Belföld europoli

A kormány benyújtotta a uniós törvénymódosítások első csomagját: NAV-kíséret az OLAF-nak

Stephanie Lecocq / MTI / EPA
Stephanie Lecocq / MTI / EPA

Semjén Zsolt és Varga Judit a kormány nevében benyújtotta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvénymódosítások első részét az Országgyűlésnek.

A kormány június óta tárgyal az Európai Bizottsággal, hogy eleget tegyen Brüsszel kéréseinek, megszerezze a visszatartott támogatásokat. Navracsics Tibor miniszter vasárnap jelezte, hogy egy napon belül elkészül a kért jogszabály-módosítások első csomagja, a második pedig – amely az új közbeszerzési integritási hatóság létrejöttéről is rendelkezik – pénteken kerülhet az Országgyűlés elé.

A parlament honlapján olvasható javaslat egy kisebb szelet csupán a Navracsics által beharangozott törvénycsomagból, ebben a pénzügyi csalások vizsgálásának szabályait módosítják. A módosításokkal lehetővé válik az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatása.

A javaslat a NAV feladatává teszi az OLAF helyszíni ellenőrzésének támogatását. A pénzügyőröknek helyszínbiztosítással kell támogatni a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz, és védelmet kapnak a tettleges ellenszegüléssel szemben.

A törvényjavaslat emellett nevesíti a közbeszerzési ajánlatkérők között a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat. Rögzítik azt is, hogy az alapítványi döntéshozatalban nem vehet részt mindaz, akinek objektivitása megkérdőjelezhető. Összeférhetetlen az, aki feladatai pártatlan, tárgyilagos és elfogulatlan ellátására gazdasági érdeke vagy bármely egyéb közvetlen vagy közvetett személyes érdeke vagy körülménye miatt (ideértve a családi, érzelmi okokat, politikai vagy nemzeti hovatartozást is) nem vagy csak korlátozottan képes.

Navracsics vasárnap azt hangsúlyozta: újabb elvárások Magyarországgal szemben már nem támaszthatók a jogállamisági eljárásban, és amennyiben Magyarország teljesíti a megállapodásban rögzített vállalásait, akkor a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerül sor. Márpedig

a kormánynak esze ágában sincsen a saját maga által tett vállalásait nem teljesíteni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik