Belföld

Trükközhetnek a tankerületek a tanárok túlórapénzével

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Számos tankerületben feltűnően kevés túlórapénzt fizettek ki az elmúlt években a pedagógusoknak, noha a tanárhiány, a túlterheltség és a koronavírus-járvány miatt rengeteget kellett helyettesíteniük.

Óriási a szórás, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizettek ki a tanári túlórák után – akár negyvenszeres különbségek is előfordulnak. Ez azért is figyelemre méltó, mert a túlórapénz kifizetése normális esetben nem mérlegelés kérdése, mint például a jutalomosztás, hanem normatív alapon jár a pedagógusoknak. Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején havi 300 forintot kapott egy tanár átlagosan, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag.

Egy tanári túlóra után nagyjából 4 ezer forintot kellene fizetnie a tankerületnek, ez azt jelenti, hogy a legtöbbet fizető szigetszentmiklósi tankerületben is csak havi 3 óra túlmunkát számoltak el a pedagógusoknak, míg egyes tankerületben évi egyetlen túlóra jön ki a közzétett adatokból. Hangsúlyozzuk: átlagokról van szó, tehát jócskán akadnak olyan tanárok, akik egy fillér túlórapénzt sem kaptak.

A szakszervezeti vezető szerint a tankerületek trükköznek a tanárok túlórapénzével, amit a számok is bizonyítanak.

Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt

– mondta a 24.hu-nak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki felsorolta, milyen trükköket vetnek be a tankerületi igazgatók és az intézményvezetők a túlórapénz kifizetésének elkerülésére.

  • Az eseti helyettesítésnél például ki tudják használni, hogy 30 alkalommal történt helyettesítés fölött kell csak helyettesítési díjat fizetni egy tanévben. Így azt a kollégát, aki 29 óránál jár, inkább nem küldik helyettesítésre, még akkor sem, ha ez a szakos ellátás rovására történik. Így fordulhat elő, hogy a matektanárt nem szaktanár helyettesíti, mert ő átlépné a 30 órát, ami után már fizetni kellene, hanem mondjuk a történelemtanár, aki csak 15 óránál jár.
  • Osztályösszevonásokkal is el tudják kerülni a pluszkiadásokat a tankerületek: ha hiányzik az angoltanár, akkor az angol csoportot összevonják a francia csoporttal, és a franciatanárnak nem kell a túlmunkáért fizetni emiatt.
  • Lehet sakkozni a kötelező óraszámokkal is, mert a törvény szerint 22 és 26 között lehet egy pedagógus kötelező óraszáma. Ha 26 órában állapítják meg egy intézményben az óraszámokat, akkor kevesebb tanárra van szükség, és ezzel tudják palástolni a tanárhiányt is.
  • Van, ahol az ebédeltetéseken és a gyerekfelügyelettel járó külön programokon spórolnak, és azokat nem számítják be a tanárok túlmunkában elszámolható munkaidejébe.
  • És ott vannak a tartósan távollévő tanárok (vagyis a nyugdíjba vonult vagy gyeden, gyesen lévő pedagógusok), akiknek a pótlását eseti helyettesítésekkel oldják meg, és nem a törvényben előírt külön szerződéssel.

Amikor jeleztük Totyik Tamásnak, hogy a bajai tankerületben fizették a legkevesebb túlórapénzt, a szakszervezeti vezető elcsodálkozott. „Ott a legnagyobb a szaktanárhiány bizonyos tantárgyakból, így éppen ott kellene a legtöbb túlórapénzt fizetni” – jegyezte meg.

A ki nem fizetett túlórák miatt bírósághoz fordulhatnának a pedagógusok, de a többségük inkább »lenyeli«, hogy nem adják meg rendesen a túlórák ellenértékét, a kisebb rész pedig csomagol és otthagyja a pályát

– tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Farkas Norbert / 24.hu Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű tüntetés Budapesten 2022. október 14-én.

Megkerestük a Bajai Tankerületi Központot, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy ilyen kevés túlórapénzt fizettek a tanároknak, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. A tankerület egyébként, amilyen szűkmarkú volt a tanáraival, olyan gálánsan fizette a túlórapénzeket a tisztviselőinek: a 29 tankerületi hivatalnoknak összesen 4,2 millió forintot fizettek ki, ami alig kevesebb, mint amit az 1300 tanár összesen kapott, egy hivatali dolgozó pedig átlagosan 12 ezer forint pluszpénzhez jutott havonta.

Nyirati Klára, Baja ellenzéki polgármestere 2019-ig pedagógusként dolgozott, és elmondása szerint neki sem fizettek túlórapénzt.

Mivel heti 26 órám volt, már nem adhattak nekem tantárgyfelosztásba épített túlórát, ezért nem is volt mit fizetni. Amikor pedig kevesebb, 24 vagy 25 órám volt, akkor ügyeltek rá, hogy ne adjanak nekem heti 1-2 óránál több helyettesítést, hogy ne kelljen túlórát fizetni

– emlékezett vissza a polgármester, aki egyébként nem tankerületi, hanem egy egyházi iskolában tanított. Szerinte nem véletlen, hogy különösen nagy az elégedetlenség a bajai tanárok között. „Lakosságarányosan itt volt az egyik legnagyobb tanárdemonstráció a vidéki városok között, több száz pedagógus vett rajta részt” – tette hozzá a 24.hu-nak a polgármester.

Kapcsolódó
Számos tankerületi vezető több jutalmat kapott, mint az alájuk tartozó tanárok összesen
Több pénzt fordítottak a 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra. Van, ahol átlagosan havi 3 forint 60 fillér cafetéria jut egy pedagógusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik