelnek a költségvetésen – 2010-hez képest három és félszer több pénzt fordít a kormány.

Szabó Tímea viszonválaszában megjegyezte, nem érdekli, hogy a miniszterelnök mit tart visszatetszőnek, szerinte az visszatetsző, hogy a kormány múlt héten 47 milliárd forintot adott újonnan stadionépítésekre most, a válság idején. Azt is visszatetszőnek értékelte, hogy Orbán Viktor szerinte nem válaszolt a kérdésére.

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, semmilyen új stadionépítésről nem hoztak döntést, ezzel szemben néhány éve megállapodtak Budapest főpolgármesterével az atlétikai világbajnokságról, annak készül most a stadionja.

Azt is mondta, a szociális ellátást Magyarország nem leépíti, hanem fejleszti, ami pedig a helytállás sorrendjét illeti, megítélése szerint helyes, hogy van egy végső szereplő, a magyar állam, aki ha más nem tud helytállni, „áll minden magyar állampolgár rendelkezésére.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik