Élő Belföld

Orbán: Jövőre megfelezzük az inflációt

Fischer Zoltán / MTI
Fischer Zoltán / MTI

A Frontex nem tudja ellátni az európai határvédelmet

Orbán szerint a Frontex csak egy utazási ügynökség, „szinte beengedik a migránsokat”, ezért nem alkalmas arra, hogy az európai határokat megvédje.

Magyarország esetében 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt és idén eddig 2000 embercsempészt fogtak el, ismertette a számokat a miniszterelnök. Magasítják a kerítést, növelik a határvédők számát, de a megoldás az lenne, ha Szerbia déli határát tudnák megvédeni, emelte ki Orbán. Ez Szerbia, Magyarország, de Ausztria érdeke is, tette hozzá, erről hamarosan újra tárgyal a három ország vezetője.

Nemzeti konzultáció

Orbán szerint Európában nem demokratikus eszközökkel döntöttek a szankciókról, ezért Magyarország példát mutatva kérdezi meg a választókat a szankciókkal kapcsolatban a nemzeti konzultáció keretében.

Fél évre elegendő gáz van a tározókban

Európa két táborra szakadt: azokra, akik támogatják a szankciókat és azokra, akik nem. Orbán szerint erről Amerikával is kell beszélni, ismételten sejtetve azt, hogy a szankciók az Egyesült Államoknak hoznak hasznot.

48,5 százalékig vannak megtöltve a gáztározók, ez fél évre elegendő mennyiség,

hangzott el.

Ha vége lenne a szankcióknak, több dolog ára visszaesne a felére,

állította Orbán és ismét a „brüsszeli bürokratákat” tette felelőssé az inflációért és a magas energiaárakért.

Felidézte, hogy a kormány a 2010-es 5-6 százalékos inflációt majdnem teljesen megszüntette, így van tapasztalatuk abban, hogy ezt hogyan kell megoldani.

A következő év végére legalább meg kell felezni az inflációt, akkor is, ha a nemzetközi környezet más irányba megy.

Az infláció mögött mindig vannak spekulánsok, tette hozzá Orbán.

Mi folyik itt, kinek az érdeke az, ami történik?

tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd azzal folytatta, hogy az amerikaiak nyernek a háborún, az oroszok nyernek a háborún, az európaiak pedig veszítenek.

Az ami történt, hogy felrobbantottak gázvezetékeket, az súlyos dolog (…) a mi fölfogásunk és a magyar jog szerint ez terrorcselekmény, és amelyik állam ebben részt vett, az terrorállam. (…) Velem nem tudják megetetni azt, hogy nem tudják, ki járt arra és mi történt.

Az utolsó nagy kapacitású vezeték, ami orosz gázt hoz délről, az a Török Áramlat, tette hozzá Orbán, ha valaki azt felrobbantja, azt terroristatámadásnak fogják tekinteni, és úgyis fognak fellépni vele szemben.

Kapcsolódó
A Kreml terrorcselekménynek nevezte az Északi Áramlat elleni támadást
„Nagyon nehéz elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekmény megtörténhet egy állam részvétele nélkül” – mondta csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal kapcsolatban, hogy támadások érték a két Északi Áramlat gázvezetéket.

Betűről betűre követjük a szankciós előírásokat,

azért, nehogy valamilyen negatív hatása legyen a szankcióknak, ismerteti a magyar módszer a kormányfő, és ha úgy látják, hogy valamelyik lépés árt Magyarországnak, akkor Brüsszelnél tesznek panaszt.

Minden szankciós csomag esetében a magyar energiapiacra negatív hatással bíró szankciók alól mentességet tudtunk kapni eddig.

Ugyanakkor ha felmennek az árak Európában, azok magukkal rántják a magyar árakat is, véli Orbán. Szerinte az lenne a megoldás, ha az Európai Unió elállna a szankciós politikától, ezért november-december, a szankciók megújításakor a magyar kormány ezt fogja közvetíteni.

Orbán szerint az uniós miniszterelnökök körében is nő az elégedetlenség.

„Láttunk már jó szankciót”

A szankciókból tízből csak kettő szokott beválni, de láttunk már a világtörténelemben jó szankciót – mondta Orbán, de azokat alaposan ki kell munkálni. A kormányfő szerint

a szankciókat Brüsszelben el… szúrták.

Az, hogy az energiatörpe vessen ki szankciókat az energiaóriásra, az szokatlan, tette hozzá, és véleménye szerint most szankciós infláció van, a rossz szankciók miatt mentek fel az árak, és ennek árát fizetjük meg mindannyian.

Az ukrajnai háborúval indul az interjú

Magyarország szerint azonnali tűzszünetre és azonnali béketárgyalásra van szükség – jelentette ki az interjú elején a miniszterelnök, felidézve a berlini látogatását. Orbán elismételte, hogy Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen a kelet felől érkező katonai brutalitás, és megismételte azt is, hogy a mi Zelenszkijünket (Nagy Imrét) később ki is végezték.

Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot 1956-ban, hogy kikényszerítsük a béketárgyalásokat,

emelte ki Orbán. Szerinte a nagyot rá kell kényszeríteni arra, hogy feladja a harcot, és ezt béketárgyalással lehet elérni.

Olvasói sztorik