Belföld

„Nem érdekel sem Maruzsa Zoltán, sem Pintér Sándor, sem Marosi Beatrix” – írta az elbocsátott kémiatanár

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Nem gondoltam volna, hogy az 52. születésnapom után 10 nappal véget ér a tanári pályafutásom. De véget ért – írta a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, Palya Tamás Facebook-bejegyzésében, miután a Klebelsberg Központ rendkívüli felmondással több tanárnak is megszüntette a munkaviszonyát, amiért korábban az oktatók polgári engedetlenségi mozgalom keretében megtagadták a munka felvételét.

A Klebelsberg Központ indoklása szerint a Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavállalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a „törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható”. Kifejtették, hogy első körben írásbeli figyelmeztetéssel, majd elbocsátással szankcionálják azokat, akik ilyen akciókban részt vesznek.

Palya Tamás 24 évig dolgozott egy püspökladányi gimnáziumban, ahonnan 2017-ben távozott, miután 2014-ben „oda küldtek egy igazgatót a Fidesz-frakcióból”. Ezt a három évet úgy jellemezte, hogy „szörnyű évek jöttek és 2017-ig tartott mire felismertem: itt nekem nincs jövőm”. – Közben azért voltak tanítványaim, akik országos versenyeredményeket értek el az Irinyi, Curie, Kökél és OKTV versenyeken – írta, megjegyezve, sok diákot segített hozzá a sikeres emelt szintű érettségihez, és többször is megválasztottak a Közalkalmazotti Tanács tagjának.

2017-ől tanított a budapesti Kölcsey Gimnáziumban, diákjai szintén sikeresek voltak tanulmányi versenyeken. – És aztán beleálltam olyan akciókba, amik miatt ma is tükörbe tudok nézni. És nekem ez nagyon fontos! – fejtette ki immár a polgári engedetlenségi mozgalomra utalva.

Aztán megérkezett az elbocsátó, szép üzenet, amit személyesen kaptam meg a tankerület vezetőjétől, akinek inkább le sem írom a nevét, mert számomra ő egy erkölcsi hulla. Mindezt úgy, hogy éppen kezdtem volna a 6. órámat. Ezután visszamentem az órámra és közöltem a gyerekekkel, hogy kirúgtak. Először azt hitték viccelek. De nem. Többük szemében könnyeket láttam. Aztán a kollégákkal beszélgettem. Aztán kimentem az osztályomhoz, ott már többen is zokogtak. Ez már nekem is sok volt, sírtam én is. Aztán egy másik osztály tagjai vettek körül a folyosón, ahol „csak” kémiát tanítottam és legnagyobb megdöbbenésemre többen zokogtak.

Palya Tamás szerint mindennek ellenére örül, hogy ezt a pályát választotta. – És nem érdekel sem Maruzsa Zoltán, sem Pintér Sándor, sem Marosi Beatrix (na csak leírtam a nevét), ha attól jobb lesz a magyar közoktatás, hogy Palya Tamás már nem része ennek, akkor legyen úgy – írta a tanár.

Bejegyzése végén egy volt kolléganőjének róla írt ajánlásából idézett: „Ő ebben a hivatásban él magánemberként is. A saját tárgyait alázattal, folyamatos érdeklődéssel közelíti meg, kihívás neki mindenféle korosztályt, képzési formát kipróbálni”. – Számomra minden leírt tulajdonságánál fontosabb az, hogy mindig tisztességes és őszinte volt. Nagy megtiszteltetés, hogy felkért engem a jellemzése megírására – zárult a bejegyzés.

A polgári engedetlenségben résztvevő tanárok országszerte a sztrájktörvény kiüresítésével indokolják, hogy törvénytelen módon tiltakoznak. A pedagógusbérek emelését és jobb oktatási színvonalat követelnek.

A Kölcsey Gerenc Gimnázium diákjai péntek este az intézmény előtt tiltakoztak az elbocsátások ellen. Helyszíni tudósítónk szerint legalább háromszáz diák gyűlt össze a demonstráción. Egy hatalmas „El a kezekkel a tanárainktól” feliratú transzparenst feszítettek ki az iskola kapuja előtt. A VI. kerületi iskola előtti utca megtelt tüntetőkkel, le is zárták a rendőrök a forgalom elől. A hangulat sokáig békés volt, de amikor elkezdődtek a beszédek, dühösen skandálták, hogy „El a kezekkel a tanárainktól!”

Kiemelt képünkön a szeptember 30-án a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál tartott, az elbocsátott tanárok melletti szimpátiatüntetés látható. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik