Élő Belföld

„Nézzétek, mekkora erőnk van” – tele volt a Kossuth tér tüntetőkkel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Elfoglalták a Margit hidat, aztán teljesen megtöltötték a Kossuth teret a demonstrálók, akik a tanárok mellett álltak ki. Este tíz után ért véget a tömegtüntetés.
  • Október 5. az oktatás világnapja: erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több más szervezet.
  • A tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok élőláncot szerveztek Budapesten, a tanítás kezdete előtt. Az élőláncon rengetegen vettek részt, több kilométeren keresztül tízezernél is több szimpatizáns állt sorba.
  • Több száz iskolából több száz tanár csatlakozott a tiltakozáshoz.
  • Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon. A Margit híd majdnem teljesen megtelt, rengeteg fiatal ment ki a tüntetésre.
  • A hídfoglalás után a Kossuth térre indult a tömeg, ahol este héttől a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárta a napot. Ennek végül este tíz után lett vége. Rengetegen voltak a Kossuth téren.

Csökkentették a tanárok fizetését egy I. kerületi iskolában, de a szülőkben felmerült, nem büntetésről van-e szó

120 szülő tiltakozik a Közép-Budai Tankerületnél, mert a jelenlegi helyzetben egészen meghökkentő módon csökkentették öt felsős osztályfőnök fizetését az I. Kerületi Batthyány Lajos Általános Iskolában, írják közleményben a szülők.

Ebben az iskolában kellett az évnyitó előtt, az utolsó pillanatban diákokat keresni, hogy ne kelljen összevonni két hetedikes osztályt. A kellő számú gyerek összejött, de a szülők közleményt adtak ki, hogy az érintett öt pedagógusban, az iskola vezetésében és a szülőkben is felmerült a kérdés, hogy nem azért büntették-e meg őket, mert Facebook-posztban kerestek tanárt.

Bizonyára a Tankerületi Igazgató asszony is tisztában van azzal, hogy Magyarországon jelenleg súlyos gazdasági válság van, a tanári fizetések emeléséért pedig szakmai és társadalmi lobbitevékenység folyik. Ebben a helyzetben az egyébként is rendkívül alacsony osztályfőnöki fizetéseket csökkenteni kifejezetten érthetetlen, egyértelműen ellenséges lépés! Mindeközben, a tanárokat illető adminisztrációs terhek folyamatosan növekednek, a felelősség rajtuk óriási, és az elvárások sem kevésbé, miszerint a gyermekeinkből a tananyagot elsajátító, gondolkodni, a társadalomba beilleszkedni képes felnőttek legyenek – nyilván ezt Ön is tudja.

– írták a szülők közleményben, amit a tankerület vezetőjéhez is eljuttattak.

A Klebelsberg Központ (Klik) azzal indokolta ezt a lépést, hogy az érintett osztályokban kisebb lett az osztálylétszám, ezért az osztályfőnököknek „kevesebb lett a dolga”.

Pedagógusok akcióznak a Falk Miksa utcában

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösen fordul petícióval az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. Az október ötödikére meghirdetett országos sztrájk keretetében Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen adnak át petíciót a hivatalnak. Budapesten 14.30-kor zajlik az esemény a Falk Miksa utcában.

A pedagógusok, a diákok és a szülők jogai jelenleg is sérülnek. A pedagógusoké többek között azért, mert például a túlmunkájukat nem fizetik ki, a sztrájkjogukat gyakorlatilag ellehetetlenítették, a diákok joga azért, mert nem kapnak megfelelő oktatást, a szülők joga pedig azért, mert előbbi miatt például különórakat kell fizetniük a gyermekeik számára – mondta el kérdésünkre Szabó Zsuzsa a PSZ elnöke.

Hozzátette, 2020 óta sztrájkbizottságként dolgoznak azért, hogy a kormánynál eredményeket érjenek el, mindhiába. Most azért fordulnak az országgyűlés által megvalasztott ombudsmanhoz, hogy a fent ismeretett problémakörök közül viszgálódjon azokban, amelyek a hataskörébe tartoznak. Ezért kedden és szerdán az ombudsmani hivatal összes regionális és a budapesti hivatalát felkeresik, hogy a petíciókat átnyújtsák az illetékeseknek.

A kaposvari Táncsics Mihály Gimnáziumban csaknem a tanárok fele sztrájkolt

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tantestületének közlése szerint a tanárok 42 százaléka sztrájkolt, a pedagógusok 20 százaléka szolidarítást vállalt, a tanárok 22 százaléka beteg volt vagy óraadó (tehát nem tudott részt venni a munkabeszüntetésben). Tehát a tanárok 16 százaléka nem értett egyet a sztrájkkal.

Olvasónk fotója

Mint írták, a pedagógusok sztrájkja mellett óriási lendülettel vállalt szolidaritást a Diákönkormányzat. Hatalmas meglepetés-megmozdulást produkáltak.

Megható volt. Úgy érezzük, valami elindult

– írták.

Olvasónk fotója

Kövér Lászlónak tanári sorsot szánna Szabó Szabolcs

A momentumos képviselő kutyájával tiltakozott szerdán az ellen, hogy a kormány fittyet hány a tanárok követeléseire. Előzőleg erkölcsileg minősíthetetlennek nevezte, hogy már kirúgással büntetik azokat a pedagógusokat, akik fel merik emelni a hangjukat a megalázó pedagógusfizetések és a szörnyű állapotban lévő közoktatás miatt. Szabó Szabolcs Facebook-oldalán külön is reagált arra, hogy Kövér László szerint a tisztességes tanárok teljesítményét nem befolyásolja a fizetésük.

Kapcsolódó
Kövér Lászlónak ellenpróbát javasol tisztességből, tanári fizetésért Szabó Szabolcs
Érzékeltette, miért tisztességes a tanárok összes követelése. Csak ugyanazt tenné a házelnökkel, amit a Fidesz a pedagógusokkal.

Iskolai konfliktuskezelésből írt szakdolgozatot a tankerületi igazgató, aki most kirúgással fenyegetőzik

Szerdán a Szent István Gimnázium három tanárnak vitt el személyesen írásbeli figyelmeztetést a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója. Házlinger György, aki korábban maga is az Istvánban érettségizett, nem sokat teketóriázott, húsz perc alatt fenyegette meg kirúgással az iskola tanárait, amiért aktívan szerveztek egy olyan demonstrációt, amely éppen a Kölcsey kirúgott tanárai mellett kiállás volt.

Házlinger a KLIK-es életrajza szerint a biológia-földrajz diplomája mellé oktatási vezetői diplomát is szerzett. A BME-s szakdolgozatát A konfliktusok kezelése az középiskolákban címmel írta 2001-ben.

Házlinger Györgyöt többször is kerestük, hogy a KLIK döntéseinek hátteréről kérdezzük, de nem vette fel a telefont.

Bruzák Noémi / MTI Házlinger György, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója sajtótájékoztatót tart a járványhelyzettel összefüggő előkészületekről a tanévkezdés kapcsán a Waberer’s logisztikai cég telephelyén Budapest XXIII. kerületében 2020. augusztus 31-én.

Kilencen polgári engedetlenek egy győri általános iskolában

A győri Radó Tibor Iskola kilenc pedagógusa tiltakozik a kölcseys elbocsátások ellen.

Követeljük a tanári munka társadalmi és anyagi megbecsülését, az egyenes és korrekt kommunikációt, az élhető és színvonalas oktatást. Mi polgári engedetlenségben veszünk részt, mert elvették tőlünk még a sztrájkolás jogát is

– írták lapunknak.

Olvasónk

Alapítványi iskolában tanító tanárok is sztrájkolnak szolidaritásból

A tatai Talentum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Szakgimnázium 27 tanára is sztrájkolt ma szolidaritásból. Lapunknak egy, az intézményben tanító pedagógus azt írta:

lényegében mi nem a munkáltatónk ellen sztrájkolunk, amely az iskolát fenntartó alapítvány, hanem szolidaritást vállalunk az állami szférában dolgozó kollégáinkkal.

A 425-ből 9 tanuló ment iskolába ma Vecsésen

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 27 dolgozója vett részt az országos, egész napos pedagógussztrájkban, közölte lapunkkal az iskola sztrájkbizottságának megbízott képviselője. Mint írta:

a szülők is támogatták akciónkat, a 425-ből mindössze 9 tanuló jelent meg az intézményben a nap folyamán.

A KLIK-vezér korábbi iskolája is tüntetett

A XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskolánál is demonstráltak délelőtt a diákok. Szerdán az intézmény épülete előtt több száz ember részvételével tartottak megmozdulást.

Ezt az intézményt korábban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője irányította. Hajnal több mint 30 éven át volt matematika-fizika szakos általános és középiskolai tanár, majd tizenhét éven át igazgató a Tamásiban. Hajnal, aki 2018 óta áll a KLIK élén, eddig nem szólalt meg a demonstrációkkal kapcsolatban.

A Karinthy elég kreatív megoldással készült a sztrájk napjára

„Tavaly, a magyar nyelv napja alkalmából, diákjaink megszavazták kedvenc szavukat. A VÖDÖR nyert. Idén is nyerő a vödör, lassan már eszközigény, bár a Krétában még nem látszik. A világ legnagyobb vízgyűjtő területe az Amazonas folyóé, a XVIII. kerületé kétségkívül a Karinthy Frigyes Gimnázium”, írták a videó leírásában.

Egy szolnoki gimnáziumban a tanárok kétharmada sztrájkolt

A szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tantestületének nagyjából kétharmada, 30 fő sztrájkolt szerdán az első három órában, és hasonló akció volt a város másik két gimnáziumában is.

A városban egyébként kedd este közös gyertyagyújtást tartottak a magyar közoktatás jövőjéért, ezen egy lapunknak beszámoló szolnoki pedagógus szerint körülbelül háromszázan vettek részt. Az eseményen felolvasták szolnoki pedagógusok által Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselőnek írt nyílt levelet, melyben kérik, hogy adjon be módosító javaslatot a korlátozó sztrájktörvényhez. A szolnoki tanár hozzátette:

szeretnénk, ha ebből lánc indulna el, és az ország többi pedagógusa is hasonló levéllel keresné meg az országgyűlési képviselőjét.

Tatán is tiltakoznak a pedagógusok

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanárai közül 27-en csatlakoztak a szerdai sztrájkhoz. Nyilatkozatukban azt írták:

Megdöbbenve értesültünk azokról a hírekről, melyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. A kormány a sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette a tanárok számára a törvényes és egyben más társadalmi rétegek számára is látható munkabeszüntetést.

A pedagógusok azt szeretnék elérni, hogy érdemi párbeszéd induljon el, és azonnali, hatékony intézkedések valósuljanak meg ezen a területe

Olvasónk fotója

Széttépett 11 ezer forintot egy sztrájkoló tanár Budapesten

Itt téptem szét 11 000 forintot. Mert ma jelenleg ezt tudja csinálni egy tanár, ha sztrájkol

– írta Facebook-oldalán Molnár Attila, a Kőbányai Szent László Gimnázium pedagógusa. A posztban leszögezte: ez nagyjából egy napi bérének felel meg, a 220 ezer forint huszada. „Osztályfőnökként sem jobb a helyzet, azzal 240-et keresek”, tette hozzá.

35 éves vagyok, matematika, filozófia és informatika szakos tanár Kőbányai Szent László Gimnáziumban. A pályakezdőkkel azonos a fizetésem

– hangsúlyozta.

Feljelentették az éttermet, amely hamburgert nevezett el a Kölcsey egyik kirúgott tanáráról

Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy azzal, hogy ajándékba kínálunk pár hamburgert, azoknak, a tanároknak, akik elvesztették az állásukat az negatív érzéseket is tud kelteni! Feljelentettek minket a Fogyasztóvédelemnél, hogy miért adunk ajándék burgert a tanároknak!

– írta a Billog Facebook-oldalán. A budapesti étterem néhány napja tette közzé, hogy kirúgott tanároknak 100 százalék kedvezményt adnak, és „Palyaburger” néven hirdették az akciót, utalva a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik elbocsátott tanárára. „Reméljük, nem lesz ebből a burgerből nagy forgalmunk”, fogalmaztak a posztban. (via Népszava)

Billog / Facebook

Figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Fazekas tanárai

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai és dolgozói a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, s ezzel egyidőben figyelmeztető sztrájkba kezdünk. Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak”, írták a Fazekas tanárai.

Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést. A polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáink jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez.

„A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek. Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell”, fogalmaztak.

Mint tudjuk, a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett. A kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a „rendcsinálás” – most már látjuk, milyen eszközökkel. Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk. Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt.

„Követeljük, hogy az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba! Követeljük, hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot!”, szögezték le.

A nyilatkozatot szerda délelőttig 56 fő írta alá.

Nincs ma tanítás a Közgazdasági Politechnikumban sem

Október 5-én nem vesszük föl a munkát, hanem utcára vonulunk, és részt veszünk az oktatás ügyéért szervezett tüntetéssorozaton. Akciónkat diákjaink és szüleik döntő többsége tevőlegesen is támogatja

— közölték a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium tanárai az eduline.hu tudósítása szerint. Hozzátették: a pedagógusok világnapján nem intézményük falain belül és „nem középiskolás fokon” oktatják diákjaikat, hanem a jogaikért való kiállásra tanítják őket.

Orvoskamara: Tanár nélkül nincs jövő

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szolidáris minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal.

A testület emlékeztetett rá, amikor Margaret Mead-től, az antropológia nagyasszonyától azt kérdezték, szerinte mikor, mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe. Azt mondta, az, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét.

Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.

A MOK szerint azóta nagyon sok minden megváltozott, de az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését, fejlődését, civilizációja fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat, gyógyítókat.

Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy.

A kamara elnöksége szerint bőven lenne teendő az egészségügyben is, ám a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás kapja, benne a pedagógusokkal, ami nagyon nem jó. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás, noha ezekre hatalmas szükség lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világban.

Tanár nélkül nincs jövő.

Óbudán szerenádot terveznek a tankerületnél

Óbudán a Kerék Általános Iskola és Gimnáziumban 30 pedagógus sztrájkol, illetve olvasónk tájékoztatása szerint az óbudai iskolák szervezésében délután háromtól az óbudai Fő téren szerenáddal és petícióval kedveskednek az óbudai tankerület dolgozóinak a pedagógusok, diákok, szülők és szimpatizánsok.

Olvasónk fotója

Novák Katalin az állatokért kiállt...

Az államfő kedden ilyenkor már megosztotta kutyás képét közösségi oldalán, jelezve, milyen fontosnak tartja az állatok világnapját. Az oktatás (a pedagógusjogok) világnapján egyelőre nem született hasonló bejegyzés, aminek oka lehet akár az is, hogy Máltára utazik.

Novák Katalin korábban mindenesetre egyértelművé tette, köztársasági elnökként számíthatnak rá mindazok, akik rosszabb körülmények között, nehéz helyzetben élnek. Fellép az elesettekért, azokért, akiket „kevésbé hallunk, látunk”. Néhány napja azt is mondta, mindenki vállalja bátran a meggyőződését. Ez is vonatkozhatna akár a sztrájkoló tanárokra is, bár ő követőit bátorította arra, hogy a népszámláláson, ha van, vallási hovatartozásukat is jelöljék be.

A közös jövőnket alakító jó döntésekhez ismernünk kell országunkat, közösségeit és azokat, akik alkotják

– emelte ki akkor közösségi oldalán, ami szintén áthallásos üzenet lehetne a pedagógusok felé.

Novák Katalin államfő szerdán munkalátogatásra indul Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán. A végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők találkozóján a köztársasági elnök kétoldalú tárgyalásokat folytat a házigazda George Vella máltai elnökkel is.

A tankerületnek hagytak üzeneteket a tüntetők

A Belső-Pesti Tankerületnél a tüntetők kiragasztják az épület ajtajára a tankerületnek szánt üzeneteiket, írja a Telex. A demonstrálók szabad tankönyvválasztást, a tanszabadság visszaállítását követelik, illetve olyan fizetést, ami a pályán tartja a pedagógusokat, és megfelelő perspektívát nyújt a hivatást választóknak.

Olvasói sztorik