Élő Belföld

Ég a félelem! – Felgyújtották a tüntetők a tanároknak küldött fenyegető leveleket a Belügyminisztérum előtt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
  • Múlt hét szerda után most péntekre újabb pedagógussztrájkot hirdettek a szakszervezetek.
  • A munkabeszüntetésen kívül számos helyen különféle megmozdulásokat szerveztek, országszerte voltak élőláncok, flashmobok, sok helyen alig voltak gyerekek az iskolában. Budapesten és vidéken egyaránt voltak kiállások a szülők, diákok és a pedagógusok részéről.
  • Délután fél öttől a Hősök teréről indult a Diákok a Tanárokért tüntetése a Belügyminisztériumhoz. A tüntetésen több ezren voltak, a tiltakozók jelképesen elégették a tankerületek fenyegető leveleit.
  • A következő tüntetést október 23-án rendezik majd.

Szülők és diákok a tanárok mögött szerte az országban

Etyeken a szülők szerveztek szolidaritási akciót a tanárokkal péntek reggel, erről olvasónk képet is küldött lapunknak.

Olvasónk

Pécsen is a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziumának diákönkormányzata hirdetett demonstrációt péntek reggelre, itt több száz diák és körülbelül 25 tanár volt jelen.

Olvasónk

Dunakesziről egy olvasónk arról számolt be, hogy  szülő-gyerek menettel, énekléssel támogatták a szülők a tanárokat. A menet több iskola részvételével történt, és a Fő téren ér véget.

Szinte a teljes tantestület sztrájkol egy ráckevei gimnáziumban

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium szinte teljes tanári kara és a titkárság is sztrájkol pénteken nyolc és tíz óra között. A 453 diákból 398 nem ment iskolába ma, írta lapunknak egy ott tanító pedagógus. A diákok a gimnázium előtti élőlánccal fejezték ki támogatásukat.

Olvasónk

Debreceni iskolák sem maradnak ki a tiltakozásból

A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és a Tóth Árpád Gimnázium diákjai és tanárai mellett szülők is csatlakoztak az élőlánchoz, számolt be az eseményről olvasónk. Mint írta: egy civil kezdeményezés is indult, többen levelet küldtek a tankerületi központnak, az önkormányzati és az országgyűlési képviselőknek.

Olvasónk

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének tagsága elsöprő többséggel támogatja a köznevelési sztrájkot

Az FDSZ tagságának elsöprő többsége támogatja a pedagógusok követeléseit, küzdelmét – írta péntek délelőtti közleményében a szakszervezet elnöksége. A tájékoztatás szerint az FDSZ széles körben kikérte a tagság és az egyetemi munkatársak véleményét a köznevelésben tapasztalható rendszerszintű problémák megoldatlansága nyomán kialakult pedagógus elégedetlenséggel kapcsolatos kérdésekben.

A felsőoktatási dolgozók egyetértenek azzal, hogy a felsőoktatás minőségét alapvetően befolyásolja a köznevelés sikeressége. Ennek alapja a pedagógusok munkafeltételeinek biztosítása, az oktatásra fordított költségvetési források bővítése. Kiemelten fontos, hogy az oktató/nevelő munka elismertségének növelése, vonzóbbá tétele érdekében jelentősen emelkedjen az oktatási ágazatban dolgozók bére.

Az FDSZ támogatja az oktatásüggyel kapcsolatos véleményüket vállaló, a sztrájkjogért kiálló pedagógusokat és elhibázottnak tartják a hatalmi erőfölény alkalmazását a helyzet megoldását célzó tárgyalások helyett.

Elengedhetetlen az oktatás résztvevőinek bevonásával történő, szakmai döntéseken alapuló megoldásra törekvő tárgyalások azonnali megkezdése! Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy a fenti kérdések mielőbbi rendezése alapvetően szükséges Magyarország jövőjének biztosítása érdekében!

Egyedülálló szülői kiállás Székesfehérváron

A szülői összefogás révén tudott megvalósulni az „iskolamentes” nap Székesfehérváron, számolt be lapunknak egy helyi szülő. Egy helyi általános iskola szervezete ugyanis arra kérte a szülőket, hogy az országos tiltakozások előtt egy nappal kezdjék meg a saját tiltakozásukat azzal, hogy nem viszik a gyerekeket iskolába. A szülő szerint az akció végül közel 85 százalékos iskolai „nem részvéttel” fejeződött be.

Voltak osztályok, ahol egy gyerek sem volt jelen, máshol, ahol akár egy diák is bement, a tanár megtartotta az órát. Egy szülő tortákat vitt be a tanároknak. Olvasónk hangsúlyozta, hogy a tiltakozás teljes mértékben szülői kezdeményezésre történt, minden tanító aznap megtartotta az óráit, ha volt kinek.

Olvasónk

771 diák közül 88-an mentek ma iskolába a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban 36 tanár és 2 dolgozó sztrájkol, írta lapunknak az iskola egyik pedagógusa. Az iskolába járó 771 diák közül mindössze 88-an mentek ma iskolába, hogy így szolidarítsanak tanáraikkal.

Ebben az iskolában egyébként múlt szerdán is nagy számban támogatták a diákok tanáraikat, akkor 546-an nem mentek be. Érdekes adalék, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok pedig korábban ügyfélkapun keresztül kapták meg a tankerület fenyegető levelét.

Olvasónk

Tanár-kerítés-szülő: sztrájk a Fillér utcában

A Fillér Utcai Általános Iskolában kerítéssel elválasztva tiltakozhattak szülők, tanárok. Az eredeti terv az volt, hogy tanárok és szülők együtt alkosssanak élőláncot az iskola körül, de a törvény szerint a sztrájkoló tanár nem hagyhatja el az iskolát, ahová szülő nem mehet tanítási időben. Szülők és tanárok tisztelték a törvényt.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A szülők megköszönték a tanároknak, hogy kiállnak magukért, gyermekeikért. Képviselőjük jelezte, ők maguk is megnézik, hogy jónak mondható fizetésükből hogyan húzzák ki hónap végéig, csodálkoznak, egy pedagógus házaspár mit eszik huszadika után.

A kerítés így annak a szimbólumává vált, milyen a magyar oktatás helyzete 2022-ben. A felszólalók jelezték, tanárt, szülőt szétválasztani nem érdemes, mert mindkettőnek a gyermek fontos. A tanárok a pénzhiánynál is nagyobb bajnak nevezték a tisztelet hiányát. Elmagyarázták, milyen nehéz szívvel sztrájkol egy tanár, aki nem akar kerítést emelni emberek közé.

Adrián Zoltán / 24.hu

Szomorúnak, megalázónak nevezték, hogy Brüsszeltől várnak segítséget ahhoz, hogy tisztességes fizetést kapjanak a munkájukért, miközben ők komolyan gondolják, hogy az oktatás nemzeti ügy. Úgy vélték, egy elhivatott tanár az oktatási rendszer legideálisabb foglya, mert szeret tanítani, szereti a diákjait és az iskoláját, ahogy ők a Fillért. Nem követeltek, kértek. Konstruktív, azonnali párbeszédet sürgettek az oktatás ezernyi gondjáról.

41 tanár sztrájkol a miskolci Hermanban

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületéből 41-en sztrájkolnak pénteken az első két tanórában, tájékoztatott az intézmény honlapján. Egyúttal jelezték: a jogszabályokban előírt elégséges szolgáltatás biztosítása megoldott, a tanórákat helyettesítéssel ellátják.

Miskolcon délután élőlánc is készül a Földes Ferenc Gimnázium és a Herman Ottó Gimnázium között, illetve itt is lesznek beszédek és közös éneklés is.

Brüsszeli szankciók > pedagógussztrájk

Reméljük, túl nagy összeget senki nem tett fel arra, hogy Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában szót ejt majd a hetek óta tiltakozó pedagógusokról, szülőkről és diákokról, a beszélgetés során ugyanis egy szó sem esett a tiltakozásokról. A brüsszeli bürokraták és a migránsok nem hagytak helyet maguk mellett.

„Szakmai demonstrációt" tartanak Székesfehérváron

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium pedagógusai, diákjai és a szülők „szakmai demonstrációt” hirdettek péntek reggelre, hogy „kifejezzék szolidaritásukat az oktatás minden szereplőjével és felhívják a társadalom figyelmét a magyar köznevelés méltatlan helyzetére”, számolt be az eseményről olvasónk.

A Vasvári Pál Gimnáziumban 21 fő sztrájkol pénteken, jelezte az iskola egyik pedagógusa. Az iskola előtt délután negyed egytől élőláncot alkotnak majd.

A Hétvezér Általános Iskola 29 dolgozója pedig kiállt „a meghurcolt, elbocsátott pedagógusok és a sztrájkot felvállalók mellett”.

Olvasónk

Akcióznak a diákok Újbudán is

Nem csak a Széll Kálmán téren kezdődött el a tiltakozás már tanítás előtt: a Móricz Zsigmond körtéren is már kora reggel akcióztak a diákok. Ezt a demonstrációt a Kempelen Farkas Gimnázium, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, az Újbudai Széchenyi István Gimnázium és Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai szervezték az oktatásért és tanáraikért.

A program a téren transzparensek gyártása, néhány felszólalás és közös éneklés.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Széll Kálmán téren flashmobbal indult a nap

A nap első megmozdulása a Széll Kálmán téri flashmob, amit a Közép-Budai Tankerület iskolái szervezett, ezzel előkészítve az aznapi iskolai sztrájkot. Ezek az intézmények egyébként múlt hét szerdán is ugyanitt akcióztak, ehhez a tankerületi központhoz tartozik például a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium is, ahol nemrég 37 tanár kapott figyelmeztető levelet. A Rákócziban egyébként úgy tudjuk, 36-an sztrájkolnak pénteken, még a szintén ehhez a tankerülethez tartozó Budenzben 20-an.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Legalább 75 megmozdulás lesz ma

A PDSZ legutóbbi gyűjtése alapján legalább 75 különböző helyszínen készülnek különböző demonstrációval pénteken, a lista itt található, sztrájktól kezdve, éneklésen át, egészen flashmobig lesz itt minden.

Sztrájkolnak a szentesi óvodákban is, ügyelet sem lesz

A Szentesi Felsőpárti Óvoda tagóvodáiban dolgozók is csatlakoznak a pénteki sztrájkhoz, a dolgozók még ügyeletet sem tartanak, erről értesítették a szülőket is, számolt be olvasónk. Délután pedig a pedagógusok, szülők és diákok flashmobot tartanak majd a szentesi Kossuth téren.

A Madách Imre Gimnáziumban nem lesz ma tanítás

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendelek el, a tanítási nap pótlásáról később döntenek, jelezte az intézmény honlapján. Itt egyébként 21 tanár kapott fenyegető levelet a fenntartótól, az egyik pedagógus pedig nyílt levelet írt a tankerület vezetőjének, melyben többek közt úgy fogalmazott:

Azt bizonyítja, hogy nem autonóm, szuverén értelmiségi, hanem egyszerű ítéletvégrehajtó. Ha mégis így van, tehát komolyan gondolja, nem merül-e fel Önben morális aggály munkavégzésének törvényi kötelezettségét illetően?

Csütörtökön is több száz szülő és diák demonstrált

A fenntartótól egymás után érkeztek a tiltakozó tanárokhoz a fenyegető levelek múlt szerda óta, néhány iskolában egészen nagy számban kaptak ilyet a pedagógusok a tankerülettől, ezek pedig nem is maradtak válasz nélkül. Legutóbb csütörtökön a Belső-Pesti Tankerületi Központ Damjanich utcai épülete előtt demonstráltak szülők, diákok és pedagógusok, miután az Eötvös József Gimnázium 25 tanára és Madách Imre Gimnázium 21 tanára kap fenyegető levelet. Erről szóló tudósításunkat itt olvashatják. 

Kapcsolódó
Több száz szülő és diák demonstrált a Belső-pesti Tankerületi Központnál
Csütörtök délután a Belső-Pesti Tankerületi Központ Damjanich utcai épülete előtt tiltakoznak az érintettek a Eötvös József Gimnázium 25 és Madách Imre Gimnázium 21 tanárának szánt fenyegető levél ellen.

Egyházi iskola is szolidarít

A Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Iskolaközpont dolgozói is szolidarítanak a pénteki tanársztrájk résztvevőivel, ám ők nem sztrájkolnak, hanem 41-en aláírtak egy tiltakozó nyilatkozatot, ezt itt olvashatják. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik