Belföld

Kövér Lászlónak ellenpróbát javasol tisztességből, tanári fizetésért Szabó Szabolcs

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Érzékeltette, miért tisztességes a tanárok összes követelése. Csak ugyanazt tenné a házelnökkel, amit a Fidesz a pedagógusokkal.

Szabó Szabolcs momentumos képviselő kutyájával tiltakozott szerdán az ellen, hogy a kormány fittyet hány a tanárok követeléseire. Előzőleg erkölcsileg minősíthetetlennek nevezte, hogy az Orbán-kormány már kirúgással bünteti azokat a tanárokat, akik fel merik emelni a hangjukat a megalázó pedagógusfizetések és a szörnyű állapotban lévő közoktatás miatt.

Szabó Szabolcs Facebook-oldalán külön is reagált arra, hogy Kövér László véleménye szerint a tisztességes tanárok teljesítményét nem befolyásolja a fizetésük.

Ezt általánosságban elfogadva és kiterjesztve ellenpróbát javasolt az ellenzéki politikus. Éspedig azt, hogy a fideszes házelnök bruttó 3,6 millió forintra emelt havi illetményét csökkentsék le a pedagógus átlagbérre, vonják meg összes juttatását, adminisztrációs és munkaterheit növeljék, autonómiáját vonják meg. Az lenne a tisztességes, hogy a tanárok megalázóan alacsonyóan

  • Írják elő, hogy legalább 26 órán át vezesse a parlamenti üléseket, állandó helyettesítéssel oldja meg még legalább két szakbizottság üléseinek a levezetését.
  • Vonják meg összes döntési jogkörét (pl. nevezzenek ki felé egy Politikai Központot, amely bármikor, bármire utasíthatja).
  • Bocsássák el összes munkatársát, akik a munkáját segíti és szervezi.

Szabó Szabolcs a módosított NAT-ra utalva a parlamenti forgatókönyvekbe hosszú, szó szerinti Esterházy Péter, Nádas Péter és Spiró György idézeteket írna, azokat Kövér Lászlónak kötelező lenne felolvasnia a napirendi pontok között.

Bevezetné a házelnöki önértékelést is, annak értékelését kiadná az ellenzéki frakcióvezetők asszisztenseinek, előírná, hogy ő vezesse a szó szerinti jegyzőkönyveket, adminisztrálja le a hiányzásokat, kezelje a Parlexet.

Mert ugye egy tisztességes házelnök nem a fizetésétől teszi függővé a teljesítményét!

A minap egyébként a fideszes többség nemet mondott a politikusok fizetéscsökkentésére. A Párbeszéd javaslata szerint a miniszteri, államtitkári és képviselői fizetéseket is 20 százalékkal csökkentették volna. Ez a parlament Igazságügyi Bizottságán nem ment át, a tanároknak szánt 45%-os béremelése pedig a Költségvetési Bizottságban bukott el a Fidesz miatt.

Kapcsolódó
Pedagógus válasza Kövér Lászlónak: Ha ügyesen spórolok, 175 évesen végre beköltözhetek a saját kis garázslakásomba
A házelnök szerint minimális béremelésre van szükség a tanároknál. Egyikük erre reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik