Belföld

Számos tankerületi vezető több jutalmat kapott, mint az alájuk tartozó tanárok összesen

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Rengeteg a panasz a tankerületekre: rohadnak szét az iskolaépületek, akadozik az iskolai eszközbeszerzés, ráadásul egy ideje vegzálják a tiltakozó tanárokat. Most, hogy minden a közoktatás körül forog, megnéztük a tankerületek éves beszámolóit: valóban nem becsülik-e meg a pedagógusokat? Bár nem voltak illúzióink, letaglózó számokat találtunk. Kiderült, hogy a tankerületek saját magukra nem sajnálták a pénzt, a tanárokra annál inkább.
  • A 24.hu összesítése szerint több pénzt fordítottak az összesen 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra, és ez a helyzet a béren kívüli juttatásokkal is.
  • A Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője egymaga több mint kétszer annyi jutalmat vett fel 2020-ban, mint a tankerület háromezer tanára összesen. Ide tartozik a Kölcsey Ferenc Gimnázium is, ahol nemrég öt tanárt rúgtak ki, amiért polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.
  • Minden tankerület bőséges cafetériát biztosít a dolgozóinak (átlagosan havi 32 ezer forint értékben), miközben a tankerületek felében egy fillér béren kívüli juttatást sem járt a tanároknak.
  • Akadnak olyan tankerületek, amelyek kevesebb túlórapénzt, helyettesítési és ügyeleti díjat fizettek a pedagógusaiknak, mint amennyi jutalmat adtak a saját dolgozóiknak, noha az egyes tankerületekben átlagosan 1000–3000 tanár dolgozik, és csupán pár tucatnyi tankerületi hivatalnok.
  • Szinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek.
  • Hatvanból 23 tankerületnek nem sikerült publikálnia a 2021-es beszámolóját, és olyan is akad, amely ezt évek óta nem teszi meg.

 *

Reflektorfénybe kerültek az elmúlt hetekben a tankerületek a pedagógusok tiltakozásai miatt. Mivel a tankerületi vezetők fenyegető levelekben figyelmeztetik a polgári engedetlenségi akciókban részt vevő tanárokat, egyre több tüntetés színhelyéül szolgál valamelyik tankerület épülete előtti közterület. A tanárok folyamatosan panaszkodnak a fölöttük munkáltatói jogokat gyakorló tankerületekre, mondván, nem látják el megfelelően a fenntartói feladatukat, nem becsülik meg őket, sőt akadályozzák őket a jogaik gyakorlásában.

Kíváncsiak voltunk, miről árulkodik a tankerületek adminisztrációja, ezért átnéztük mind a hatvan beszámolóját.

Az első felfedezésünk, hogy a hatvanból csak 37 tankerület prezentálta az utolsó lezárt évről szóló, 2021-es beszámolóját, így a renitenseknél az utolsó elérhető beszámolót néztük át, hogy képet kapjunk a tankerületek és a hozzájuk tartozó iskolák működtetéséről. A fizetéseket ezúttal nem vettük figyelembe, mivel azokat nem a tankerület, hanem a jogszabályok határozzák meg, így csak a jutalmakat, a béren kívüli juttatásokat és a túlórapénzeket (helyettesítési és ügyeleti díjakat) vizsgáltuk meg, ezek ugyanis a tankerületek kompetenciájába tartoznak.

Saját magukat igen, a tanárokat elvétve jutalmazzák

Egy-egy tankerületi igazgató a vizsgált időszakban átlagosan több mint másfél millió forint jutalmat kapott, a tankerületi hivatalnokok pedig átlagosan 562 ezer forintot, miközben a pedagógusok (és ebben már az iskolaigazgatók is benne vannak) átlagban 10 500 forint jutalomban részesültek.

Hangsúlyozzuk: ezek átlagok, a valóságban tehát számos tanár egyetlen fillér jutalmat sem kapott.

A rendelkezésre álló adatok szerint a legjobban Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetői jártak: három vezető összesen 13 millió 448 ezer forintot kapott 2019-ben (ez a legfrissebb adat onnan), ami fejenként majdnem 4,5 millió forint. Mindezt úgy, hogy a tankerületükhöz tartozó 1722 pedagógust összesen 84 ezer forint jutalomra tartották érdemesnek.

Nem lehet nem megemlíteni a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait elbocsátó belső-pesti tankerületet sem, ahol a 2020-as évre az akkori vezető 1,1 milliós extrapénzt vett fel, miközben a tankerület háromezer pedagógusának összesen 500 ezer forint jutott.

Tizenegy olyan tankerületet találtunk, ahol a tankerületi igazgató nem érezte kínosnak, hogy egymaga több jutalmat kap, mint az alá tartozó tanárok összessége.

Így a már említett berettyóújfalui és belső-pestin kívül

fordult elő ez a nehezen védhető elosztás.

Összességében is elmondható, hogy a hatvan tankerületben dolgozó 2605 hivatalnok jutalmazására nagyobb összeget fordítottak, mint a 106 ezer pedagóguséra:

  • a tankerületi hivatalnokok között 1 milliárd 477 millió forintot dobtak szét,
  • az iskolai közalkalmazottaknak pedig összesen 1 milliárd 119 millió forint jutalom jutott a beszámolók alapján.

Érdemes kiemelni, hogy Dunaújvárosban 2018-ban (azóta nem tettek közzé beszámolót) úgy osztottak szét egymás között a tankerületben fejenként átlagosan 1,2 millió forintot, hogy a körzethez tartozó közel másfél ezer tanárnak egyetlen fillér jutalmat sem adtak.

Találtunk olyan tankerületeket, ahol szinte csak az iskolaigazgatóknak és a helyetteseiknek jutott az extrapénzből: Vácott a „mezei” tanároknak nem jutott semmi, a közép-budai tankerületben 15,4 millió járt a vezető beosztásúaknak, a kétezer pedagógusnak pedig összesen 582 ezer forint jutott. A tanárokkal a kisvárdai tankerület volt a legbőkezűbb, ott 88 millió forintot osztottak szét tavaly a pedagógusok között, ami átlagosan 54 ezer forint pluszpénz.

Béren kívüli juttatások

Minden tankerületben jár cafetéria a hivatali dolgozóknak, de a tanároknak nem feltétlenül: a tankerületek felében egyetlen fillér béren kívüli juttatást sem kapnak a pedagógusok. Sok helyen pedig szinte megalázó összegeket adtak, így az észak-budapesti tankerületben (2018-as a legfrissebb beszámoló) összesen 115 ezer forinttal kínálták meg az ott tanító 2762 tanárt. Hasonló nagyságú béren kívüli juttatást osztottak ki 2019-ben a közép-budai tankerülethez tartozó tanárok között: összesen 93 ezer forintot. Ha ezt egyenlően elosztanánk a körzet 2145 pedagógusa között, akkor havi 3 forint 60 fillér jönne ki.

Varga Jennifer / 24.hu Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2022. október 5-én a Parlament előtt.

A tankerületiek havi cafetériája átlagosan 32 400 forint, míg a pedagógusok átlagban havi 420 forinttal tudják kiegészíteni bérüket. Ezen a téren a leggálánsabb tankerület a mezőkövesdi és a pécsi: havi  5300, illetve 4000 forintos átlagos, béren kívüli juttatást biztosítanak a tanáraiknak, de ez még mindig csak az ötöde, hatoda annak, amennyit a tankerületi hivatalnokok kaptak.

Túlórák, helyettesítések

Azt gondolhatnánk, hogy ebben a szegmensben egyszerűen nem kaphatnak kevesebbet a tanárok a tankerületi, hivatali dolgozóknál, hiszen mindenki előtt ismert a tanárhiány problémája, ráadásul a koronavírus-járvány alatt a sorozatos megbetegedések és karanténok miatt folyamatosan helyettesíteniük kellett egymást. Ehhez képest meglepő, hogy több tankerületnél többet fizettek a túlórákért, helyettesítésekért a hivatali dolgozóknak, mint a pedagógusoknak.

A közép-budai tankerületben például átlagosan több mint 50 ezer forintot fizettek ki túlórára a hivatalnokoknak, az oda tartozó I., II. és XII. kerületi iskola tanárainak pedig átlagosan csak 3300 forintot utaltak. Az észak-pesti tanárok átlagosan 1100 forint túlórapénzt kaptak 2020-ban a koronavírus-járvány idején, ennek tizenötszörösét vehették föl a tankerületben dolgozók. A legkevesebb helyettesítési pénzt 2020-ban a beszámolók szerint Baján fizették ki, összesen 4,7 millió forintot, ami havi 300 forintot jelent.

A több mint 106 ezer tanárnak átlagosan havi 5300 forintot fizettek a túlmunkákért. Legjobban Szigetszentmiklóson becsülték meg a túlmunkát, ott ez havonta 12 ezer forint pluszt jelentett fejenként.

Szórták a jutalmakat a Klebelsberg Központban

Tóth Endre, a Momentum képviselője adatkéréssel fordult korábban a tankerületek felettes szervéhez, a Klebelsberg Központhoz, mivel szerette volna megtudni, mennyi jutalmat fizettek a munkatársaiknak az év végén. A központ csak azután válaszolt, miután a politikus a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordult. A válasz alapján a 15 vezető 34 millió forint értékben részesült „motivációs elismerésben”, rajtuk kívül összesen 77 dolgozó kapott jutalmat, a teljes gárda jutalmazására 97 millió forintot költöttek a közlésük szerint. Az éves beszámolójukban más összegek szerepelnek: ezek szerint tavaly összesen 207 millió 988 ezer forintot költöttek jutalmazásra. A Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella ebből 1,7 millió forintot kapott. A központban 152 hivatalnok dolgozott, akik így átlagosan 1,4 millió forint pluszpénznek örülhettek az előző évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik