Belföld

Ki akart lakoltatni egy családot a börtönben ülő Schadl György helyettese, de a bíróság közbelépett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egymillió forintos kezességvállalás miatt árverezték el a család házát, a kilakoltatástól az utolsó pillanatban menekültek meg. A bíróság október 15-ig függesztette fel a végrehajtási eljárást, így egyelőre csak időt nyertek. A végrehajtók börtönben ülő elnöke és a helyettesként eljáró, szintén végrehajtó felesége egymásnak ellentmondó döntéseket hoztak az ügyben. A végrehajtói kar hallgat, az adósok pedig hivatali visszaélés miatt tettek feljelentést.

Egyelőre mégsem kell kiköltöznie otthonából egy érdi család tagjainak – köztük két kiskorú gyermeknek és 89 éves nagymamájuknak –, mert a bíróság a család kilakoltatása előtt egy nappal felfüggesztette a végrehajtási eljárást. A családot csütörtökön délelőtt tette volna utcára Andresin Konstantin önálló bírósági végrehajtó, aki a börtönben ülő Schadl György helyetteseként intézkedett volna.

A család házát egy egymillió forintos kezességvállalási tartozás miatt árverezték el, amit azóta ki is fizettek.

Mohos Márton / 24.hu

Bár az adósság rendezése után, tavaly év elején a Schadl György vezette iroda befejezettnek nyilvánította a végrehajtási ügyet, másfél évvel később a döntést visszavonta a helyettese, aki ekkor Schadl felesége volt – igaz nem sokáig, mert, úgy tudjuk, ő is gyanúsított lett abban az ügyben, ami miatt a férjét letartóztatták. A kilakoltatást a visszavont döntés után már Schadl újabb helyettese, Andresin Konstantin tűzte ki.

A végrehajtás befejezéséről szóló döntés visszavonása az adósok ügyvédje, Bihari Krisztina szerint törvénytelen lépés volt, ami miatt végrehajtási kifogással is éltek. Ezt a szabályok értelmében az adósok az önálló bírósági végrehajtónak terjeszthetik elő, akinek – 3 napon belül – továbbítania kell azt a bíróságnak. Ugyanakkor az illetékes bíróság arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy az adósok júliusi keltezésű kifogása eddig még nem érkezett meg hozzájuk. Ezután az adósok – már a végrehajtót kikerülve – közvetlenül a bíróságtól kérték a végrehajtás felfüggesztését, amit október 15-ig meg is kaptak.

Az, hogy Schadl György felesége visszavonta a férje irodája által korábban hozott döntést – ami befejezettnek nyilvánította az adósok ellen zajlott végrehajtási ügyet – nem csak az adós ügyvédje szerint törvénytelen. A Kúria Civilisztikai Kollégiumvezetők Országos Értekezletének Állásfoglalásai közt is szerepel a probléma. Állásfoglalásuk szerint

a végrehajtó kizárólag a jegyzőkönyv kijavítására és kiegészítésére jogosult, annak visszavonására nem.

Az adósok ügyvédjétől megtudtuk azt is, hogy egy 18 millió forintos, deviza alapú jelzáloghitel miatt is indult végrehajtás a családdal szemben, ám azt a bíróság már korábban jogerősen felfüggesztette, mert per van folyamatban a hitelszerződés érvényességéről. Bihari Krisztina szerint, mivel a korábbi végrehajtást befejezetté nyilvánította a végrehajtó, a devizahitel ügyében pedig fel van függesztve az eljárás, nem lehetne kilakoltatni az érdi családot.

Az ügyben megkerestük a végrehajtókat felügyelő Magyar Bírósági Végrehajtói Kart (MBVK) kérdéseinkkel, ám azokra nem válaszoltak. Telefonon utolértük Takács Katalint, a kar hivatalvezetőjét és Lukács Tamást, az MBVK alelnökét is, de ők sem adtak tájékoztatást, előbbi elsősorban azt sérelmezte, hogy megszereztük a telefonszámát. Későbbi hívásainkra sem a hivatalvezető, sem az alelnök nem reagált. Továbbá kerestük Andresin Konstantin önálló bírósági végrehajtót is arról érdeklődve, mivel magyarázza a történteket, ám csak azt ismételte meg néhányszor, hogy „nem tudok nyilatkozni”.

Fordultunk az ügyben a végrehajtói kart felügyelő nemrég létrehozott szervezethez, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósághoz is. A szervezet megkeresésünkre azt írta:

a hatóság a végrehajtási szervezet feletti általános felügyeletet gyakorolja, ezért az egyes végrehajtási ügyekben jogszabályi felhatalmazás hiányában konkrét intézkedések megtételére nem jogosult, így nincs lehetősége arra sem, hogy egyedi végrehajtási ügyekben vizsgálatot folytasson.

A csütörtökre kitűzött kilakoltatáson feltehetően a bíróság értesítése nyomán végül sem a végrehajtó, sem az érdi rendőrkapitányság rendőrei nem jelentek meg. Az ingatlant az árverésen megvásárló cég hasonló ügyekben jártasnak tűnő képviselője viszont megjelent, és érdekes dolgokról beszélt. Azt mondta:

17 ilyen ügyben voltam jelen, pontosan tudom, hogy mi a vége. Egyben sem maradtak benne. Volt mindenféle halasztás, húzás, (…) az, hogy most szeptember vagy október a kiürítés, részletkérdés. De a költségek meg fognak jelenni

– tette hozzá.

Mohos Márton / 24.hu

Az érdi család egyelőre csak időt nyert, ugyanis október 15-ig szól csupán a végrehajtás felfüggesztése, miközben a kilakoltatási moratórium november 15-től indul. Az adósok ügyvédje jelezte, fellebbezni fog, mert egy lezárt végrehajtási eljárásban akarják ügyfeleit kilakoltatni, így elégtelen a mindössze október közepéig tartó felfüggesztés. Az adósok ugyanakkor a végrehajtó intézkedései és a kifogásuk elkeveredése miatt feljelentést tettek a rendőrségen hivatali visszaélés miatt.

A kényszerértékesítési és kilakoltatási moratórium június 15-én ért véget, az azt követő egy hónapban 1100 ingatlant árvereztek el, és egymást érik a kilakoltatások. Jelenleg a végrehajtói kar ingatlanárverési oldalán csaknem 3400 lakóingatlan árverése van folyamatban országszerte. Ennek hátteréről alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Völnerék megolajozták a végrehajtásokat: villámgyorsan vesztik el otthonukat a bajba került családok
Nyáron, az árverési moratórium lejárta után élesedtek azok a változtatások, amik még Völner Pál államtitkársága idején születtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik