Belföld

A katatörvényről kérdezték Palkovics minisztert a tüntetők a Budai Várban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Miután hétfő délután Novák Katalin aláírta a katatörvényt, a Momentum este fél 9-re tiltakozást szervezett a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, a Sándor-palota elé. A helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a Karmelita kolostor és a Palota út felől is lezárta a rendőrség a Sándor-palota előtt a teret, megelőző védelmi intézkedésre hivatkozva.

A meghirdetett időpontban két tucat tanácstalan momentumos állt a Dísz téren, illetve a Sándor- palotától száz méterre felállt rendőrkordonnál.

Farkas Norbert / 24.hu

 

A rendőrök sincsenek sokkal többen, munkatársunk harmincat sem számlált, a készenlétisek szállítófurgonja mellett a kamerás kisbusz érkezett még meg fél kilencre.

Helyszíni tudósítónk szerint a párt nem jelentette be a tüntetést, ezért gyorsbejelentést tettek a rendőrségnél, hogy este 9-től 11 óráig tüntethessenek a katatörvény ellen. A rendőrség végül éjfélig engedélyezte a demonstrációt, de a tüntetők nem mehetnek oda a Sándor-palotához.

Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője elmondta a tömegnek, hogy „nem engednek át minket, de nem baj, nem is akarunk közelebb menni, mert teljesen mindegy, hol állunk”.

Palkovics László éppen a közelben vacsorázott egy étteremben, amikor odament hozzá Gelencsér Ferenc (Momentum) és egy futár, hogy személyesen beszéljenek vele a katatörvényről. A miniszter azt ígérte, hogy fogadja majd a futárok képviselőit és egyeztetni fognak.

Kele János a Facebookra töltött fel egy videót, amelyen az hallható, hogy a futár megkérdezi:

Mi nem kapunk 450 ezres lakhatási támogatást, így meg végképp nem fog maradni. Nem akarunk zavarni, csak valaki mondja már el tényleg, hogy mit fogunk csinálni?

Nem sokkal később Gelencsér Ferenc beszédet mondott, amelyben elmesélte, hogy az egyik futár, aki elkísérte Palkovicshoz, 19 éves és most készül egyetemre. A momentumos politikus szerint Palkovics azt mondta, hogy nem ő döntött a katatörvényről.

Ez a hatalom csak és kizárólag az erőből ért. Egy valamit már elértünk, a rendőrkollégák béremelést kapnak. Ezért is tüntettünk. Következnek a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, addig tüntetünk, amíg nem lesz normális megélhetés ebben az országban.

A momentumos képviselő arra kérte a maroknyi résztvevőt, hogy képzeljék el, hogy egy olyan országban élnek, ahol nem döntenek róluk, nélkülük.

Minél tovább kitartotok, annál többet fogtok elérni,

jegyezte meg Gelencsér arra utalva, hogy továbbra is minden nap ki kell menni az utcára. A képviselő szerint ahhoz, hogy itt változás legyen, ahhoz a választók kellenek.

Farkas Norbert / 24.hu

Ez a rendszer azt akarja, hogy mindenki egyedül érezze magát. Hogy mindenki gyűlölje egymást. (…) Ez a rendszer a gyűlöletre épül, az ellenszere pedig az, hogy nézzetek körbe.

Egy résztvevő ekkor bekiabálta, hogy „tök sok barátom lett a tüntetésen”.

 

Gelencsér bejelentette azt is, hogy augusztus 8-ra rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze az ellenzéki képviselők, hogy a kormány ne léptesse életbe szeptember 1-jén az új katatörvényt. Ha ezt nem fogadják el, akkor mennek tovább az Alkotmánybíróságra és megpróbálnak kimeríteni minden jogi fórumot. Emellett azonban további tüntetésekre is szükség lesz. Beszéde végén az ellenzéki képviselő azt javasolta, hogy tartsanak egy fórumot a helyszínen lévők. Az egyik résztvevő azt mondta:

Az igazi patriotizmus az, hogy itthon maradsz és megpróbálod megdönteni a rendszert.

Nem sokkal este tíz után  Gelencsér Ferencet és a színtén a helyszínen tartózkodó Jámbor Andrást beengedték a rendőrök a Karmelitához, ahova bekopogtak, de azt mondták nekik, nincs bent senki.

Több korábbi tüntetésekhez hasonlóan most is előkerült a hangosbemondó, amit kézről kézre adtak a demonstrálók.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A tüntetésnek nem sokkal 23 óra előtt lett vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik