Élő Belföld

Orbán Viktor: Október vízválasztó lesz

Orbán Viktor megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját. A beszélgetés legfontosabb részleteit alább pontokba szedtük:

  • A magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogyha baj van, akkor magára számíthat. Örül annak, hogy Brüsszelben összeurópai megoldásokat is próbálnak találni, de miután itt létfenntartási kérdésről van szó, lesz-e fűtés télen, ezért jobb, ha Magyarország magára számít.
  • A háborús szankciókkal kapcsolatban elmondta, nekünk magyaroknak nincs ellenünkre az önbizalom, mert anélkül nehéz túlélni, de azért számolni sem árt. A jó stratégia szerinte a béke. Arról kellene megállapodni a két szemben álló félnek, hogy legyen tűzszünet. Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember.
  • Magyarországnak nem a gázhiány okoz majd problémát, mert Szijjártó Péter évek óta adja a füstjeleket és üti a dobot, hogy Magyarországnak alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépítenie. Arra kötelezték a magyar gázkitermelőket, hogy emeljék a termelési szintet. Segíteni kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról.
  • A rezsicsökkentés 2021-ben 250 milliárd forint plusz költséget jelentett az államnak, ami 2022 év végéig 2 ezer milliárd forint lenne. Ezt a különbözetet a magyar gazdaság már nem tudta kitermelni.
  • Októbert vízválasztónak tartja, akkor derülhet ki, hogy marad-e a magas infláció és lesz-e háborús gazdasági helyzet, ez Brüsszelen múlik szerinte.
  • A lakásáfát, amit átmenetileg csökkentettünk le 25 százalékról 5 százalékra, azt további két évre meghosszabbították.
  • Az amerikaiak 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, Európának viszont nincs ennyi pénze, nem tudja finanszírozni ilyen szinten az ukránokat.
  • A mai Magyarország is képes szerinte arra, hogy 20 milliónyi ember élelmezéséről gondoskodjon. Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben, aszállyal sújtva is ellátnak 10 millió embert, sőt, még exportra jut.

Jó gazdák vagyunk

A bajok közé sorolom, hogy a napraforgó fejek is tenyérnyi méretűek, arra is keresztet vethetünk. Ez elég nagy baj. A magyar gazdaságnak komoly bevétele van a mezőgazdaságból, történelmileg mezőgazdasági ország vagyunk, jó gazdák vagyunk

– magyarázta.

A mai Magyarország is képes szerinte arra, hogy 20 milliónyi ember élelmezéséről gondoskodjon. Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben, aszállyal sújtva is ellátnak 10 millió embert, sőt, még exportra jut.

Van kárenyhítési alap is, ez viszont teljesen kimerült. Ha csak erre támaszkodhatnának a gazdák, az nem lenne elég, amit a kormány is tud. Ezért hoztak létre egy munkacsoportot, hogy intézkedéseket tegyen a gazdák megsegítése érdekében. Tucatnyi ilyet tárgyaltak meg, kell egy jó hét, mire véglegesítik ezeket.

Európának nincs annyi pénze, mint Amerikában

Az amerikaiak 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, Európának viszont nincs ennyi pénze, nem tudja finanszírozni ilyen szinten az ukránokat, mutatott rá a miniszterelnök.

A meghatározó szereplő a nyugati oldalon éppen ezért Amerika a háborúban, és ameddig szerintük ez eredményre vezet, addig nem is fognak változtatni a hozzáálláson.

Marad a kedvezményes lakásáfa

Lehet-e lokális kivétel egy globális világválság idején Magyarország? Erre a kérdésre Orbán is szívesen tudná a választ.

A Gyurcsány-kormány 2008-ban megpróbálta elmagyarázni, hogy miért nem tud csinálni semmit. Orbán ezt a módszert nem szeretné, inkább megpróbálná kivédeni a közeledő bajt. Ez egy reális terv, de matematikai biztonsággal nem lehet megmondani most, hogy sikeres lesz. De harcolni fognak a recesszió és a gazdasági visszaesés ellen.

Harcolni fogunk az ellen, hogy a rezsi elvigye a teljes jövedelmüket a családoknak. Döntéseket fogunk hozni, ami meg is kezdődött. Gazdasági növekedési kabinet létre is hoztunk. A lakásáfát, amit átmenetileg csökkentettünk le 25 százalékról 5 százalékra, azt további két évre meghosszabbítottuk. Azt láttuk, hogy sokan kapkodtak, erre nincs szükség, a kormány biztosítani fogja a következő két évben is, a lassuló lakásépítési piacot megtámogatjuk

– jelentette be.

Ezt a különbözetet már nem tudta kitermelni a magyar gazdaság

Magyarországon egy okos rendszert építettünk ki, ami több mint 10 évig jól működött, mondta. Ennek keretein belül megállapítottak egy árat a családoknak, ezen az áron kapták a gázt és az áramot, még akkor is, ha magasabb volt a világpiaci ár. Ez minden évben több száz milliárd forintos kiadást jelentett az államnak.

2021-ben 250 milliárd forint költség volt, de 2022 év végéig 2 ezer milliárd forint lenne. Ezt a különbözetet a magyar gazdaság már nem tudta kitermelni. Olyan döntést hoztunk, hogy mindenki megkapja a rezsicsökkentett áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztásig

– mondta.

Neki is vannak becsült adatai: ma egy magyar család az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán 146 ezer forintot az átlagfogyasztásig.

Októbert vízválasztónak tartja, akkor derülhet ki, hogy marad-e a magas infláció és lesz-e háborús gazdasági helyzet.

Lesz elég gáz

Ha egy országban elfogy a gáz, akkor majd elvehet más országoktól, ez szerinte einstand.

Magyarországnak nem a gázhiány okoz majd problémát, mert Szijjártó Péter évek óta adja a füstjeleket és üti a dobot, hogy Magyarországnak alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépítenie. Ha figyeli az eseményeket, az elmúlt években nemzetközi kapacitásokat fejlesztve egy nagy mennyiségű szállítási útvonal épült ki Törökországból Szerbián keresztül. Kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást, nekik van egy LNG-termináljuk

– mutatott rá Orbán.

Arra kötelezték a magyar gázkitermelőket, hogy emeljék a termelési szintet.

Segíteniük kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról. A mátraaljai erőmű leállított blokkjait újranyitnák, a barnakőszén bányák esetleges újranyitását is felmérik. A tűzifa kivitelét betiltották és az erdőgazdaságokat kötelezték arra, hogy készítsenek tervet a fakitermelésre.

Kályha- és kazánprogramot indítanak, ennek Palkovics a felelőse.

Proxiháború van

Októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítanunk egész Európában, ha nem sikerül kezelni a mostani energiakrízist, jelentette ki a kormányfő.

Emlékszem azokra a miniszterelnöki találkozókra, ahol elég nagy mellénnyel számos ország, amely a szankciókat kezdeményezte, arról beszélt, hogy meg lehet oldani az olajembargó, a gázembargó következményeit oldani. Akkor is mondtuk, hogy nekünk magyaroknak nincs ellenünkre az önbizalom, mert anélkül nehéz túlélni, de azért számolni sem árt. Nincsenek meg a kapacitások, ha az oroszokkal nem egyezünk meg. Ez most bekövetkezett

– magyarázta.

A jó stratégia szerinte a béke. Arról kellene megállapodni a két szemben álló félnek, hogy legyen tűzszünet.

Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember. Amerikának ebben kulcsszerepe van. Proxiháborúnak nevezik ezt. A Nyugat félig-meddig benne van a háborúban, egy új európai biztonsági rendszerről kell megállapodni, és mivel nekünk nincs közös hadseregünk, megint egy orosz-amerikai megállapodástól kell várnunk az európai stabilitást

– fogalmazott.

Jobb, ha magunkra számítunk

A magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogy ha baj van, akkor magára számíthat. Örülök annak, hogy Brüsszelben összeurópai megoldásokat is találni, de miután itt létfenntartási kérdésről van szó, lesz-e fűtés télen, ezért jobb, ha magunkra számítunk, kezdte az interjút Orbán Viktor.

Az energiaellátás problémáját a magyaroknak kell megoldani.

Úgy irányítom a kormányt, hogy függetlenül attól, mi történik a fronton és mit ókumlálnak ki, a kezünkben legyen minden eszköz, hogy Magyarország energiaellátása biztosítva legyen. Azt olvasom ki ebből a döntésből, hogy nem működik a háborús stratégiánk. 155 nappal ezelőtt volt egy elgondolása a Nyugatnak, célkitűzésünk volt.

Ez négy pilléren nyugodott szerinte:

  • az ukrán hadsereg le tudja győzni Oroszországot, ez nem igaz, így Ukrajna szuverenitását aligha lehet megvédeni;
  • olyan szankciókat vetnek ki Oroszországra, ami destablizálja Moszkvát, de nem így sült el, hanem pont fordítva;
  • a szankciók következményeit képesek leszünk kezelni, ez sincs így, folytatta Orbán;
  • a világ belátja, hogy Oroszország agresszor, mellénk állnak és rá lehet szorítani őket arra, hogy gondolják újra, a nagyobb tömegei a világnak, Kína, India és Afrika tekintélyes része viszont nem áll mellénk, igaz, ellenünk sincsenek, és úgy vannak vele, hogy megvannak a maguk problémái.
Olvasói sztorik