Belföld

Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több mint 1100 ingatlant árvereztek el azután, hogy június 15-én véget ért a kényszerértékesítési- és kilakoltatási moratórium – tudta meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól (MBVK) az rtl.hu. A kormány nagyjából két és fél évnyi szünet után oldotta fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt árverezési- és kilakoltatási tilalmat. A moratórium ideje alatt – néhány kivételt leszámítva – nem lehetett kényszerértékesíteni az ingatlanokat, a benne élőket pedig nem lehetett az utcára tenni.

Az online lap azt írja, korábban ilyen módon 5000-8000 ingatlant értékesítettek évente. Egy másik összehasonlítási kísérletre csábít, hogy 2018-ban májusban járt le a kilakoltatási moratórium, és akkor a májustól augusztusig tartó időszakban lakoltattak ki valamivel több, mint 1300 családot.

Arra vonatkozóan nincsen pontos statisztika, hogy a mostani 1100 ingatlan közül hány volt lakóépület, de a korábbi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy jelentős részüket lakásként használták. Ezt támasztják alá az MBVK elektronikus árverési rendszerében található adatok is.

A segítő civilek szerint a tilalom feloldása óta sokkal több olyan ügyfelük van, aki valamilyen végrehajtási eljárás miatt kér segítséget. A következő hónapokban ráadásul jelentősen nőhet a nemfizető adósok száma, mivel a családi kasszákat érzékenyen érinti az infláció, a rezsiköltségek emelkedése, valamint a kétszámjegyű alapkamat is. Mindezt csak tetézné, ha eltörölnék a kamatstopot is.

Az Utcajogász Egyesület közlése szerint a lakhatási nehézséggel küzdőket támogató szervezethez június 15. óta 30 százalékkal többen fordultak, mint a moratórium lejárta előtt.

Ez a szám azonban nem mutatja a problémával érintettek teljességét, mivel minket csak budapestiek vagy olyanok érnek el, akik otthonosan mozognak az interneten

– közölte a szervezet, amelyhez egyébként is többségében nem kilakoltatás miatt fordulnak az ügyfelek, hanem azért, hogy megtudják: milyen módon lehet a végrehajtás felfüggesztését kérni, azaz hogyan lehet a közelgő lakásvesztés előtt időt nyerni.

Nemrég írtunk részletesen egy olyan kilakoltatásos esetről amelyben a Béb község polgármestere, Brunner Imre, akitől egy bajba jutott család segítséget várt volna, maga licitált egyedüliként az árverésre bocsátott házra, amelyet valódi értékének töredékéért szerzett meg a saját faluja lakóitól.

Kapcsolódó
A polgármester csapott le a bajba került család házára, kisgyerekeikkel mehetnek isten hírével
Egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő, Brunner Imre polgármester haladékot sem ad nekik az ingatlan elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik